Mesajul premierului Marcel Ciolacu cu ocazia comemorării a 82 de ani de la POGROMUL de la Iași

Mesajul premierului Marcel Ciolacu cu ocazia comemorării a 82 de ani de la POGROMUL de la Iași
Premierul Marcel Ciolacu / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Publicat: 29/06/2023, 14:20

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu ocazia comemorării a 82 de ani de la Pogromul de la Iași. „Ne revine o răspundere particulară de a rememora trecutul, de a-i păstra vie memoria, îndeosebi pentru tinerele generații, de a condamna participarea României la Holocaust, de a proteja puținii supraviețuitori rămași și, de asemenea, de a continua să promovăm educația privind istoria evreilor și a Holocaustului”, spune el.

„În urmă cu 82 de ani, în vara anului 1941, orașul Iași devenea martorul efectelor înlănțuirii dintre nazism, fascismul românesc și tenebrele naturii umane, prăbușirii valorilor și dezintegrării instituțiilor. Aproximativ o treime din populația evreiască a orașului a devenit atunci victima politicilor discriminatorii, antisemite și rasiste care au caracterizat un moment întunecat al istoriei naționale. A fost o etapă a istoriei caracterizată de moarte și suferință, în urma căreia peste 13.000 de evrei – bărbați, femei, copii – au devenit victimele Pogromului de la Iași.

Comemorăm astăzi memoria victimelor acestui eveniment tragic, produs pe fondul unui antisemitism agresiv și visceral care a otrăvit, progresiv, România şi Europa.

Evenimentele petrecute la Iași și consecințele tragice ale manifestărilor extremiste care au caracterizat acea perioadă ne impun astăzi obligația de onoare ca istoria să fie recunoscută, asumată și știută, în mod responsabil, de fiecare dintre noi, pentru a nu fi repetată. Ne revine, așadar, o răspundere particulară de a rememora trecutul, de a-i păstra vie memoria, îndeosebi pentru tinerele generații, de a condamna participarea României la Holocaust, de a proteja puținii supraviețuitori rămași și, de asemenea, de a continua să promovăm educația privind istoria evreilor și a Holocaustului”, a transmis liderul Executivului.

„Sensul comemorării Pogromului de la Iași reprezintă astăzi și un îndemn de a nu ne lăsa copleșiți de amenințarea urii”

„Totodată, ne revine datoria de a continua să luptăm împotriva antisemitismului și a oricăror manifestări de intoleranță, discriminare sau instigatoare la ură. De a condamna public, fără ezitare și fără echivoc, orice încercare de a nega sau de a distorsiona Holocaustul şi de a apăra societatea românească de astfel de amenințări.

La 24 februarie 2022, Federația Rusă a adus războiul înapoi pe continentul european, prin declanșarea agresiunii militare nejustificate și neprovocate împotriva Ucrainei, după doi ani de pandemie.

Pandemia și agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei au fost însoțite de o proliferare îngrijorătoare a discursului antisemit și de banalizare și distorsionare a Holocaustului, de o sporire a manifestărilor antisemite, intolerante și discriminatorii, în special în mediul virtual, cu un impact dăunător asupra comunităților evreiești din întreaga lume și, totodată, asupra relațiilor sociale și a coeziunii societăților democratice.

Cu atât mai mult, sensul comemorării Pogromului de la Iași reprezintă astăzi și un îndemn de a nu ne lăsa copleșiți de amenințarea urii, a ignoranței sau a negării și de a continua să reconstruim cu înțelegere, iubire și respect ceea ce unii dintre înaintașii noștri au încercat să distrugă structural, cu cruzime. Un apel pentru căutarea adevărului și pentru a nu uita.

Diversitatea, fundament al oricărei societăți moderne în baza căreia se creează condițiile propice pentru exprimarea, conservarea și dezvoltarea identităților distincte, respectul față de celălalt, egalitatea, justiția – toate acestea sunt valori esențiale, pietre de temelie ale unei societăți democratice.

Cunoașterea și asumarea trecutului ne dau măsura acțiunilor viitoare și datoria de a ne asigura că tragedii precum cele petrecute la Iași nu se vor mai repeta. Am convingerea fermă că acest lucru este posibil doar prin respectarea, promovarea și protejarea valorilor fundamentale care stau la baza unui stat democratic.

Astfel, doresc să subliniez angajamentul ferm al Guvernului României pentru continuarea eforturilor de combatere a antisemitismului, xenofobiei, discriminării și a discursului instigator la ură, de păstrare a memoriei trecutului şi de condamnare a negării Holocaustului, pentru susținerea și protejarea supraviețuitorilor, precum și pentru promovarea educației și a cercetării despre Holocaust”, a adăugat premierul.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...