Prima pagină » Știri politice » Mesaj de la Cotroceni: „Dragi români, aveți un guvern care nu a probat că ar fi competent să pregătească absorbția banilor UE. Coabitare nu înseamnă și minciună”

Mesaj de la Cotroceni: „Dragi români, aveți un guvern care nu a probat că ar fi competent să pregătească absorbția banilor UE. Coabitare nu înseamnă și minciună”

Mesaj de la Cotroceni:
Președintele Traian Băsescu susține că Guvernul a probat că nu a fost competent în pregătirea absorbției banilor pentru exercițiul 2014-2020 prin proiectul Acordului de Parteneriat transmis la Bruxelles, adăugând că trage un semnal de alarmă în acest sens.

Președintele Traian Băsescu susține că Guvernul a probat că nu a fost competent în pregătirea absorbției banilor pentru exercițiul 2014-2020 prin proiectul Acordului de Parteneriat transmis la Bruxelles, adăugând că trage un semnal de alarmă în acest sens.

„Motivul semnalului pe care îl trag public este că riscăm să intrăm în exercițiul bugetar 2014-2020 la fel de nepregătiți cum am intrat la 1 ianuarie 2007 și riscăm același proces de întârziere și de pierdere de fonduri europene. Noi aici nu avem dreptul să ne jucăm de-a «îi trag, bine, nu îi trag, bine», pentru că ăștia nu sunt nici banii lui Băsescu, nici banii lui Ponta, nici ai ministrului pentru Fonduri Europene, Teodorovici ăsta, nici banii nimănui, sunt bani destinați modernizării României pentru români, creării de locuri de muncă, dezvoltării țării”, a afirmat Băsescu în declarația de presă de la Palatul Cotroceni.

De asemenea, el a arătat că trebuie să tragă acest semnal de alarmă chiar dacă există pactul de coabitare cu premierul.

„Și nu pot să spun că de dragul acordului de coabitare eu nu vă spun nimic, dragi români. Ba vă spun, dragi români. În momentul de față aveți un Guvern care nu a probat a fi competent să pregătească absorbția banilor în exercițiul bugetar 2014-2020”, a afirmat Băsescu.

Totodată, președintele s-a arătat dispus să acorde ajutor Guvernului în privința elaborării Acordului de Parteneriat. „Nici nu am să dau indicații Guvernului ce are de făcut, că nu e atribuțiunea mea. Spun public doar un lucru: Dacă au nevoie de ajutor, sunt gata să îi ajut pentru că știu ce ar trebui făcut, dar numai dacă au nevoie de ajutor”, a spus șeful statului.

El a subliniat că formulările dure din analiza experților Comisiei Europene cu privire la proiectul documentului cadru transmis de Guvernul României i se pare „unul dintre cele mai grele afronturi” pe care le-a văzut la adresa unui guvern sau unei țări de când este membru al Consiliului European.

„Pe mine mă îngrijorează pentru că la 1 ianuarie 2014 începe noul exercițiu bugetar. Noi nu numai că nu avem proiecte pregătite pentru 1 ianuarie 2014, proiecte care ar fi trebuit să fie gata de licitație și să înceapă pe urmă implementarea lor, noi nu reușim să ne facem documentele de bază care să ne permită accesarea banilor, darămite să avem pretenția la proiecte”, a adăugat Băsescu.

Președintele a citat din analiza Comisiei Europene mai multe formulări critice printre care cea referitoare la faptul că documentul transmis de partea română „nu ține cont de substanța Strategiei Europa 2020”, lipsa de corelare între recomandările specifice de țară și programul național de reformă, „lipsa capacității de analiză” în stabilirea obiectivelor care trebuie finanțate, propunerea unor proiecte neeligibile, lipsa unui Master Plan pe Transporturi.

„Și, în sfârșit, pentru că tot am pierdut «un geniu», pe domnul Fenechiu, o observație din documentul experților Comisiei Europene care spune «lipsă de Master Plan pentru Transporturi». Așa genial și așa lipsă, după domnul prim-ministru”, a mai comentat Băsescu.

Comisia Europeană a atenționat Guvernul, potrivit unui document oficial obținut săptămâna trecută de MEDIAFAX, că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent și fără priorități clare, solicitând ca documentul să fie refăcut „peste vară”, până în luna septembrie.

Avertismentul a fost notat de către Reprezentanța permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, care i-a atenționat mai departe pe reprezentanții Guvernului de la București că o eventuală respingere a acestui proiect de către Comisia Europeană, în urma consultărilor inter-servicii care vor avea loc, riscă să conducă la întârzieri în adoptarea viitoarelor programe operaționale și în implementarea lor chiar de la începutul anului viitor, fapt ce ar crea noi probleme în absorbția fondurilor europene.

La acel moment, premierul Victor Ponta a afirmat, la Digi 24, că știrea incluzând aceste observații reprezintă doar „o mică petardă”, că el nu a primit vreo scrisoare, că în urm cu două luni a mai existat o informație similară care ar fi fost negată de Comisia Europeană și că deocamdată este vorba doar de o consultare cu oficialii de la Bruxelles.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a susținut că dialogul informal pe care îl poartă autoritățile române cu Comisia Europeană pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020 „se derulează printr-un schimb constructiv de opinii, conform calendarului agreat de comun acord cu Comisia”.

MFE a menționat, într-un comunicat remis joi agenției MEDIAFAX, că proiectul Acordului de Parteneriat transmis CE pe 6 iunie și supus în aceeași zi dezbaterii publice „nu putea fi unul aproape definitivat”.

Ministerul Fondurilor Europene a precizat luni și că Acordul de Parteneriat pentru 2014-2040 urmează să fie transmis Comisiei de către autoritățile române în toamna acestui an.
„Până la momentul transmiterii Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020, autoritățile române și serviciile Comisiei Europene poartă un dialog informal care constă în întâlniri și schimb de corespondență. Schimbul de opinii dintre autoritățile române și serviciile Comisiei este unul constructiv și, ca urmare a discuțiilor purtate în cadrul dialogului informal, documentul consultativ va fi revizuit conform concluziilor agreate de ambele părți”, mai afirmă MFE.

Citește și