Prima pagină » Știri politice » MCV NU e act juridic, nu poate fi ATACAT la Curtea de Justiție a UE. Tăriceanu, despre eventuala CONTESTARE a raportului

MCV NU e act juridic, nu poate fi ATACAT la Curtea de Justiție a UE. Tăriceanu, despre eventuala CONTESTARE a raportului

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că raportul MCV nu este un act juridic, de aceea nu poate fi contestat la Curtea de Justiției a Uniunii Europene. Președintele Senatului a adăugat că nu a discutat în coaliție despre o astfel de posibilitate.

„Raportul MCV nu este un act juridic. El conține recomandări, deci el nu poate fi atacat la Curte. Ceea ce vă pot spune e că mecanismul de cooperare și verificare care este un instrument mai degrabă juridic, tehnic, el e cel care ar putea să fie supus unei analize și eventual contestat, dar o astfel de decizie nu este luată. Nu am discutat încă despre o astfel de posibilitate”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri la Parlament.

Liderul ALDE a adăugat că ar fi utilă constituirea unei comisii formate din experți români și străini care să lucreze la aspectele semnalate în raportul MCV. În opinia lui Tăriceanu abordarea Comisiei Europene avută în raport este una subiectivă.

 

 

„Trebuie să analizăm recomandările și trebuie o discuție mai aplicată cu cei responsabili de rapoartele MCV. Având în vedere abordarea diferită între noi și funcționarii de la Comisie. Mă întreb următorul lucru – cum e respectată suveranitatea Parlamentului când intervin niște funcționari de la Comisia Europeană? Ar fi util să constituim o comisie formată din experți români și străini care să analizeze toate aceste lucruri, pentru că din ce am văzut abordarea Comisiei Europene este una subiectivă. Nu ține cont de anumite elemente, cum e chestiunea numirii și revocării procurorilor de rang înalt. Cred că și cei de la CE trebuie să dea dovadă de disponibilitate a asculta argumentele, pentru că raportul ajunge să fie complet dezechilibrat și nu reflectă realitatea”, a conchis Tăriceanu.

 

 

Afirmațiile președintelui Senatului vin în contextul în care președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, social-democratul Nicușor Halici, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că în PSD este analizată posibilitate unui demers de contestare a raportului MCV la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Adoptarea legilor justiției și presiunile asupra independenței sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, a anunțat marți Comisia Europeană, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

Citește și