Prima pagină » Știri politice » Mesajul cu cheie al lui Victor Ponta cu o zi înaintea întâlnirii decisive de campanie cu baronii partidului

Mesajul cu cheie al lui Victor Ponta cu o zi înaintea întâlnirii decisive de campanie cu baronii partidului

După 13 ani în politică, Victor Ponta vorbește de "frica de mascați și de linșajul public din partea unor jurnaliști fascisto-comunistoizi".

În preambulul întâlnirii decisive de partid pe care o va avea mâine, în Poiana Brașov, cu liderii filialelor PSD, tensionați după ultimele descinderi ale procurorilor DNA în Consiliile Județene conduse de Mircea Cosma ori de Adrian Duicu, premierul Victor Ponta își declară indirect solidaritatea cu aceștia.

Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, sub pretextul bilanțului la împlinirea a 13 ani de implicare în politică, liderul PSD vorbește de „frica de mascați și de linșajul public din partea unor jurnaliști fascisto-comunistoizi” și susține că „în noiembrie, după ce câștigăm această ultimă și vitală bătălie”, se va „putea declara mulțumit” luând în calcul inclusiv retragerea din prim-plan.

De mobilizarea liderilor de filiale și de rezultatul alegerilor din 25 mai depinde, așa cum arată în prezent strategia PSD, și decizia legată de numele celui care își va asuma postura de prezidențiabil.

În ciuda numeroaselor semnale venite constant din teritoriu din partea primarilor și președinților CJ care i s-au plâns lui Ponta că se simt „hărțuiți” de procurori, premierul a evitat până acum o poziție tranșantă, asumându-și însă, în urmă cu câteva zile, constatarea că „există o frică de răspundere cu care ne confruntăm în toata administrația”, inclusiv în rândul miniștrilor.

„În noiembrie, după ce câștigăm această ultimă și vitală bătălie, mă voi putea declara mulțumit de ce am realizat! Și atunci îmi doresc să las locul în politică altora, mai tineri și mai puțin marcați de regimul oribil al ultimilor ani. Iar eu îmi propun să recuperez cât voi putea de mult din timpul pe care în ultimii 13 ani nu  l-am dat familiei și celorlalte părți bune și frumoase din viața mea”, scrie astăzi Ponta.

Întrebat de jurnaliști, la Sebeș, despre mesajul său, Ponta a refuzat să facă orice comentariu: „Astăzi pe drum până aici am scris ceva pe Facebook și eram sigur că nimeni nu mă va întreba despre Daimler. Dar azi vorbesc numai despre Daimler”.

Cum își mobilizează Ponta partidul paralizat de „frica de mascați”

Pretextul pentru lansarea constatării că „este cel mai greu an de până acum” a fost împlinirea a 13 ani  de la instalarea actualului premier într-o funcție cu susținere politică. „În urmă cu exact 13 ani, pe 4 aprilie 2001, Premierul Adrian Nastase m-a numit în funcția de Șef al Corpului de Control al Guvernului!”, rememorează Ponta, postând și o fotografie alături de Năstase, condamnat între timp în două dosare pentru fapte de corupție.

În analiza sa, anul 2014 ar fi unul al persecutării baronilor locali, având în vedere „miza sa enormă”: alegerile prezidențiale din noiembrie. „Cred că acest an este cel mai greu dintre toți anii de până acum (plin de abuzuri, persecuții politice, calomnii, nedreptăți, trădări și dezamăgiri), dar și miza sa este enormă!”, scrie Ponta.

Pentru acest moment decisiv, liderul PSD  transmite, cu precădere propriului partid, un mesaj mobilizator: „Trebuie să punem capăt tranziției de la societatea comunistă (cu accesele sale securiste din ultimii 10 ani) spre o țară europeană, cu oameni mai liniștiți și mai demni, guvernați de valori și obiective comune, nu de frica de mascați și de linșajul public din partea unor jurnaliști fascisto-comunistoizi!”, susține Ponta.

Sursa foto: Contul pe Facebook al premierului Victor Ponta

Dragnea dă semnalul strângerii rândurilor în campanie

Mesajul lui Victor Ponta vine cu o zi înaintea întâlnirii de la Poiana Brașov pe care liderii PSD de la centru o vor avea cu președinții filialelor din teritoriu, cei mai mulți și președinți de Consilii Județene. Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, primul care a dat semnalul strângerii rândurilor în partid, liderii filialelor PSD se întâlnesc atât pentru a discuta despre campanie, cât și pentru a se sfătui în urma situațiilor generate de cercetarea unor președinți de consilii județene.

