Prima pagină » Știri politice » Mesajul Olguței Vasilescu pentru salariații din Justiție. Cui vor scădea salariile și cât câștigă un IT-ist din sistemul judiciar

Mesajul Olguței Vasilescu pentru salariații din Justiție. Cui vor scădea salariile și cât câștigă un IT-ist din sistemul judiciar

Mesajul Olguței Vasilescu pentru salariații din Justiție. Cui vor scădea salariile și cât câștigă un IT-ist din sistemul judiciar
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, duminică seară, că salariile grefierilor nu scad, conform noii legi a salarizării, îmsă cele ale it-iștilor din justiție vor scădea pentru că nu e corect ca ei să fi asimilați la nivel de magistrați.

„Au fost mai mulți miniștri care s-au trezit lideri de sindicate atunci când a fost vorba de legea salarizării unitare. Inclusiv domnul Toader. Au mers în comisii și au susținut sindicatele, se băteau ei mai tare pentru salarizare și le-am explicat și colegilor mei că dacă vrem să facem o lege care să funcționeze, trebuie să ne ținem de anvelopa pe care o avem. La grefieri nu este vorba de niciun fel de scădere de salariu , ba dimpotrivă. În ceea ce privește it-iștii din justiție, da, le scad salariile pentru că am constatat că sunt foarte multe categorii în justiție care aveau drepturile magistraților, adică ale procurorilor și judecătorilor, ceea ce nu mi s-a părut corect”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Ministrul Muncii a mai spus că salariul minim al unui it-ist din justiție este de 9.000 de lei, fără sporuri.

„Un it-ist s-a dus la un salariu minim de 9.000 de lei acum. Acum în plată. Salariu minim, fără sporuri. Pentru că este asimilat la nivel de judecător”, a completat Lia Olguța Vasilescu.

În ceea ce privește sindicaliștii, ministrul Muncii a declarat că unii își urmăresc interesele personale.

„Vă spun ce cred eu că se întâmplă. M-am întâlnit cu lideri de sindicat, nu înțelegeau legea. Li s-a spus că au dispărut sporuri, nu e adevărat, că nu se ia în calcul vechimea. După ce au discutat cu noi, au spus da, e bine. Sunt mințiți. Cred că e vorba de interese personale. Nu vor să se scoată tichetele de masă, pentru că au interese în aceste firme. Putem să demonstrăm oricând, dar nu cred că e cazul. E un lider de confederație sindicală care are interese într-o firmă de tichete. Eu nu vreau să încep nicio discuție în contradictoriu cu ei, până nu voi trece legea. Pentru mine este important ca aceasă lege să fie de la 1 iunie”, a spus Vasilescu.

Ministerul Justiției a cerut, vineri, corectarea grilei de salarizare pentru grefieri și specialiștii în tehnologia informației din domeniul justiției, care sunt îngrijorați de o scădere a salariilor cu până la 50% de la începutul anului 2018.

„Ministrul Justiției a luat act de nemulțumirile exprimate în spațiul public de grefieri, dar și de specialiștii în Tehnologia Informației din domeniul Justiției care sunt îngrijorați de o scădere a salariilor cu până la 50% de la începutul anului 2018”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției, remis vineri MEDIAFAX.

Tudorel Toader a solicitat, în scris, tuturor președinților curților de apel nivelul de salarizare și baza legală pentru stabilirea salariilor în vederea asigurării unei remunerații egale la nivel de țară.

„De asemenea, Ministerul Justiției a semnalat și problemele legate de salarizarea personalului auxiliar de specialitate transmise de sindicatele reprezentative. Dacă în anii 2000, salariul unui grefier ajungea la 80% din cel al unui magistrat, în prezent, procentul este de 25-30%. Se propune corectarea grilei, astfel încât salariul de bază al grefierului cu studii superioare cu gradul I și vechime maximă să fie plasat la nivelul grefierului șef serviciu, adică un coeficient de 3,79, urmând ca în jos să fie corectate corespunzător celelalte salarii și ceilalți coeficienți”, potrivit sursei citate.

Citește și