„Meciul” dintre coaliția de guvernare și președinte continuă. Iohannis, răspuns dur la acuzațiile lui Tăriceanu: Nu are ce căuta în conducerea statului

Publicat: 28 09. 2017, 15:44
Actualizat: 26 03. 2019, 08:34

„În România, în momentul de față, avem serioase deficiențe în privința funcționării instituțiilor care alcătuiesc statul de drept. Sunt abuzuri incredibile care sunt aduse în atenția publică de presă (…) sunt oameni care și-au luat inima în dinți cum se spune și au început să vină mărturisească avatarurile prin care au trecut sau nelegiuirile care se petrec în instutuțiile care au funcționat și președintele întoarce capul și spune: eu nu văd lucrurile acestea. Evident că le vede, dar nu vrea să le recunoască pentru cã situația îi folosește. Până la urmă el este cel care patronează acest sistem de putere corupt din România. Și o spun foarte clar”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Șeful Senatului a reacționat și la afirmațiile președintelui Klaus Iohannis referitoare la lupta anticorupție și oamenii politici.

„Când aud declarațiile astea, am de multe ori senzația că printre noi, am o revelație așa, că printre noi s-a coborât Duhul Sfânt și care ne dă nouă sfaturi, păcătoșilor. Noi, păcătoșii, suntem oamenii politici și duhul sfânt ne dă sfaturi. Cred că președintele uită că este la fel de om politic, ca și noi toți. Al doilea lucru pe care îl uită este că funcționează în dreptul fiecăruia, și în dreptul domniei sale, prezumția de nevinovăție, de care s-a bucurat când a fost ales președinte al României”, a spus Tăriceanu.

El a mai spus că, „până una alta, cum este cazul dnei Shhaideh, împotriva dumneaei nu sunt formulate niște acuzații, nu există nicio cerere de începere a urmăririi penale”.

„Deci pentru ce să-și dea demisia? Dacă stăm să ne imaginăm, am putea la un moment dat să ne trezim cu astfel de de cereri pe diferite hotărâri de guvern pentru toți membrii Guvernului. Stau și mă întreb dacă nu cumva chestiunea asta i-ar conveni domnului președinte, ca actualul Guvern să fie destrămat, primul ministru, practice, să fie nevoit să-și dea demisia și să mai ne trezim încă o dată cu un guvern de tehnocrați, pentru că se apropie alegerile prezidențiale din 2019. Dacă până mai ieri, poate aveam niște mici dubii că ăsta e planul pe care îl urmărește, azi nu mai am niciun dubiu. Președintele sapă cu râvnă la fundația acestui guvern, care e majoritatea parlamentară, nădăjduind să o dea jos”, a conchis președintele Senatului.

Replica lui Iohannis: Pare pur și simplu rupt de realitate

La scurt timp după acuzațiile aduse de Tăriceanu, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolski, a susținut o declarație de presă în care a transmis punctul de vedere al lui Iohannis, catalogându-l pe șeful Senatului drept o persoană care nu știe ce se întâmplă cu adevărat în România. 

„Domnule Tăriceanu, da, adevărul doare, dar acest lucru nu este un motiv să folosiți un limbaj licențios, să jigniți și să spuneți în spațiul public lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, reiterează faptul că persoanele cu probleme penale nu trebuie să se afle în conducerea statului.

Președintele respectă pe deplin rezultatul votului care a condus la contruirea actualei majorități și își dorește ca guvernul să aibă rezultate bune pentru România. Președintele consdieră că o legiferare transparentă este fundamentală. (Călin Popescu Tăriceanu n.r.) Pare pur și simplu rupt de realitate, chiar de realitatea economică, ceea ce e foarte straniu pentru un fost prim ministru. De exemplu dânsul ne spune senin că prețul a rămas același după introducerea accizei. Răspunsul îl poate afla foarte simplu, dacă întreabă orice cetățean care trebuie să scoată bani din buzunar”, a transmis Dobrovolski. 

