Mesajul lui Sebastian BURDUJA: Sistemul de termoficare din Capitală are viitor / Începe construcția unei noi CENTRALE de termoficare

Publicat: 03 06. 2024, 14:20

This browser does not support the video element.

Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că sistemul de termoficare din Capitală are viitor, punctând că încă se pot accesa fonduri nerambursabile pentru modernizarea sau construirea centralelor. 

Ministrul Burduja a anunțat începerea construcția unei noi centrale electrice de termoficare în București, CET Titan.

Este primul CET construit de la zero în ultimii 15 ani. Prin Fondul pentru modernizare Ministerul Energiei a creat instrumentul ca această nouă investiție să fie accelerată. „E un proiect care a fost în atenția mea și a echipei mele de la începutul mandatului”, a declarat Burduja, la conferința de presă.

Suntem într-o fereastră de oportunitate în care pentru următorii câțiva ani încă putem accesa fonduri nerambursabile pentru a moderniza centralele de termoficare sau chiar pentru a construi de la zero, așa cum se întâmplă aici la CET Titan. În ultimii 15 ani, de la CET Vest, nu s-au mai făcut centrale noi de termoficare în București. Aceasta va fi nouă și va fi la ultimele standarde.”, a declarat Sebastian Burduja.

În planul Ministerului Energiei a intrat și modernizarea mai multor centrale de termoficare, conform anunțului ministrului.
Acum câteva zile, am lansat apelul pentru modernizarea centralelor de termoficare, pentru CHP-uri, din fondul de modernizare. Un apel care, prin PNRR, a avut succes și am reușit să finanțăm și Craiova, Constanța, Arad și Râmnicu Vâlcea.
În prezent, sunt peste 300.000.000 euro nerambursabil din fondul pentru modernizare și deja au venit primele proiecte, a mai transmis Burduja.
Vorbim de Iași, vorbim de Titan Power și vorbim de ELCEN, care de asemenea s-a ținut de treabă și a depus proiecte pentru CET Grozăvești și pentru CET Progresul, urmând ca CET Sud să fie tratat separat cu toată susținea Ministerul Energiei. O aplicație individuală, tot în fondul pentru modernizare, undeva la jumătate de miliard de euro va fi investiția.

CITEȘTE ȘI: