MESAJUL primului român care a votat în străinătate, scris cu „disperarea emigrantului”: „Nu vreau să o mai văd pe mama plângând atunci când plec”
Votul pentru alegerea președintelui României a început, în Noua Zeelandă, cu 11 ore înainte de deschiderea urnelor în țară. Un român care spune că a votat primul, înaintea tuturor celorlalți români, din toată lumea, în cadrul acestui tur de scrutin, a postat un mesaj pe Facebook, în care își povestește gândurile de la vot. Sunt gânduri de revoltă, gânduri care speră la un viitor mai bun și la întoarcerea acasă. Căci, spune românul, pe nume Dan Coroian-Vlad, el nici măcar nu vrea „o țară ca afară”, ci doar una mai „normală”, împreună cu „certitudinea că nu ne îndreptăm din nou în direcția greșită”.
„Stau în fața secției de votare și mă întreb de ce mă trece scrisul. E disperarea de a mă vedea furat, din nou, de speranța că țara mea o să meargă în direcția bună. E disperarea emigrantului care vrea sa aibă șansa de a se întoarce (da, într-un loc cu mari probleme, dar care se află pe drumul bun). Nu vreau să îmi pierd limba, „I Love You” dă bine numai în filme. Nu vreau să o mai văd pe mama plângând atunci când plec. Nu mai vreau atacurile de panică în dimineața plecării. Nu mai vreau să mă simt un ticălos care alege bunăstarea și casa pe malul mării în favoarea prietenilor de o viața, Clujului, familiei… Nu „vreau o țară ca afară”. Vreau doar un pic de normalitate și certitudinea că nu ne îndreptăm din nou în direcția greșită. Bunăstarea va veni, probabil, prea târziu pentru noi, dar sunt dispus sa renunț în favoarea unui trai decent.
Mesajul românului, care este însoțit de o poză foarte sugestivă de la urnă, se încheie cu un mesaj pentru români: „Nu fiți tâmpiți, mergeți la vot”.
În doar două ore de la publicare, mesajul primului român care a votat în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a fost redistribuit de 5.600 de ori și a primit peste 6.500 de aprecieri.
gândul vă reamintește, după cum a relatat și vineri, că în centrele de vot în care au fost probleme în primul tur se anunță, din nou, un vot dificil, în ciuda suplimentării ștampilelor și a cabinelor de vot (nu și a secțiilor). Concret, reprezentanții partidelor, care nu pot fi înlocuiți cu personal MAE, ci tot cu reprezentanți de-ai partidelor, absentează. Procesul de vot riscă să fie chiar mai dificil decât în primul tur în secții precum ICR Londra și în cea de la Consulatul român din Londra, unde, din șapte membri ai Comisiei (unul fiind președintele), trei și-au anunțat absența. Partidele nu i-au înlocuit, astfel că trei ștampile și trei cabine de vot din fiecare secție riscă să nu poată fi folosite. Mai multe, AICI.