„Contextul actual vă este extrem de favorabil. Nimic din ce se întâmplă acum nu exista, când eu eram de vârsta voastră”, le-a spus premierul Marcel Ciolacu tinerilor prezenți la deschiderea celei de-a IV-a ediții a Forumului Studenților Români de Pretutindeni.
Voi sunteți România de mâine! Și nu spun asta uitându-mă la tinerețea voastră… ci la maturitatea de care dați dovadă. Voi ați înțeles că România se poate dezvolta doar luptând pentru ceva, nu împotriva cuiva, a completat Ciolacu.
Premierul a amintit „obligația” pe care o are, ca părinte, în primul rând, de a face tot, în calitate de șef al Executivului pentru ca tinerii să „beneficieze de toate posibilitățile necesare dezvoltării potențialului lor”.
Ciolacu a povestit că, pe vremea sa, era „o luptă pentru supraviețuire, unde studiile universitare nu îți asigurau automat un loc de muncă bine plătit”.
De aceea, România a avut generații întregi de ingineri, juriști sau economiști, care au făcut orice altceva, mai puțin meseria lor, învățată în școală. De aceea, exodul tinerilor bine pregătiți a atins atunci nivelul maxim!
Astăzi, din fericire, lucrurile s-au schimbat. Economia românească a crescut, industria a crescut, mari uzine de metalurgie, siderurgie și petrochimie, al căror singur viitor părea fierul vechi, renasc cu ajutorul capitalului privat.
Specialiștii, profesioniștii, sunt extrem de apreciați – și căutați!, iar mediul privat, autohton sau mari corporații internaționale, dau o adevărată bătălie pentru a-i avea alături.
În ceea ce privește sistemul de educație, premierul a punctat că își dorește să „trecem la alt nivel”. Adică, să avem o școli care să pregătească tinerii nu pentru o diplomă, ci pentru a-și găsi un loc de muncă bine plătit.
Este vitală, în opinia mea, creșterea unor noi generații de specialiști prin sistemul de învățământ tehnologic. Peste 1 miliard de euro din fonduri europene, PNRR și bugetul de stat pentru învățământul dual, inclusiv cel universitar, în următorii 5 ani. Acești bani, care finanțează programele de învățământ tehnic dual, sunt garanția pentru cei ca voi, și pentru cei care vin după voi, că veți putea avea o viață decentă aici, în România !
Ciolacu a mai completat că acesta a fost „cel mai bine investit miliard”, cel în învățământul dual, pentru că el va contribui și la reducerea presiunii deficitului de forță de muncă, dar și a șomajului în rândul tinerilor.
Premierul a lansat și un apel ca tinerii să se alăture demersului de a găsi un model de încurajare și de susținere, a tinerilor care se întorc.
După modelul țărilor cu o diasporă numeroasă, care au luat deja măsuri pentru a-și aduce înapoi cetățenii. Unde, fiecare cetățean care s-a întors în țară, a fost scutit, timp de 10 ani, de impozite pentru banii aduși înapoi. Vă rog să vă gândiți la asta, a încheiat Marcel Ciolacu.
CITEȘTE ȘI: