Prima pagină » Știri politice » Măsurile de austeritate ale lui Boc vor fi prelungite de Ponta și în 2014

Măsurile de austeritate ale lui Boc vor fi prelungite de Ponta și în 2014

Tichetele de masă, tichetele cadou și tichetele de vacanță, ca și restricțiile bugetare legate de achizițiile de mobilier și de mașini în instituțiile de stat se prelungesc și în 2014, conform unui proiect de ordonanță luat astăzi în discuție în Guvern.

Tichetele de masă, tichetele cadou și tichetele de vacanță, precum și restricțiile bugetare legate de achizițiile de mobilier și de mașini în instituțiile de stat se prelungesc și în 2014, conform unui proiect de ordonanță luat marți în discuție în Guvern. Același act normativ limitează totodată acordarea de ajutoare compensatorii disponibilizaților din instutuțiile publice și companiile de stat doar la cazurile celor care sunt concediați în număr mai mare de 1000. Prin aceeași ordonanță, Ministerul Apărării este autorizat să încheie anul acesta un contract de leasing pentru achiziționarea unui avion special pentru demnitari pentru care s-au alocat în 2013, din bugetul de stat, 3 milioane de euro.

Potrivit proiectului, pentru prelungirea și în 2014 a măsurilor de austeritate luate de cabinetul Emil Boc în 2009-2010, Guvernul invocă „utilizarea fondurilor publice de o manieră echilibrată”. Astfel, tichetele de masă nu se vor acorda nici la anul, excepție facând doar angajații din instituții publice care se finanțează din fonduri proprii.

Aceeași măsură se ia și în cazul indemnizațiilor speciale pentru revoluționari, iar magistrații și personalul din Ministerul Transporturilor rămân cu limitarea la 6 călătorii simple sau 3 drumuri dus-întors gratuite pe calea ferată.

O altă interdicție care urmează să se prelungească până în 2015 este aceea de a cumpăra în orice instituție de stat autoturisme în leasing, mobilier și aparatură birotică.

În sensul acelorași economii la buget, Guvernul dorește ca de măsurile de protecție socială pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective în societăți naționale, regii autonome sau companii de stat, aprobate în aprilie, să beneficieze doar cei dați afară într-un lot de peste 1000 de salariați. Guvernul justifică această limitare prin faptul că dorește ca „efortul bugetar asupra bugetului asigurărilor pentru șomaj, prin acordarea veniturilor de completare, să fie limitat la situațiile cu cel mai mare impact social”.

Executivul a decis totodată să nu mai suporte din bugetul Ministerului Educației indemnizațiile membrilor titulari, membrilor corespondenți, membrilor de onoare, celor din conducere sau urmașilor membrilor titulaei ai Academiei Oamenilor de Știință. Acestea ar urma să fie plătite exclusiv din venituri proprii.

Subvenția de la bugetul de stat care urma să fie acordată Instituitului de Drept Public și Științe Administrative al României, instituție publică aflată sub control parlamentar, se amână tot până în 2015.

Autor

Citește și