Mesajul lui Marcel CIOLACU pentru bugetari: EFORTUL pe care l-a putut face Guvernul l-a făcut / România are nevoie de o REFORMĂ a sistemului bugetar

Publicat: 28 05. 2024, 18:22

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu transmite că „efortul pe care l-a putut face Guvernul României l-a făcut”, ca răspuns la protestele angajaților din Parlament și Guvern.

Prim-ministrul a fost întrebat, marți, la Râmnicu Sărat, dacă a găsit o soluție privind solicitările protestatarilor cu privire la mărirea salariilor.

Ciolacu a adus aminte că, de când a ajuns la guvernare, a dat dovadă de bună-credință și a luat mai multe decizii privind creșterea veniturilor românilor, în condițiile în care, timp de doi ani, salariul minim pe economie s-a mărit cu 40 lei și nicio pensie nu s-a mărit.

Efortul pe care l-a putut face Guvernul României l-a făcut. Eu mai mult nu aventurez Guvernul României și România, în ansamblu său. Eu cred că am dat dovadă de bună-credință de când sunt și prim-ministru, dar de când toată echipa Partidului Social Democrat a intrat la guvernare. Vă reamintesc că timp de 2 ani de zile salariul minim pe economie s-a mărit cu 40 lei, nu s-a mărit nicio pensie și nici măcar nu s-a indexat nicio pensie. Să nu mai vorbim de nicio mărire în sistemul bugetar. De când a intrat Partidul Social Democrat la guvernare, în această coaliție de guvernare s-au indexat pensiile, primul pachet pe care l-am negociat a fost pachetul social, fiindcă eram într-un prag de criză socială. S-a venit și cu o variantă de one-off pentru a se mări pensiile mai mici, a declarat Ciolacu.

Premierul a amintit și de mărirea salariilor în două etape, cu câte 5 procente. Ciolacu subliniază, în acest context, că România are nevoie de o reformă administrativă și o reformă a sistemului bugetar.

Am intervenit acum, pentru ultima oară, într-o anvelopă pe care am stabilit-o cu ministrul Finanțelor, pe care să ne-o putem permite, de a nu aduce un dezechilibru macroeconomic și s-au mărit în două tranșe, 5% cu 5%. Dar, România are nevoie de o reformă administrativă și o reformă a sistemului bugetar. Acest lucru este o certitudine, deci, lucrul pe care îl răspund eu este că atât și-a permis Guvernul, în acest moment. S-a mărit salariul la profesori, s-a mărit salariul în sistemul de sănătate, a mai spus Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI: