Statele Unite ale Americii rămân cu ochii pe ce se întâmplă în România, țară în care reformele trebuie continuate, iar „statul de drept trebuie întărit”. Astfel a rezumat public Victoria Nuland, numărul doi în Departamentul de Stat de la Washington, mesajul administrației americane către Guvern. Întâlnirea, programată inițial pentru 30 de minute, a durat în final mai bine de o oră.
„Avem o alianță puternică, iar SUA vor fi totdeauna interesate de reforma și traiectoria României. Statul de drept trebuie întărit pentru că garantează o Românie prosperă”, a susținut asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat american după întâlnirea pe care a avut-o în această dimineață cu ministrul Titus Corlățean, la sediul Ministerului de Externe.
O referire publică la subiectul sensibil al derapajelor de la regulile statului de drept a fost făcută și de Corlățean, însă numai în treacăt, ministrul insistând mai mult asupra discuțiilor legate de agenda NATO, de Parteneriatul Estic sau de Republica Moldova, „unde există un interes comun”.
„Am discutat și subiecte sensibilie”, a admis Corlățean, menționând „întărirea statului de drept și a democrației”. „E în primul rând în interesul României”, a susținut ministrul, asigurând-o pe Nuland „de toată implicarea Guvernului” în acest sens.
Dincolo de felicitările protocolare ale președintelui Obama pentru cei 10 ani de la intrarea României în NATO, Nuland a arătat că „s-a căzut de acord” asupra aspectelor discutate, enumerând la rândul său, pe lângă respectarea normelor statului de drept, parteneriatul strategic, cel transaltlantic și negocierile SUA-UE pentru acordul de liber schimb. „E un an foarte important 2014 în relația noastră economică, bilaterală și în relația cu UE în condițiile în care am lansat negocierile pentru un acord de liber schimb. România este un partener strategic foarte important pentru SUA”, a spus Nuland.
Înregistrarea declarației comune Titus Corlățean- Victoria Nuland, de la minutul ’50// Sursa video: Privesc.eu
Adjunctul Departamentului de Stat s-a declarat recunoscător „Guvernului și Președintelui pentru a fi aici”, Nuland mulțumindu-i ministrului de Externe pentru că i-a acordat „din timpul său, într-o zi de sâmbătă, de ziua sa de naștere”.
Victoria Nuland, numărul doi din Departamentul de Stat american, a discutat aseară, timp de o oră, și cu președintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, iar astăzi, înainte de a pleca, va avea o întâlnire cu reprezentanți ai societății civile, la sediul Ambasadei SUA.
Premierul Victor Ponta nu și-a stabilit, ca în 2012, o întrevedere cu adjunctul secretarului de stat american. Vineri, vicepremierul Liviu Dragnea a dat și o explicație: „este plecat din țară”. „N-am discutat cu domnul Ponta în ultimele zile, pentru că domnul Ponta e plecat din țară. A plecat după ședința de Guvern (de marți, 7 ianuarie, n.red.)”, a relatat el, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Aflată într-un turneul European, Victoria Nuland, unul dintre cei mai influenți diplomați americani, dorește să discute la București, despre „relațiile bilaterale, problemele regionale și consolidarea statului de drept”, potrivit unei informări făcute înaintea vizitei de Departamentul de Stat.
Discuția legată de statul de drept vine după o serie de modificări controversate la Codul Penal adoptate de Camera Deputaților și criticate inclusiv de misiunea americană din România, pe motiv că reprezintă „un pas înapoi” pentru România – o reacție greșită, în opinia premierului.