Meleșcanu, în fața Comisiilor de politică externă: „Mă califică faptul că sunt calificat”
„Mă califică faptul că sunt calificat în acest domeniu. Am o experiență de 40 de ani și cred că pot să mă descurc în condiții foarte bune”, le-a spus Meleșcanu parlamentarilor comisiei, după ce a fost chestionat cu privire la calitățile care îl recomandă pentru a rămâne în fruntea Ministerului de Externe, mai ales după rezultatele evaluării făcute de conducerea coaliției de guvernare.
Meleșcanu a explicat că politica externă nu se face „de pe o zi pe alta” și că prevederile din programul de guvernare reprezintă direcții de acțiune, nu „măsuri specifice”.
„Capitolul de politică externă din program este un capitol care indică direcții de acțiune strategică. Nu e vorba de măsuri specifice într-un fel sau altul. Direcții strategice pe care va trebui să le urmăm și pe care le-am urmat. Specificitatea relațiilor internaționale este că lucrurile nu se realizează singure, numai cu un singur partener, ci te relaționezi cu alți parteneri care trebuie să vrea și ei și să fie de acord și nu se face de pe o zi pe alta. Durează foarte mult în timp”, a mai spus Meleșcanu.
Meleșcanu le-a prezentat parlamentarilor din comisiile reunite de afaceri externe prioritățile sale. Pe listă se află consolidarea profilului României în Uniunea Europeană, transpunerea în practică a deciziilor Summitului de la Varșovia, în cadrul NATO și parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.
„Importanța primordială trebuie să o acordăm consolidării profilului României în Uniunea Europeană și contribuția noastră la viitorul Uniunii Europene, care în actuala perioadă este una dintre cele mai importante, transpunerea în practică a deciziilor Summitului de la Varșovia, în cadrul NATO, cu o contribuție extrem de substanțială din partea României. (…) Parteneritul strategic cu Statele Unite ale Americii, care mai ales după vizita președintelui Iohannis la Washington, prima și singura vizită până acum a unui președinte din zona Europei centrale și de Est, a deschis niște perspective foarte importante, baza parteneriatului strategic este bazată, în mare măsură, bazată pe probleme de apărare și securitate, dar o latura importantă are și latura economică a parteneriatului”, a spus Teodor Meleșcanu.