Prima pagină » Știri politice » Mazăre: „În principiu, e în regulă” cu tandemul Dragnea-Ghiță la șefia PSD

Mazăre: „În principiu, e în regulă” cu tandemul Dragnea-Ghiță la șefia PSD

Mazăre: „În principiu, e în regulă
Liderul PSD Constanța, primarul Radu Mazăre, spune că nu i se pare oportună acum discuția privind tandemul Liviu Dragnea-Sebastian Ghiță la șefia PSD, apreciind că, "în principiu, este în regulă".

Radu Mazăre a făcut aceste declarații joi, la intrarea în sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde se judecă cererea acestuia de ridicare a măsurii de cercetare sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câștige contractul privind construirea locuințelor sociale din cartierul „Henri Coandă” din Constanța.

Întrebat dacă și-ar dori șefia Partidului Social Democrat, Mazăre a spus că nu îl tentează funcția de președinte al partidului.

„Dacă mă tenta, mă tenta funcția de președinte al statului și aș fi candidat. (…) Nu mi se pare oportun să discutăm acum despre tandemul Ghiță-Dragnea, nu m-a interesat, nici nu mă preocupă, dar în principiu e în regulă”, a spus Radu Mazăre.

În ceea ce îi privește pe Viorel Hrebenciuc și Dan Șova, care sunt urmăriți penal pentru trafic de influență, primarul Constanței a spus că dacă doi parlamentari discută despre abrogarea unui articol de lege, nu înseamnă că ei fac trafic de influență, precizând că „aceasta este treaba parlamentarilor și a senatorilor”.

„În ceea ce privește chestiunea că doi parlamentari discută despre abrogarea unui articol de lege, am tot întors pe toate părțile stenogramele și n-am văzut nimic imputabil acolo. Discutau că dacă cineva, un parlamentar, face o intervenție pentru un primar ca să primească bani pentru drum este considerat trafic de influență. Păi asta fac toți. Asta e treaba parlamentarilor și a senatorilor, să sprijine primarii în relația cu Guvernul, să aducă mai mulți bani la ei în comunitate. Ăsta nu e trafic de influență”, a spus Radu Mazăre, la intrarea în sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție unde se judecă contestația sa împotriva măsurii preventive de cercetare a edilului sub controil judiciar.

În legătură cu dosarul de corupție privind retrocedările ilegale de terenuri în care sunt cercetați Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, primarul Radu Mazăre a spus că i se pare ciudat faptul că judecătorii anchetați de DNA nu au fost arestați.

„Nu pot să comentez despre actele privitoare la retrocedare. Acolo doar am observat că judecătorii terfeliți nu au fost arestați, cum se întâmplă de obicei, și am observat că au fost puși sub control judiciar, ceea ce este un semn de întrebare”, a adăugat Radu Mazăre.

În 8 octombrie, ICCJ a respins cererea primarului Radu Mazăre de ridicare a măsurii controlului judiciar în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câștige contractul privind construirea locuințelor sociale din cartierul „Henri Coandă” din Constanța. Radu Mazăre a contestat această decizie la Completul de cinci judecători, care va da o decizie definitivă în acest caz.

În cererea de ridicare a măsurii controlului judiciar, obținută de MEDIAFAX, avocații lui Mazăre au arătat că procurorii români ar fi comis nereguli în aplicarea comisiei rogatorii, context în care Ministerul de Justiție din Liechtenstein a notificat instituția similară din România. Aceștia susțin că procurorii DNA au folosit ca probatoriu și documente legate de Elan Schwartzenberg, în ciuda „condițiilor imperative” impuse de magistrați din Liechtenstein.

Potrivit avocaților, această situație este „fără precedent”, susținând că „toate care au fost administrate în legătură cu Radu Mazăre (…) sunt nule de drept ca urmare a faptului de necontestat că procurorii români au încălcat condițiile imperative impuse de judecătorii din Liechtenstein cu privire la utilizarea documentelor din cauza lui Elan Schwartzenberg în dosarul prezent”.

În solicitarea depusă la ICCJ, demersurile anchetatorilor sunt descrise de avocați drept „o încercare abuzivă de umilire publică” a lui Radu Mazăre.

Pe de altă parte, în solicitare se arată că nu sunt indicii în sensul că Mazăre ar avea intenția de a se sustrage urmăririi penale prin părăsirea țării, mai ales că acesta, într-un alt dosar de corupție, s-a prezentat la toate termenele de judecată de la Curtea de Apel București. În același context, se arată că, dată fiind calitatea de primar a lui Mazăre, acesta trebuie să fie în țară în cea mai mare parte a anului, cu excepția perioadelor de concediu.

Totodată, în cererea adresată instanței supreme, se reclamă faptul că, după aproximativ cinci luni de la punerea lui Mazăre sub control judiciar, „nu s-a desfășurat nicio activitate de urmărire penală, cu atât mai mult una care să implice prezența acestuia”.

În dosarul locuințelor sociale „Henri Coandă”, primarul Constanței este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câștige contractul pentru construirea caselor. Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declarațiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.

Citește și