Meleșcanu: Am cerut BEC temei legal pentru noi secții de vot; ar putea vota 350.000 în turul II

Publicat: 11 11. 2014, 23:30
Actualizat: 13 11. 2014, 22:15

„Am cerut (BEC – n.r.) să ni se dea fără echivoc temeiul legal pentru înființarea de noi secții de votare în străinătate, precum și procedurile aferente și termenele legale de înființare și constituire sau contestare a birourilor electorale”, a precizat, la Realitatea TV, Teodor Meleșcanu.

Noul ministru a spus că a mai propus BEC „adoptarea unor măsuri relativ simple, care au însă ca obiectiv să faciliteze foarte mult derularea procesului electoral”, una fiind permisiunea înlocuirea reprezentanților partidelor politice care nu se prezintă în ziua alegerilor în comisia de votare.

O altă propunere vizează „reducerea datelor care se înscriu în tabelul pentru cei care votează, respectiv să fie limitate doar la nume, prenume, CNP, care să-l poată identifica, orașul unde locuiește, fără scară, fără bloc, fără nimic”, a mai spus el.

Referitor la spațiile din unele ambasade și consulate, șeful diplomației a precizat că se examinează posibilitatea luării unor „săli mai mari în câteva orașe unde au fost probleme mari”.

„Am solicitat o aprobare pentru schimbarea unor localuri mai mici și improprii care sunt în ambasade cu un local mai mare. La Paris avem în vedere și la Londra posibilitatea de a lua o sală mult mai mare în care lucrurile să se poată desfășura mai simplu”, a spus Teodor Meleșcanu, adăugând, ulterior, că este vorba despre săli de sport.

Meleșcanu și-a exprimat speranța că „prin simple măsuri de bună organizare” s-ar putea dubla numărul celor care au votat în turul I, ajungându-se la circa 350.000 de votanți.

Totodată, Teodor Meleșcanu a declarat că toți directorii generali au plecat la punctele unde au fost cele mai mari probleme: Paris, Munchen, Viena, Chișinău, Bruxelles. „O să fac și eu un tur rapid în aceste zile să vedem care este situația reală la fața locului, care sunt ultimele informații, ce se poate face pentru fluidizarea votului”, a punctat Meleșcanu.

Ministrul de Externe a declarat, pe de altă parte, că e nevoie de elaborarea unei legi pentru votul din diaspora, pentru a evita asemenea lucruri, iar în această lege ar trebui să se stipuleze ca fiecare român din străinătate să anunțe cu câteva luni înainte că va veni la vot.

„Noi avem la ora actuală 500.000 de români cu pașaport de rezident în străinătate. Se evaluzează că în străinătă pe tot globul sunt undeva pe la 3 milioane, 3 milioane și ceva (de români)”, a precizat Meleșcanu, subliniind că din această cauză nu se pot face calcule reale.