„Nu știu dacă sunt ținte justificate, nejustificate (președinții de consilii județene – n.r.). Începem să ne punem întrebarea câți mai rămân în picioare până la sfârșitul anului, asta e, de fapt, singura întrebare pe care ne-o punem și ne-o punem cu foarte mult respect, nu cu alte sentimente. De altfel, o să ne vedem și mâine, la Brașov, cu majoritatea președinților de organizații și cred că o să convenim că, indiferent cât de mulți rămânem în picioare, ducem până la capăt cele două alegeri, și europarlamentare, și prezidențiale”, a răspuns Dragnea unei întrebări a presei pe această temă, la o întâlnire la Guvern cu șefii de raiaone din Republica Moldova.

La aceeași masă, premierul i-a compătimit pe președinții de Consilii Județene din România, ca fiind „cei mai votați”, dar și „țintă pentru procurori”. La Palatul Victoria, a fost invitat și Mircea Cosma, președintele CJ Prahova urmărit penal pentru luare de mită.

De mobilizarea liderilor de filiale și de rezultatul alegerilor din 25 mai depinde, așa cum arată în prezent strategia PSD, și decizia legată de numele celui care își va asuma postura de prezidențiabil. Președinții mai multor filiale județene au explicat în urmă cu o lună pentru gândul că și-l doresc pe Ponta candidat, dar că numai un scor de 45% al PSD la europarlamentare ar crea condițiile pentru asumarea cestei ipostaze de către actualul premier.

Reuniune de partid la hotelul favorit al PDL

Prima ședință de instruire organizată de vicepremierul Liviu Dragnea, șeful campaniei electorale a Alianței PSD-PC-UNPR, are loc sâmbătă la hotelul „Aurelius-Împăratul Romanilor” din Poiana Brașov. Participanți: președinții organizațiilor județene ale PSD, șefii județeni de campanie și coordonatorii de campanie din cele șapte regiuni de dezvoltare, în total aproximativ 100 de persoane.

Deși inițial era așteptat doar Liviu Dragnea, potrivit unor surse din PSD, Victor Ponta a decis să participe și el, împreună cui cel puțin doi miniștri – Constantin Niță, șeful PSD Brașov, și Mircea Dușa, șeful PSD Harghita și coordonatorul de campanie pentru Regiunea 7 Centru.

După-amiază, Ponta și Dragnea vor avea o întâlnire și cu membrii CEx PSD Brașov.

În ultimii ani, întâlnirile de partid ale PSD s-au consumat  la hoteluri ori pensiuni aparținând fie unora dintre ei, fie unor susținători politici, precum pensiunea „Coliba Vânătorului” din Bran, a ministrului Niță, hotelul RA-APPS „Mara” din Sinaia sau hotelurile „Royal” și „Bradul” (al lui George Copos) din Poiana Brașov.
De data aceasta însă a fost ales hotelul de patru stele „Aurelius-Împăratul Romanilor”, cunoscut  drept favoritul PDL-iștilor care s-au întâlnit aici la petreceri cu Traian Băsescu ori Elena Udrea.

Potrivit organizatorilor de la Brașov, decizia alegerii hotelului a fost luată de această dată la centru.

Anchetele DNA au băgat frica în PSD

În urmă cu câteva zile, mai mulți primari ai PSD i s-au plâns public lui Ponta că se simți „hărțuiți” de procurori. Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, și Florian Pandele, primarul din Voluntari, i-au reclamat că teama edililor se refletă în birocrația care însoțește proiectele finanțate cu bani europeni.

„În momentul în care cineva candidează la funcția de primar trebuie să facă exerciții de detenție”, s-a plâns Pandele după ce Vasilescu arătase că are nevoie de „câte 5 ore pe zi să semneze hârtii” pe care de multe ori nu le poate citi integral.

Primarul Craiovei spune că personal nu mai semnează nimic fără „9 semnături în spate”, căci „imediat începe o anchetă”. „Eu pot să îmi fac singur ca primar 100 de dosare, cu 100 de rechizitorii. Dar primarul nu semnează, el învește cu încredere. Dacă vom continua să spunem ca semnăm ca primarul, nimeni nu va mai candida la această funcție”, s-a revoltat Pandele.

Atent, premierul Ponta le-a întărit exemplele. „Există un județ din România în care jumătate din primari sunt cercetați de DNA”, a constatat premierul. Aceeași teamă există și în Guvern. „Există o frică de răspundere cu care ne confruntăm în toata administrația. Semnează mulți, foarte mulți oameni pentru că nimeni nu mai vrea să își asume responsabilitatea”, a tras Ponta concluzia dând ca exemplu unul din propriii miniștri care refuză să semneze documente „dacă nu are 9 semnături in spate, iar alea 9 încă 9, ca, dacă îi cheamă undeva, să meargă toți 90”.

Cel mai vocal primar care s-a plâns în ultimul timp de procurori este însă Radu Mazăre, nemulțumit mai ales după recenta arestare preventivă a președintelui CJ Constanța, Nicușor Constantinescu.

 

 

Citește și