Prima pagină » Știri politice » MĂSURI. PSD: Persoanele care fug din izolare, băgate în carantină pe cheltuiala lor / Legea a fost votată în Camera Deputaţilor

MĂSURI. PSD: Persoanele care fug din izolare, băgate în carantină pe cheltuiala lor / Legea a fost votată în Camera Deputaţilor

MĂSURI. PSD: Persoanele care fug din izolare, băgate în carantină pe cheltuiala lor / Legea a fost votată în Camera Deputaţilor

Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea a intrat astăzi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Astfel, persoanele care fug din carantină sau izolare vor fi băgate în carantină instituționalizată pe cheltuială proprie.

UPDATE

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost adoptată, joi, în Camera Deputaţilor, 266 de parlamentari votând „pentru”.

Au fost 266 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă”, 8 abţineri, iar un deputat nu a votat.

Urmează vot pe această lege în Senat, care este for decizional.

Proiectul de lege a fost realizat de Guvern, după ce Curtea Constituţională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în spitale este contrară Legii Fundamentale.

Știre inițială

PSD vrea ca o persoană să poată fi carantinată doar printr-o decizie a DSP, care să conțină durata măsurii și calea de atac. De asemenea, este nevoie de consimțământul persoanei pentru a fi băgată în izolare. În cazuri excepționale, aceasta poate fi băgată în izolare, dar nu mai multe de 24 de ore, scrie Digi24.

Persoanele asimptomatice vor intra în izolare la domiciliu sau la locația declarată, cu excepția situațiilor în care se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului.

În cazul în care un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide carantinarea persoanei în unitatea sanitară.

Pentru persoanele care nu au posibilitatea de a-și asigua necesarul de hrană sau tratament, obligația le revine autorităților publice centrale sau locale.

Bunurile suspecte de a fi contaminate, sunt carantinate până la decontaminare sau distrugere, după caz, conform prevederilor legale in vigoare.

De asemenea, bunurile persoanelor internate sau aflate în carantină sau izolare nu pot fi carantinate.

Ministrul Sănătății, despre posibilitatea revenirii în starea de urgență

„Gestionăm o criză a pandemiei, vreau să avem o legislație care să ne permită să ne desfășurăm activitatea, să revenim la acele cazuri de 100 și ceva de infectări pe zi. Facem o analiză, facem o propunere spre starea de urgență”, Am mai discutat acest lucru, în acest moment nu se impune”, a răspuns Nelu Tătaru, citat de Digi24, întrebat despre posibilitatea reinstituirii stării de urgență, in această vară”, a spus ministrul Nelu Tătaru, potrivit Digi24.

„Vedem evoluția ulterioră și mă repet, la propunerea INSP, Ministerul Sănătății, CNSU, propunere către președintele României, este atributul președintelui României, dar într-un context care în acest moment nu face…”, a spus ministrul Sănătății”, a mai spus acesta.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele

Citește și