Mesajul lui Klaus Iohannis pentru viitorul guvern al Republicii Moldova

Publicat: 01 12. 2014, 18:11
Actualizat: 02 12. 2014, 08:12

Președintele ales al României, Klaus Iohannis, a felicitat autoritățile de la Chișinău pentru „felul exemplar” în care a organizat alegerile parlamentare din Republica Moldova. În mesajul său, postat pe pagina de Facebook, Iohannis spună că are mai multe de satisfacție.

„Întâi de toate, m-am bucurat să văd că alegerile s-au desfășurat în liniște și cu respectarea deplină a standardelor democratice în materie. În acest sens, felicit Guvernul de la Chișinău pentru felul exemplar în care a organizat acest scrutin. Cel mai important motiv de satisfacție provine însă din rezultatele care se prefigurează. Ele confirmă anticiparea noastră despre faptul că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova își dorește o continuare accelerată a parcursului european al țării lor”, a postat liderul liberal.

În opinia sa, rezultatele alegerilor, deși nu sunt finale, arată că electoratul moldovean își dorește o reformă amplă în sistemul judiciar, în economie, dar și integrarea europeană.

„Din punctul meu de vedere, rezultatul alegerilor este limpede: electoratul își dorește un guvern reformist, decis sa continue efortul de modernizare în sens european a Republicii Moldova. Creșterea economică, reforma justiției și lupta împotriva corupției, protecția familiei și a celor dezavantajați, integrarea deplină în viața publică a minorităților naționale, creșterea calității învățământului și independența energetică, iată doar câteva din punctele esențiale care trebuie să treacă de pe agenda cetățeanului pe lista de priorități a noului Guvern”, a mai scris Iohannis.

În plus, el a felicitat Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova, pentru scorul obținut, la fel și Partidul Liberal și Partidul Democrat. „Acestor partide le revine răspunderea de a continua, într-un ritm încă mai dinamic, drumul Republicii Moldova către Europa unită”, a adăugat el.

În final, președintele ales a precizat că „așteaptă cu bucurie” următoarea vizită pe care o va face în Moldova și colaborarea cu noul guvern pro-european de la Chișinău.

După alegerile din Republica Moldova, în care Partidul Socialist, condus de Igor Dodon, s-a clasat pe prima poziție cu peste 21% din voturi. Cut oate acestea, cele trei partide considerate pro-europene au obținut, împreună, numărul de mandate necesare pentru a putea forma o coaliție cu orientare vestică.