Iohannis a cerut demisiile lui Shhaideh și Plumb. „Persoane urmărite penal nu ar trebui să fie în Guvern”

Președintele Klaus Iohannis susține că Sevil Shhaideh și Rovan Plumb ar fi trebuit să demisioneze din Guvern dupăce DNA a început ancheta împotriva lor, în dosarul Belina.

„Eu vreau să cred că că România întărește statul de drept. Într-un stat de drept , persoane urmărite penal, judecate, condamnate nu au ce căuta în conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau să demisioneze. A doua variantă democratică, trebuiau să fie retrase. Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu este de bun augur (…) Ar trebui ca persoane urmărite penal să nu fie în conducerea statului, să nu fie în Guvern”, a spus Iohannis. 

Șeful statului a precizat că, în lipsa unei demisii, PSD ar fi trebuit să le retragă sprijinul. 

Iohannis a precizat că e treaba judecătorilor să stabilească vinovăția.
 
„Nu mă antepronunț prin această afirmație și nu cunosc detaliile din dosar și nu este treaba mea. Îmi doresc foarte mult să avem un guvern care nu este supus unor suspiciuni, un guvern care acționează pentru România și pentru români. Nu știu dacă doamnele sunt vinovate sau nevinovate. Nici nu e treaba mea și nu este nici treaba PSD să stabilească acest lucru. Vinovăția se stabilește de către judecători”, a mai spus Iohannis.
 
Klaus Iohannis a precizat că în acest moment nu are „niciun temei” pentru suspendarea celor doi miniștri. El a explicat că în cazul lui Sevil Shhaideh acuzațiile vizează activitatea sa ca secretar de stat, nu ca ministru, iar în privința Rovanei Plumb este nevoie ca parlamentul să ceară începerea urmăririi penale. 
 
Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu de procurorii anticorupție în dosarul Insula Belina. În aceeași cauză DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, ministrul Fondurilor Europene și deputat, fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu.  
 
Potrivit procurorilor, în anul 2013, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. 
 
„Totodată, au fost efectuate notări în cărțile funciare ale celor două imobile (insula Belina și brațul Pavel) cu încălcarea dispozițiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere și pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menționate. În susținerea acestor demersuri, persoane cu funcții de decizie din Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administrația Națională „Apele Române” și Consiliul Județean Teleorman au servit intereselor unei societăți particulare, încălcând dispoziții prevăzute în mai multe legi”. 
 
Concret, procurorii susțin că, prin lege, Insula Belina și Brațul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public și nu ar fi putut fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege. Aceste mișcări ar fi fost făcute sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca”, în vara anului 2013, atunci când Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P), o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice – Administrația Națională „APELE ROMANE”, în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului județean Teleorman.
 
Odată cu primul proiect de hotărâre de guvern, însă, două dintre ministerele de pe lanțul de avizare, Justiția și Finanțele, au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea regiei „Apele Române” nu se poate face decât modificând legea. „În aceste condiții, a apărut necesitatea unui demers menit să creeze aparența că Insula Belina și Brațul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparțin domeniului public al statului aflate în administrarea ‘Apelor Române’, astfel încât transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern.
 
Astfel, în ședința de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern”, se arată în comunicatul DNA. 
 
În acest context, procurorii au cerut aviz și pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, actualul ministru al Fondurilor Europene, pentru complicitate la abuz în serviciu, arătând că în calitatea sa de la data săvârșirii faptelor, și anume cea de ministru al Mediului, „a inițiat și promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”. 
 
Hotărârea de guvern a fost adoptată câteva luni mai târziu, pe 27 noiembrie, Brațul Belina și Brațul Pavel fiind trecute din domeniul public în administrarea CJ Teleorman. Procurorii susțin că modul în care au fost făcute aceste demersuri încalcă Constituția României, dar și o serie de dispoziții care reglementează procesul de legiferare.
 
„Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotărâre de guvern, a inițiat și a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfințea transmiterea unor părți din imobilele Insula Belina și Brațul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției”, arată procurorii referitor la implicarea lui Shhaideh în acest dosar.