Directorul SIE, Teodor Meleșcanu, a solicitat Comisiei parlamentare de control al serviciului verificarea activității instituției ca urmare a unor afirmații publice „care pot afecta imaginea și credibilitatea” SIE.
SIE menționează într-un comunicat de presă că, „la 6 august 2012, directorul Serviciului de Informații Externe s-a adresat Comisiei Speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului de Informații Externe”.
„În scrisoarea transmisă, directorul SIE solicită dispunerea măsurilor necesare pentru verificarea și clarificarea concordanței activității Serviciului cu Constituția României, legile țării și hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării, precum și cu regulamentele militare, ca urmare a unor afirmații făcute recent în spațiul public care pot afecta imaginea și credibilitatea acestei instituții fundamentale a statului român”, se arată în comunicatul SIE, care nu face referire explicit la autorii declarațiilor privitoare la activitatea SIE.
Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat însă, sâmbătă, referindu-se la Serviciul de Informații Externe (SIE), că trebuie să înțelegem mecanismul prin care imaginea României a fost distrusă în doar două săptămâni într-o acțiune organizată, coordonată și finanțată.
„Pe mine mă interesează ca aceste instituții să lucreze la Cotroceni, nu ca să lucreze pentru mine, să-mi spună mie cu cine se întâlnește domnul Băsescu. Să vedem ce se poate face pentru relațiile și imaginea afectate ale acestei țări, pentru că ele au un rol sau îl pot avea. Să vedem ce se întâmplă – că mă întrebați de un anumit serviciu (SIE, n.r.) – trebuie să înțelegem totuși mecanismul prin care imaginea unei țări a fost distrusă în două săptămâni într-o acțiune evident organizată, coordonată, finanțată. Trebuie să vedem totuși cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează țara, toată țara”, a spus Antonescu, la Antena3.
Întrebat de unul dintre invitații emisiunii dacă afirmația sa poate echivala cu aceea că imaginea țării a fost distrusă în două săptămâni într-o acțiune organizată și finanțată, Antonescu a spus răspuns: „Așa pare. O spun pentru că văd”.
„Cum se întâmplă? De ce există această vulnerabilitate din partea acestei țări din UE, o țară în legătură cu regimul politic al căreia nu existau dubii? Cum se poate ca imaginea unei țări să fie atât de vulnerabilă încât în două săptămâni, pe toate continentele, pe toate marile jurnale ale lumii, aproape toate marile jurnale care se ocupă de politică,și în multe cancelarii, să izbucnească așa ceva?”, s-a întrebat Antonescu.
Președintele interimar a mai fost întrebat dacă poate cere serviciilor secrete să-i spună dacă i-au transmis rapoarte și lui Traian Băsescu.
„E o întrebare retorică. Sper din tot sufletul – nu am nicio informație că i-au trimis, ar fi fost ceva total în afara legii. Cred că, oricum, nu mi-ar spune că au făcut asta”, a precizat Antonescu.
Citește și Cezar Preda: Ieșirea halucinantă a lui Antonescu e răspunsul disperat la șantajul lui Ponta
Citește și Ioan Rus: „Nu puteam face ce așteptau de la mine Băsescu și Antonescu. Unul dorea să măresc listele electorale, altul să le micșorez.” EXCLUSIV Mediafax
Citește și Antonescu ATACĂ DUR guvernul Ponta: A dat senzația unei timidități, ezitări și confuzii. Ponta pare amenințat și intimidat
Citește și Cine este generalul Gheorghe Rotaru, noul consilier al lui Crin Antonescu pe probleme de siguranță națională
Citește și Cu ce se va ocupa generalul Vasile Enache, unul dintre noii consilieri ai lui Antonescu: „Sunt elemente de natură personală”
Citește și Cine este Daniel Barbu, politologul numit consilier prezidențial al lui Crin Antonescu. „Eu nu am făcut serviciul militar, iar acum am șansa să fac serviciul civil”