Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat la finalul ședinței conducerii liberalilor că decizia judecătorilor în cazul Adrian Năstase nu a fost una politică. Liberalul a spus că USL are „obligația” ca „România să devină un stat de drept dincolo de orice bătălie propagandistică” prin modificarea Constituției, prin măsuri legislative și nu prin declarații în care să fie contestate decizii ale instanțelor de judecată.
„Nu este rostul și căderea politicienilor să comenteze sentințe definitive, am procedat la fel în cazul în care Relu Fenechiu. Îndoielile sau nemulțumirile pe care le putem avea față de anumite decizii sunt permise, dar este obligatoriu pentru oamenii politici să facă ceva. Asta înseamnă să modific o lege care poate duce la abuz, părtinire, asta înseamnă să revizuiesc constituția. Nu atacând o sentință sau alta facem bine”, a punctat Antonescu.
Liberalul a adăugat că întrebarea pentru USL ar fi dacă s-au realizat acele lucruri necesare schimbării justiției.
„Trei din șase conducători ai Parchetelor au fost numirea directă a premierului Ponta. Tocmai de aceea sunt reținut în a mă plânge foarte tare. Dacă la începutul anului 2014 vorbim de faptul că în continuare justiția este controlată de Traian Băsescu, în 2013 nu am făcut nimic sau puteam face ceva și nu am făcut”, a subliniat președintele PNL.
Premierul Victor Ponta a afirmat după condamnarea la închisoare a fostului premier Adrian Năstase că acesta a avut „un dosar politic”, iar cazul său se aseamnă cu cel al Iuliei Timosenko.
„Avem de asemenea obligația de a gândi la nivel legislativ în primul rând, poate și prin măsuri guvernamentale, cum facem ca într-adevăr România să fie un stat de drept dincolo de orice bătălie propagandistică, cum facem ca instituțiile sistemului judiciar să fie independente și să funcționeze în afara partizanatului și influențelor politice. Acest lucru îl facem nu contestând direct sau indirect o sentință sau alta, o decizie sau alta, dintr-o instanță sau alta, ci îl facem așezând cât mai corect Constituția României, garanțiile și drepturile procesuale, garanțiile pentru independența și soliditatea sistemului independent judiciar și prin măsuri legislative, prin reforma, chiar la nivel de lege, sau de regulament a unor instituții fundamentale, începând cu Parlamentul”, a fost poziția lui Crin Antonescu.
Liderul PNL a evitat să se pronunțe până în acest moment deschis asupra deciziei instanței de judecată în cazul Adrian Năstase.
Antonescu a ținut să precizeze că PNL s-a bătut mereu pentru regimul democratic, statul de drept, respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.
„Atâta vreme cât PNL se va afla la guvernare, se va afla într-o majoritatea parlamentarară și guvernamentală, își asumă și își recunoaște responsabilitatea și rolul de garant al regimului democratic, al statului de drept, al separației puterilor în stat. Sunt foarte multe lucruri care în această lucruri trebuie încă schimbate, îndreptate. Mijloacele care ne stau la îndemână rămân cele democratice, modificarea Constituției, în care noi am introdus foarte multe elemente, nu le-am introdus neavând o majoritate de două treimi pe toate, dar susținem foarte multe elemente care întăresc statul de drept, drepturile și libertățile cetățenilor, instituțiile clasice ale democrației”, a declarat Antonescu.
Citește și Antonescu cere modificarea protocolului USL. „Trebuie să ne rezolvăm problemele cât mai serios și eficient”