Mesajul liderilor PSD din teritoriu pentru liberali
După ce Liviu Dragnea le-a dat un ultimatum liberalor care au introdus „pe șest” în palament un proiect de modificare a legii alegerilor locale, liderii din teritoriu ai PSD îi acuză pe cei din PNL că nu le pasă de guvernare, făcând doar un joc electoral.
„Nu facem jocurile unor grupuri de interese sau ale unor grupuri din partidele politice care negociază mai bine. Relația conducătorilor comunităților locale cu cetățenii trebuie să fie făcută în mod direct”, spune președintele Consiliului Județean Vrancea, pesedistul Marian Oprișan, pentru gândul.
Mai mult, Oprișan l-a atacat și pe inițiatorul proiectului, Victor Paul Dobre, spunând că „obișnuit pe fotoliile ministeriale, a uitat cu ce se mănâncă viața în administrația locală”.
Mircea Cosma: „Țara arde și baba se piaptănă”
Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a catalogat acest demers din categoria „țara arde și baba se piaptănă”, o discuție despre relansarea economiei fiind mai potrivită.
„Ca șef al departamentului Partidului Social Democrat pentru dezvoltare economică și Republica Moldova pe mine mă preocupă în această perioadă relansarea reindustrializării României, prilej cu care voi invita o parte din Guvernul României să vină în Prahova săptămâna viitoare pentru conceptul de parcuri industriale ca motor al reindustrializării României. Nu mă preocupă, deocamdată, problemele electorale din 2016. Restul face parte din categoria țara arde, baba se scarpină” a afirmat președintele PSD Prahova.
De la Craiova, Lia Olguța Vasilescu nu acordă nicio șansă inițiativei legislative a liberalilor, precizând că și lipsa unei discuții în USL este un punct în minus.
„N-are nicio șansă de izbândă această inițiativă, mai ales că nu a fost discutată în USL. Codul electoral nu se schimbă peste noapte, au fost necesari 20 de ani pentru actuala formă și în doi ani nu e posibilă modificare ei. Pe mine, personal, nu mă deranjează. Cât despre alegerea indirectă a președintelui de Consiliu Județean, aceasta este o tâmpenie, să nu lași populația să își aleagă președintele de consiliu județean. Acesta trebuie să aibă mandat reprezantativ și să fie ales de toată populația, nu doar de 20 sau 25 la sută, cât votează”, a declarat ea, citată de Mediafax.
Nici președintele CJ Timiș, Titu Bojin, nu vede avantajele ca un președinte de consiliu județean să fie ales indirect, de către consilieri.
„Nu cred că e corect ca președintele de Consiliu Județean să fie ales de consilierii județeni. S-a stabilizat deja posibilitatea ca președintele să fie ales uninominal, sigur, susținut de un partid sau alianță. Nu cred că e bine să facem jocuri în consiliile județene. Alegerea pe lista uninominală îi conferă președintelui de consiliu județean un statut de a-i reprezenta pe toți locuitorii județului”, a declarat, pentru Mediafax, Titu Bojin.
Pe de altă parte, primarul de la Timișioara, Nicolae Robu, consideră că proiectul inițiat de cei 63 de liberali este unul „corect”.
„Eu cred că inițiativa parlamentarilor liberali este una corectă. Chiar dacă alegerea primarului din două tururi de scrutin comportă cheltuieli mai mari, cred că este mai relevant un rezultat obținut în două tururi de scrutin. La Consiliul Județean, din moment ce președintele nu este al județului, ci al Consiliului Județean, cred că e normal să fie ales de către consiliu „, a declarat Robu.
Președinte CJ Bistrița Năsăud: „Oamenii când nu au de lucru, își caută”
O reacție mai tranșantă a venit din partea președintelui CJ Bistrița Năsăud, Emil Radu Moldovan, care le recomandă liberalilor să se ocupe mai degrabă de problemele oamenilor, nu de modificarea legii pentru alegerea administrației publice locale.
„Regret că parlamentarii PNL nu sunt interesați de problemele reale ale cetățenilor. La noi în Ardeal este o vorbă: oamenii când nu au de lucru, își caută”, a spus Moldovan.
Alte priorități vede și Cătălin Nechifor, președintele CJ Suceava,, printre care și revizuirea Constituției sau buna guvernare.
„Cred că se grăbesc un pic și uită lucrurile importante pe care trebuie să le facem împreună, cum sunt buna guvernare centrală și locală sau revizuirea Constituției”, a spus liderul PSD Suceava, citat de Mediafax.
Contradicția dintre cele două tabere merge chiar și mai departe. Reacțiile social-democraților merg mână-n mână când vine vorba despre aleșii locali al PNL. Astfel, președintele CJ Mureș, Ciprian Dobre, nu se declară susținător al unei asemenea inițiative legislative, spunând că „ar delegitima funcția” unui președinte de CJ.
„Când o persoană e aleasă într-o funcție prin votul direct al cetățenilor, este mai legitimă decât dacă e aleasă prin vot indirect, de către consilieri. În urma alegerii prin vot direct, persoana respectivă obține o legitimitate destul puternică”, a precizat Dobre.