Mesajul premierului Marcel Ciolacu adresat cu prilejul Sărbătorii Kurban Bayram
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj, miercuri, cu prilejul Sărbătorii Kurban Bayram.
„Sărbătoarea Kurban Bayram – Sărbătoarea Sacrificiului îmi oferă prilejul de a-mi exprima, și cu această ocazie, respectul față de comunitatea musulmană din țara noastră, o comunitate pe deplin integrată în ansamblul societății și care contribuie activ, astăzi, ca și în trecut, la edificarea binelui comun.
Guvernul României înțelege și recunoaște cum se cuvine contribuția fiecărei comunități etnice și religioase la crearea societății românești.
Adresez credincioșilor musulmani din țara noastră sincere felicitări, însoțite de urări de sănătate, pace și prosperitate”, a transmis liderul Executivului.
Miercuri începe sărbătoarea Kurban Bayram
Credincioșii musulmani celebrează Kurban Bayram, începând de miercuri, 28 iunie 2023.
Sărbătoarea Sacrificiului – Eid al Adha durează patru zile și este una dintre cele mai importante evenimente religioase islamice. Are loc în luna Zilhigge, ultima lună din calendarul musulman.
Este comemorat gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu Ismael şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismael, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului, informează Muftiatul Cultului Musulman din România, citat de ziuaconstanta.ro.
„Lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului. Sărbătoarea durează patru zile, iar în prima zi, după slujba religioasă oficiată în lăcașurile de cult, credincioșii musulmani sacrifică animale, doar o parte din carne fiind păstrată pentru casă, restul fiind împărțită în special persoanelor cu posibilități materiale reduse. Ca și cu prilejul Ramazan Bayram-ului, și în acest caz se merge în vizite la rude și prieteni și se primesc vizite.
Premergător Sărbătorii Sacrificiului, în lumea musulmană are loc pelerinajul la locurile sfinte, Mecca și Medina (Regatul Arabiei Saudite), acesta fiind unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului.Pelerinajul, care se desfășoară după un ritual strict, reiterează drumul Profetului Muhammed (PbuH), la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Muzdalifa şi Medina, la care participă anual milioane de pelerini, dar şi puterea sacrificiului pentru credinţa în Creator, probată de Profetul Ibrahim“ – mai precizează reprezentanții Muftiatului Cultului Musulman din România.