Fostul șef al Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, l-a acuzat pe președintele Traian Băsescu de faptul că a încălcat, în primul rând, legea 1-1998, adăugând că organismele abilitate ar trebui să ceară o serie de clarificări.
„A încălcat legea 1-1998, legea SIE. Nu sunt în poziția să facem o discuție constituțională, dar dispozițiile legii sunt extrem de clare. […] Problema care va trebui să fie soluționată legal este că președintele s-a referit la faptul că președintele are copii ale documentelor transmise de SIE, ceea ce este interzis prin lege. Nu știu cum se va soluționa, este interzisă multiplicarea, deconspirarea”, a declarat Meleșcanu, în cadrul unei conferințe de presă, făcând referire la articolul 10, alineatul 2 al respectivei legi.
„(2) Sursele de informare, metodele și mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite față de nimeni și în nici o împrejurare”, se arată în lege.
Întrebat ce sancțiuni riscă, în acest moment, șeful statului, Meleșcanu a răspuns evaziv.
„Riscă sancțiunile de lege. Nu sunt prevăzute de lege. […] Sancțiunea, o să vedem dacă se va iniția o procedură. E problema Parchetului dacă se autosesizează. Ar trebui să ceară niște clarificări organismele care se ocupă de păstrarea secretelor de stat în România”, a adăugat el.
În plus, fostul șef SIE nu consideră că Traian Băsescu ar trebui să-și dea demisia din funcție după acest episod și că nici Victor Ponta nu ar trebui să se retragă din cursa pentru Cotroceni.
Întrebat dacă imaginea României va avea de suferit după dezvăluirile făcute de președintele Traian Băsescu, Teodor Meleșcanu a explicat că „deconspirarea unor ofițeri sub acoperire care au avut misiuni” va duce la o reanalizare din partea serviciilor de informații internaționale.
„În mod sigur da, imaginea României va avea de suferit. Deconspirarea unui ofițer acoperit care a participat la diverse activități determină, în cazul în care este deconspirat, o reanalizare de către serviciile partenere și cele nepartenere din alte țări a tuturor cazurilor în care a fost prezent pe teritoriul lor pornindu-se de la ideea că o asemenea prezență era ostilă, ceea ce creează foarte mari dificultăți și serviciilor mai mari”, a completat Meleșcanu.