Meleșcanu, despre cazul Mazăre: Sesizarea consulului, pe mandatul de arestare, nu pe procedura de extrădare

Meleșcanu, despre cazul Mazăre: Sesizarea consulului, pe mandatul de arestare, nu pe procedura de extrădare
Publicat: 10/05/2019, 19:50

„În ceea ce privește consulul onorific nu are competențe pentru a menține relații cu țara respectivă, decât în promovarea contactelor umane, a dezvoltării relațiilor comerciale și altele. Într-adevăr el într-o discuție, o audiență la MAE a exprimat o idee, nu știu dacă a fost personală sau a autorităților malgașe în legătură cu ideea că ar fi interesat să coopereze pe această temă. În februarie 2018 a fost. La momentul respectiv am făcut o cerere, am făcut o adresă Inspectoratului General al Poliției în care am rugat să ne dea o copie a mandatului respectiv și în urma, care a transmis foarte rapid copia respectivă, am dat instrucțiuni pe data de 27 februarie 2018 la ambasada … din Italia, în care am informat pe ambasador că îi trimitem în anexă documentul primit de la biroul internațional Interpol cu privire la cetățeanul român Radu Mazăre care fusese dat în urmărire internațională și în legătură cu care se considera că existau informații că ar dori să obțină un permis de ședere pe teritoriul cu pricina, Madagascar. Documentul respectiv a fost înaintat ambasadei noastre de la Roma și transmis apoi către partea malgașă potrivit procedurilor biroului național interpol cu scopul de a bloca obținerea permisului de ședere în Madagascar de către persoana care era urmărită internațional. Acestea sunt lucrurile”, a declarat la Antena 3 Teodor Meleșcanu.

El a mai spus că întârzierea cu care a fost arestat Radu Mazăre este o chestiune care ține exclusiv de funcționarea sistemului judiciar din Madagascar.

„Am cerut și informații suplimentare de la autoritățile malgașe în legătură cu această problemă. A fost și o notă verbală transmisă în acest sens de către ambasada noastră la Roma către ambasada Republicii Madagascar.. (…) Această sesizare pe care a făcut-o consulul onorific se referă la cu totul altceva, la mandatul de arestare și nu la procedură de extrădare a domnului Radu Mazăre. Noi am solicitat și structuri de procedare înainte de condamnare și cu acea ocazie am solicitat părții malgașe prevederi referitoare la cooperarea judiciară penală cu care ocazie s-a menționat în Madagascar nu există noțiunea de azil politic, în timp ce extrădarea se poate realiza prin simplu ordin administrativ. În acest context s-a sugerat părții române să solicite pe cale electronică informațiile concrete care interesează cu privire la cadrul existent, aceasta este de fapt strict preliminar informații despre legislația internă din Madagascar referitoare la cooperarea judiciară.Ultimul demers, nu am toate hârtiile la mine, probabil din martie 2018. Din momentul în care a existat o condamnare și s-au făcut de către Ministerul de Justiție aceste acte de extrădare”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

MAE român știa că Madagascarul este gata să-l extrădeze pe Radu Mazăre, dar nu a răspuns nici solicitării oficiale privind eliberarea unei copii după mandatul internațional de arestare pentru a-l extrăda, a declarat la RFI, Serge Rameau, consul general onorific al Madagscarului la București

Radu Mazăre a fost capturat, săptămâna aceasta, de către autoritățile din Madagascar, el urmând să execute un mandat de arestare de 6 zile.

Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanței supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanței. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alți funcționari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje și faleze din Constanța), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanței a venit după nouă ani de procese și alte opt amânări consecutive de pronunțare a unei sentințe.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce