Meciul decisiv Dragnea-Iohannis. Numele de pe ciorna noului guvern PSD

Publicat: 18 12. 2016, 19:34
11 decembrie – Prima ieșire a lui Dragnea după exit-poll-uri: „Voi ține cont de trei lucruri: votul românilor, Constituția și proramul de guvernare”
 
Primele săgeți au fost trimise de liderul PSD imediat după publicarea celor dintâi rezultate exit-poll care au indicat de la început victoria social-democraților la un scor pe care Dragnea l-a catalogat drept „istoric”. „Vreau și sper ca primul ministru să fie membru PSD”, pentru că românii „au cam hotărât” pe cine își doresc la conducerea țării pentru următorii patru ani și au votat „împotriva dezbinării, a urii, pentru ca toți să ne unim și România să fie o țară puternică și respectată”, spunea Liviu Dragnea după închiderea urnelor când chiar la o numărătoare parțială cifrele arătau că PSD a învins fără drept de apel. 
 
Acesta a atras atunci atenția că toți factorii decizionali trebuie să aibă grijă „să nu-și bată joc de decizia masivă” a alegătorilor și a subliniat că cele trei lucruri de care va ține cont în acțiunile sale vor fi votul românilor, Constituția și programul de guvernare. Liderul social-democraților a spus că își dorește ca viitorul premier să fie membru PSD, dar a evitat, așa cum a făcut și până în prezent, să avanseze, nominal, o variantă de premier, pentru că România are nevoie de „o guvernare stabilă și responsabilă”. 
 
„Românii au votat împotriva dezbinării, împotriva urii, pentru ca toți să ne unim pentru ca România să să fie o țară puternică și respectată. Am spus, vreau și sper ca primul ministru să fie membru PSD. (…) Noi, într-adevăr, nu am anunțat o variantă de prim ministru, pentru că am vrut să le transmitem românilor ce putem face pentru ei”, a adăugat Dragnea. 
 
Întrebat atunci ce vor face PSD și ALDE, partide pentru care se prefigura încă de atunci că vor deține majoritatea parlamentară, dacă Iohannis nu va desmena premierul pe care îl propun, Dragnea a răspuns: „Nu plec de la ideea că președintele Iohannis nu respectă votul românilor. Refuz să cred că președintele nu înțelege ce s-a întâmplat azi”. 
 
„De mâine toți trebuie să lăsăm la o parte orice dușmănie – din partea noastră nu a fost niciodată și nici nu va fi. Miza principală și singura miză de fapt care contează e România, viața românilor. PSD va avea o relație instituțională perfectă cu președintele României Iohannis, dacă va primi același tip de relație, dacă ceea ce respect eu, măcar primele două – votul românilor și Constituția – vor fi respectate de toți actorii”, a încheiat Dragnea prima ieșire publică după scrutinul din 11 decembrie. 
 
13 decembrie – Iohannis îi transmite liderului PSD că nu-l va pune premier și cheamă partidele la consultări: „Criteriile de integritate rămân în picioare” 
 
La această primă demonstrație de forță a liderului PSD, Klaus Iohannis a răspuns destul de rapid, ținând să-i transmită din start lui Dragnea că își menține criteriile de integritate enunțate încă din timpul campaniei electorale și că nu va desemna un premier care are probleme penale. În același timp, Iohannis a ținut să invite partidele la consultări și a precizat că nu ia în calcul măsuri radicale, precum dizolvarea Parlamentului, în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere privind numirea primului ministru, pentru că are încredere că toată lumea se va calma și „va ateriza cu picioarele pe pământ pentru a forma un Guvern”. 
 
„Mâine am prima rundă de consultări și vom vedea cum dorește fiecare să-și susțină agenda. Criteriile de integritate rămân în picioare, le-am anunțat înainte de alegeri”, a spus Iohannis în prima ieșire publică de după scrutin. 
 
Președintele a specificat și că poziția sa rămâne neschimbată indiferent dacă s-ar trece la modificarea legii care interzice ca din guvern să facă parte cei care au condamnări penale: „Nu am condiționat de nicio lege. Legea e în vigoare din 2001 și dacă legea va rămâne sau nu depinde de parlament sau Curtea Constituțională”, spunea atunci șeful statului. 
 
