Mesajul lui Băsescu pentru Putin. PLUS. „Sunt dezamăgit de jocul de imagine făcut de foarte mulți lideri ai UE”

Publicat: 02 03. 2014, 14:41
Actualizat: 06 07. 2016, 17:29

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la „După 20 de ani”, că situația de securitate a României nu este afectată de tensiunile din , în care Ucraina, precizând că țara noastră nu este „o țintă” a Rusiei care nu-și dorește un conflict cu o țară NATO.

„Vreau să înțelegeți că e vorba de situația de securitate a României care nu e afectată pentru că Rusia nu-și propune un conflict cu o țară NATO. România nu este o țintă a Rusie în conflictul cu Ucraina. (…) Nu vedem riscuri pentru independența, suveranitatea asupra teritoriului, a spus șeful statului, admițând că există însă riscul instabilității în regiune și, ca o consecință, costurile finanțării României să crească.

Băsescu a spus că Vladimir Putin „își apără interesele geostrategice” și a criticat „jocul de imagine al liderilor UE, făcut în timpul confruntărilor violente de la Kiev care s-au soldat cu aproape 100 de morți și, în final, cu dărâmarea regimului Ianukovici.

„Sunt dezamăgit de jocul de imagine făcut de foarte mulți lideri ai UE, mers în Maidan, pupat în Maidan, a dat impresia că nu prea știm ce vrem. Nu mă refer numai la Departamentul de stat, ci la foarte mulții miniștri care și-au făcut drum pe la Kiev, s-au oprit pe Maidan. Cu ce legitimitate discuți cu o putere legitimă în acel moment, după care te duci în Maidan și strigi jos puterea aceea”, a spus Băsescu. În opinia sa europenii trebuie să vină cu un plan d salvere economică a Ucrainei. „Restul e poveste”, a comentat șeful statului.

Băsescu a apreciat că Vladimir Putin „își apără interesele geostrategice” în condițiile în care Federația Rusă este semnatară, alături de Marea Britanie, SUA și Ucraina, a unui acord, la Budapesta, în 1994,  în care s-a angajat să garanteze independența Ucraine.

În privința deznodământului crizei din Ucraina, șeful statului a apreciat că aceasta „se va închide cu un nou conflict înghețat în Marea Neagră cu obținerea unui statut favorabil al Crimeeii și o mărire a prezenței trupelor rusești”.

„Strategic, Federația Rusă nu va renunța la Crimeea și aici noua putere a făcut o eroare fundamentală. A anulat legea care dădea dreptul minorităților de a utiliza limba maternă.  Dincolo de acordul de la Budapesta, există un acord bilateral care permite F. Ruse menținerea flotei la Sevastopol. A fost extins în 2010 până în 2042. Dacă ați vedea acordul semnat, este reglementată precis prezenta trupelor în Crimeea”, a spus președintele.

Întrebat ce i-ar transmite lui Vladimir Putin, președintele a răspuns: „Nu prea ia în seamă Putin ce îi transmite președintele SUA, mă îndoiesc că va ține cont de ce îi spun eu, dar, am două planuri în care i-aș transmite un mesaj: «Nu faceți niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova», și nu o spun întâmplător. «Încetați orice joc pe teritoriul Republicii Moldova» și doi, «Limitați-vă la acordul pe care îl aveți cu Ucraina».