Prezent sâmbătă la Arad la o dezbatere pe teme de educație și locuri de muncă, organizată de Fundația Mișcarea Populară, șeful statului a fost întrebat de către reprezentantul companiei Leoni dacă vede o soluție pentru relocarea forței de muncă din zone cu șomaj ridicat spre vestul țării, unde investitorii se confruntă cu problema găsirii forței de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentantul Leoni a spus că firma se află în România de 15 ani și a pornit cu 300 de angajați, iar acum are 5.000, dar în Arad nu găsește suficienți oameni din cauza șomajului scăzut.
„Vă întreb ce se poate face pentru o firmă de 15 ani în România, pentru a reloca forța de muncă dintr-o zonă cu rată mare de șomaj, dar costurile să fie într-un fel echilibrate”, a spus reprezentantul firmei.
Băsescu a răspuns că îi este foarte bine cunoscută „problema lipsei de mobilitate a forței muncă”, dar „în următorii zece sau 20 de ani forța de muncă nu va deveni mai mobilă decât acum”.
„Lipsa de mobilitate e generată în primul rând de cum am fost educați, că toți trebuie să avem casă în proprietate, și când ți-ai pierdut locul de muncă stai în casa ta și îți consumi sărăcia. La orice țară dezvoltată, una dintre cheile dezvoltării este exact mobilitatea forței de muncă”, a spus Băsescu.
Președintele a declarat că „românii nu au mentalitatea să plece de acasă”, dar a adăugat că o altă cauză o reprezintă salariile mici, care nu le permit o chirie în alt oraș.
„Poate ar veni la Arad de la Vaslui să închirieze un apartament, dar deocamdată salariul plătit de firme, fie ele străine, nu îl motivează, când dă 150 de euro pentru o garsonieră în Arad și el câștigă 900 de lei. Probabil pe măsură ce crește salariul minim, va crește și un oarecare apetit de mobilitate, cu condiția să nu fie legat de casă”, a spus Băsescu.
Șeful statului a spus că le recomandă investitorilor să se îndrepte spre zonele în care șomajul e ridicat.
„Mergeți cu investițiile după forța de muncă, nu asteptați ca în SUA, că nu va veni”, a declarat Băsescu.