13 decembrie – Dragnea refuză consultările de la Cotroceni, pentru că nu este dispus să facă „exerciții de imaginație” pe baza unui articol „greșit” din Constituție
 
Ofensiva lui Dragnea a continuat atunci când, la scurt timp după ce Iohannis a anunțat decizia de a chema partidele la consultări la Cotroceni, șeful PSD a anunțat că membrii partidului său nu vor onora invitați președintelui, invocând faptul că șeful statului a făcut această propunere în baza unui articol „greșit” din Constituție. Exemplul lor a fost urmat și de cei de la ALDE care au transmis, în aceeași zi, că nu vor participa la întrevederea la care au fost invitați de către președintele României, arătând că acest demers este „prematur” și că procesul trebuie să respecte Constituția care stipulează că, după validarea noului Parlament, partidul sau alianța care va întruni majoritatea mandatelor va indica șefului statului numele candidatului propus pentru funcția de premier. 
 
„Vreau să am o reacție față de ce a venit de la Cotroceni, cu tot respectul cuvenit. M-am uitat cu atenție pe invitație și aici se spune că suntem invitați la consultări în baza articolului 85 din Constituție, care prevede că președintele desemnează un candidat pentru funcția de premier și numește guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. (…) Consultările se pot face doar în baza articolului 103 (…) și nu se poate vorbi despre asta decât după validarea fiecărui parlamentar”, a declarat atunci Liviu Dragnea, reușind să-l „înțepe” din nou pe Iohannis. 
 
Liderul PSD a mai precizat, în aceeași zi, că nu i se pare normal ca la consultări să fie invitate partide care în acest moment nu au mandate în Parlament și că social-democrații nu merg la astfel de întrevederi ca să facă exerciții de imaginație, consultările fiind justificate după ce este depus jurământul de învestitură.
 
„Nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care la acest moment nu sunt parlamentare, și mă refer aici la USR și PMP. Am discutat această invitație în partid, iar eu cred că președintele ar trebui să aibă o discuție serioasă cu cei care i-au propus fundamentarea invitației pe baza articolului 85 din Constituție. Nu mergem la consultări pentru a face exercitții de imaginație, eu n-am văzut în Constituție că se pot face consultări pentru a vedea ce-și imaginează partidele”, a completat Dragnea. 
 
13 decembrie – Poziția este taxată imediat de Iohannis: „Este o atitudine pur și simplu nepoliticoasă”
 
Meciul din Dragnea și Iohannis a mers mai departe cu o replică succintă și acidă a președintelui: „Este o atitudine pur și simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor să obțină, dar cred că greșesc”. Șeful statului a adăugat atunci că, din punctul său de vedere, articolul invocat pentru convocarea partidelor la consultările de la Cotroceni este corect și adecvat situației. 
 
15 decembrie – Liviu Dragnea: Votul este sfânt. Cine nu respectă rezultatul, nu respectă democrația
 
Tonul discuțiilor nu s-a schimbat nici după anunțarea rezultatelor finale venite de la Biroul Electoral Central care i-au indicat pe cei de la PSD drept câștigători detașați ai scrutinului, așa cum se prefigura încă din exit-poll-urile date publicității după închiderea urnelor. Dimpotrivă, afirmațiile au început să devină din ce în ce mai tranșante, mai ales referitor numirea în funcția de premier.
 
 „Am auzit vorbindu-se de două condiții pentru realizarea unei majorități. Matematic, PSD+ALDE au majoritatea în ambele camere, PSD si ALDE au 250 de mandate, 54%, condiția matematică e îndeplinită. Condiția politică, cred că a fost îndeplinită la vot. Cine nu are de gând să respecte votul, nu respectă democrația”, a spus Liviu Dragnea la prima apariție după transmiterea rezultatelor finale de la BEC. 
 
Totuși, liderul PSD s-a eschivat de la a da un răspuns tranșant atunci când a fost întrebat de numele premierului și dacă acesta este el. El a precizat însă că va „face o propunere care să poată fi acceptată, din punct de vedere matematic și politic să nu poată fi refuzată”. 
 
