„Abordarea mea, ca președinte al Camerei Deputaților și al partidului de guvernământ, este foarte clară – trebuie să construim o relație specială între România și Franța, un parteneriat pe sectoare cheie – militar, economic, social și cultural, care să ofere garanția unei colaborări și cooperări corecte și oneste, bazate pe respect reciproc. I-am transmis domnului ministru Jean-Yves Le Drian un mesaj ferm cu privire la necesitatea de revizuire a Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic, al cărui conținut să devină mai concret și aplicat”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Un alt subiect al întrevederii a fost cel al aderării României la Spațiul Schengen, președintele Camerei Deputaților folosind acest prilej pentru a reafirma importanța pe care țara noastră o acordă acestui obiectiv, în particular în circumstanțele actuale, în care România a demonstrat, prin abordarea pro-activă la nivel european, că are voința și capacitatea de a asigura protecția frontierelor externe ale UE la cele mai înalte standarde, reprezentând un real furnizor de securitate la nivel european. În acest sens, oficialul român a salutat viziunea franceză de reformare a spațiului Schengen, menționând, însă, că trebuie evitat ca aderarea României să devină un obiectiv în mișcare.
Șeful Camerei Deputaților și oficialul francez au făcut o trecere în revistă a principalelor momente pe care cele două părți le celebrează în acest an, cum ar fi aniversarea unui deceniu de la semnarea Declarației de Parteneriat Strategic, lansarea sezonului România-Franța, precum și Centenarul Marii Uniri, eveniment la care Franța a avut o contribuție semnificativă.
În cadrul discuțiilor de joi de la Parlament, a fost evidențiat rolul României ca stat al Francofoniei în Europa-centrală și de est, identificându-se nevoia de noi proiecte care să se adreseze în primul rând tinerei generații și care să consolideze parteneriatul lingvistic, fiind prezentată oportunitatea de a folosi nu doar expertiza franceză pentru pregătirea exercitării, de către România, a președinției Consiliului UE în 2019, cât și a limbii franceze în structurile de lucru, în vederea creșterii gradului de utilizare al acesteia atât la nivel național, cât și european.
O atenție deosebită a fost acordată relațiilor economice, subliniindu-se angajamentul ambelor părți de a continua tendița pozitivă și dorința de a diversifica domeniile de cooperare, inclusiv prin transferul de cunoștințe de la instituțiile franceze în materia atragerii de fonduri structurale.
Ministrul de Externe francez efectuează o vizită la București în perioada 11-12 aprilie. El a avut întrevederi joi cu președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, dar și cu Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA.