Mesajele parlamentarilor care modifică legile Justiției pentru protestatari: De la „ar trebui să vadă că încercăm să facem niște legi mai bune” și până la „nu știu ce vor ei de fapt”
PSD – „Toți cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm să facem niște legi mai bune”.
„Toți cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm cu sprijinul asociațiilor profesionale, cât și al CSM să facem niște legi mai bune. (…) trebuie să ținem cont de opțiunea judecătorilor și procurorilor. Apoi, o chestiune foarte importantă — discutăm de răspunderea magistraților. Dacă nu facem aceste lucruri printr-o dezbatere transparentă, ținând cont de toate observațiile pertinente (…) și nu în Parlament, atunci unde”, a declarat Florin Iordache, președintele Comisiei speciale privind justiția.
Comisia comună specială în care sunt dezbătute legile justiției este formată din 11 parlamentari PSD, cinci PNL, doi USR, doi UDMR, un parlamentar ALDE, unul PMP și un reprezentant al minorităților naționale – deputatul Daniel Vasil de la Partida Romilor „Pro-Europa”.
Comisia este condusă de fostul ministru al Justiției Florin Iordache – autorul OUG 13/2017, care dezincrimina abuzul în serviciu și generat proteste de amploare în toată țara.
În rândul membrilor comisiei se regăsesc și foștii miniștrii ai justiției Cătălin Predoiu (PNL) și Robert Cazanciuc (PSD), dar și aleși la primul mandat susținuți de PSD – Alina Iona Tănăsescu, Claudia Gilia, Ștefan Ovidiu Popa, Nicușor Halici, Oana Florea, cărora li de adaugă parlamentarii USR și PMP, care nu au deținut până acum un fotoliu de parlamentar.
PNL – „Liderii PSD și ALDE să ia aminte la protestele și mesajele” străzii
Fostul ministru al Justiției deputatul PNL Cătălin Predoiu, contactat de MEDIAFAX, le-a cerut liderilor PSD – ALDE să nu ignore mișcările de stradă.
„Cer liderilor PSD ALDE să ia aminte la aceste proteste și la mesajele protestatarilor și să oprească modificarea legilor justiției fără un studiu de impact prealabil”, a declarat Predoiu.
USR – „Protestatarii să nu își piardă credința”
Deputatul USR Ion Stelian a declarat, pentru MEDIAFAX, că este important ca românii să se coalizeze și ă își adune forțele pentru a opri modificarea legilor justiției.
„Este foarte important ca românii să se coalizeze și să își adune forțele pentru a opri acest asalt asupra justiției. Aceste proteste sunt foarte importante, colegii mei au participat, inclusiv eu am participat la multe dintre aceste proteste și vom mai participa până când puterea va înțelege să renunțe la aceste modificări ale legilor justiției, codurilor penale, de procedură penală care să favorizeze câteva persoane cu probleme penale din PSD”, a declarat deputatul USR Ion Stelian.
USR le-a transmis protestatarilor „să nu își piardă credința că la un moment dat” vor opri acest „demers îngrozitor”.
USR a susținut în Comisia specială în care au fost dezbătute legile justiției amendamentul CSM prin care a fost eliminată suspendarea automată a magistraților trimiși în judecată, criticată de PNL.
PMP: „Au fost acțiuni civice, s-a ajuns la demisia Guvernului. Nu după numărul protestatarilor ne luăm”
PMP protestează în Parlament, nu participă la ședințele Comisiei Speciale.
„Nu voi vota legile justiției, în condițiile în care ele tind să devină voința exclusivă a PSD, fără o dezbatere transparentă. Acesta este motivul pentru care nici nu mai particip la această comisie. Este adevărat că aceste legi pot suporta ajustări, dar aceste ajutări vor să le facă doar (parlamentarii PSD-n.r.), iar interesul lor este clientelar”, a declarat senatorul PMP Dorin Valeriu Bădulescu, pentru MEDIAFAX.
Senatorul PMP a spus că a văzut „date contradictorii” privind numărul participanților.
„Au fost acțiuni civice care au pornit de la un număr mai mic și s-a ajuns la unul mai mare și a ajuns la demisia Guvernului. Nu după numărul participanților trebuie să ne luăm, ci după atmosfera creată prin aceste manifestări de stradă (…) sunt temeri legate de legile justiției, (…) este o nemulțumire pasiv-generală „, a spus senatorul PMP.
UDMR nu știe ce vor protestarii
Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat că nu a urmărit protestele din weekend, motivând că a fost plecat în teritoriu, iar la întoarcere a participat la lucrările Parlamentului.
„(…) pur și simplu la sfârșit de săptămână nu m-am uitat la televizor. (Luni-n.r.) matinal, am pornit spre București și de atunci sunt în comisii și în plen. (…) ca să am un mesaj pentru protestatari ar trebui să știu ce vor dânșii, neavând informația nu am ce mesaj să le transmit”, a declarat deputatul UDMR Marton Arpad, pentru MEDIAFAX.
FOTO: Alberto Groșescu/Facebook