„Cu toată responsabilitatea: voi face această propunere în avantajul acestei țări. Această propunere va fi făcută doar la consultări. Eu sper că toți cei care au pierdut au posibilitatea să se obișnuiască cu această idee, chiar și Iohannis. Plec de la prezumția de bună credință. Voi face o propunere care să poată fi acceptată, din punct de vedere matematic și politic să nu poată fi refuzată. (…) Nu am de gând să încalc nicio lege. Voi face o propunere care să îndeplinească toate condițiile legale și constituționale”, a răspuns Dragnea. 
 
Acesta a reclamat legea 90/2001 care se referă la funcționarea și organizarea Guvernului și care, în articolul 5, prevede că nu pot fi membri ai Executivului cei care au o condamnare penală, afirmând că acolo „nu se vorbește de interdicții, ci de incompatibilități”. 
 
„Prevederea nu poate fi considerată incompatibilitate, nu este nicio restrângere a drepturilor, pentru că restrângerea indică o perioadă determinată. Acea prevedere este o abolire, o decădere pe viață. A fost adoptată în 2001, fără avizul Ministerului Justiției. Cu toate astea, PSD nu va iniția nicio procedură pentru a modifica acea lege”, a spus Dragnea. 
 
Cât privește criteriile de integritate invocate de președintele Iohannis, liderul PSD a comentat că „nu există în Constituție criteriile unei persoane”. „În orice stat democratic, votul este sfânt. (..) Rule of law înseamnă domnia legii. Nu o lege e secundară, îmi place, nu-mi place”, a mai spus Dragnea, comentând afirmațiile președintelui. 
 
16 decembrie – Președintele subliniază că puterea de a numi premierul este în mâinile sale: „Vom discuta la momentul potrivit, când voi decide eu pe cine voi desemna prim ministru”
 
După ce Liviu Dragnea, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că „cine nu are de gând să respecte votul nu respectă democrația”, șeful statului a venit vineri cu declarații din care a lăsat să se înțeleagă că nu a discutat cu Dragnea și nici nu a avut o întâlnire cu acesta fie ea și informală, cu toate că s-a întâlnit cu șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Întrebat dacă în acest moment mai vede posibil un guvern format de o altă majoritate, diferită de PSD-ALDE, președintele a răspuns că va vorbi despre acest aspect la momentul potrivit, sugerând că decizia referitoare la persoana care va ocupa funcția de prim ministru stă în mânile lui și că va detalia „la momentul potrivit, când voi decide eu pe cine voi desemna prim ministru”. 
 
În ciuda faptului că atât PSD, formațiunea care a câștigat un procent zdrobitor la alegerile parlamentare, cât și ALDE, principalii aliați cu care social-democrații speră să formeze majoritatea parlamentară, au refuzat să participe la consultările organizate de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, șeful statului a avut în această săptămână o întâlnire „informală” cu Tăriceanu.
 
Nu și cu Liviu Dragnea, însă, cel care este liderul formațiunii care a câștigat detașat scrutinul și, în același timp, cel mai vehiculat nume pentru funcția de viitor prim ministru, a dat de înțeles Iohannis, care a evitat un răspuns clar la această întrebare referitoare la eventuale discuții cu Dragnea. Despre întrevederea cu șeful ALDE, Iohannis a precizat vineri că a fost una „informală, politică, fără legătură cu PNL”, dar nu a dorit să ofere detalii suplimentare referitoare la aspectele pe care le-au discutat. 
 
16 decembrie – Dragnea îl avertizează pe Iohannis să fie „riguros cu Constituția”: „Nu o să fiu cel care va provoca vreun conflict sau vreun război politic, dar nici nu am de gând să părăsesc frontul dacă apare ceva”
 
Contrareplica lui Liviu Dragnea nu a întârziat să apară, șeful PSD declarând că în acest tip de acțiuni nu se negociază, pentru sunt consultări menite să dea ocazia președintelui României să își dea seama dacă este formată o majoritate capabilă să dea țării un guvern stabil. 
 
„Mi-am dorit, îmi doresc, ca președintele României să fie președintele tuturor românilor, să fie și președintele meu, ca cetățean român. Sper să apară sau să devină omul care se poate ridica deasupra supărărilor oricărui partid. (…) Eu nu o să fiu cel care va provoca vreun conflict sau vreun război politic, dar nici nu am de gând să părăsesc frontul dacă apare ceva”, a declarat Dragnea. 
 
Liderul PSD a precizat că acum nu mai poate fi vorba despre nicio întâlnire informală între social-democrați și Iohannis, pentru că PSD va merge la consultări după convocarea Parlamentului pentru o discuție calmă în care reprezentanții vor argumenta care este viziunea partidului pentru România pe mai departe și cu cine văd ei să pună în aplicare programul de guvernare.
 
„E bine ca toți să fim riguroși cu Constituția. În acest tip de acțiuni nu se negociază. Sunt consultări pentru a da ocazia președintelui României să își dea seama dacă este formată o majoritate capabilă să dea țării un guvern stabil. Președintele poate interveni doar dacă în Parlament, după alegeri nu se pot înțelege partidele pentru a da o majoritate stabilă. Dar în condițiile în care la președinte vor veni partidele cu majoritate stabilă îmi este greu să cred că nu va fi respectată o propunere”, a punctat Dragnea, întrebat despre ideea de a negocia cu Iohannis numele viitorului prim ministru.
 
Șeful PSD a subliniat că este 100% de acord cu faptul că premierul desemnat este atributul constituțional al președintelui, dar pentru rigoarea exprimării, premierul este decis de Parlament prin vot. Dreptul de a prompue, de a desemna, este al președintelui, dar președintele nu îl și decide, nu îl numește, este ales prin vot din Parlament, a explicat Liviu Dragnea. 
 
Referitor la posibiliatea ca el însuși să fie propunerea de premier pe care PSD o va prezenta președintelui, Dragnea a spus că nu are de gând să forțeze nicio lege și nici să inițieze vreun demers care să forțeze vreo reglementare, că nu vrea să pună presiune pe nimeni, dar că „și președintele ca fiecare dintre noi, este obligat să respecte Constituția”. Șeful PSD a admis că la această oră există o lege care îi interzice să devină premierul României, „acea deja celebră lege 90/2001, care are o componentă profound neconstituțională, pentru că se vorbește despre abolirea dreptului de a fi ales. Va fi foarte greu. Vedem, pânâ când mergem la consultări, dacă există vreo posibilitate legală sau nu”, a conchis Dragnea. 
 
Mutările-cheie pe care PSD le pregătește pentru noul Guvern
 
Numele mai multor foști miniștri, printre care Eugen Teodorovici, Titus Corlățean, Liviu Pop sau Mihnea Costoiu, sunt vehiculate, pe surse, în ceea ce privește ocuparea unor portofolii într-un viitor Guvern PSD.

În legătură cu funcția de prim-ministru, deși favorit a fost dat Liviu Dragnea, se pare că mai există un plan „B” în această privință, fiind vehiculat numele lui Mihai Fifor.

Pentru portofoliul Educației sunt luați în calcul: Mihnea Costoiu și Liviu Pop, în timp ce alte trei nume – Eugen Teodorovici, Marius Nica sau Ana Birchall  ar fi în discuție pentru Ministerul Fondurilor Europene.

Pentru portofoliul Finanțelor sau Economiei s-au vehiculat numele lui Mihai Tudose sau al Anei Birchall. 

În ceea ce privește ministerul de Interne sau ministerul Apărării, portofoliile ar putea fi ocupate de Georgian Pop sau Gabriel Vlase.

Ministerul Sănătății ar putea fi preluat, din partea PSD, de Florian Popa sau Ionel Sinescu, în timp ce pentru portofoliul Externelor a fost vehiculat numele lui Bogdan Aurescu sau Titus Corlățean.

Pentru Ministerul Agriculturii s-a discutat despre social-democrații Paul Stănescu sau Gheorghe Șimon.

Ministerul Muncii ar putea fi preluat de Rovana Plumb, iar ministerul Culturii, de Ionuț Vulpescu.

ALDE își dorește, potrivit unor surse, reprezentare guvernamentală, vizând două portofolii: cel al Agriculturii, pentru Daniel Constantin, și altul pentru Theodor Meleșcanu, probabil Apărarea.