Victor Ponta și Liviu Dragnea au gândit întâlnirea de la Sinaia ca un bun mijloc de socializare cu partidul, dar și o reconfirmare a sprijinului pentru guvernare. Fără să atace frontal nicio problemă delicată, tandemul Ponta-Dragnea le-a vorbit celor veniți din teritoriu despre „reforma” PSD. Tema, una extrem de sensibilă în rândul social-democraților, nu a fost urmată de o decizie, ci doar de o exprimare a unor puncte de vedere.
Prin această reformă, în viitorul Statut PSD, se va preciza ce sancțiuni vor primi cei care au probleme cu justiția. Ponta a plusat, șantajând partidul că dacă nu va vota aceste măsuri în cadrul Consiliului Național, programat pentru 20-21 martie, va renunța să candideze pentru președinția partidului la Congresul national.
Prima parte a Comitetului Executiv a fost dedicată activității parlamentare, problemele celor din teritoriu nefiind atinse.
După o oră și jumătate de discuții fără scântei, liderii din teritoriu au început să ia cuvântul. Primarul Constanței, Radu Mazăre, a reclamat modul în care social-democrații sunt săltați de pe stradă și duși cu duba de procurori, fără să fie citați în prealabil. Punctul său de vedere a fost dublat de pozițiile lui Nicușor Constantinescu și Iulian Iancu, care au spus că partidul trebuie să ia atitudine față de aceste forme de „justiție televizată”.
Joi seara, la sosirea la Comitetul Executiv al PSD de la Sinaiar, Nicușor Constantinescu a fost o poziție dură față de Victor Ponta, cerându-i acestuia să-și asume pierderea alegerilor prezidențiale și faptul că a permis ca „generalii săi să fie hăcuiți”.
După ce liderii din teritoriu au terminat să-și expună ofurile, Victor Ponta le-a spus de la masa prezidiului la care stătea că nu a venit la acest Comitet Executiv și să vorbească despre problemele lor penale.
„Nu am venit să discutăm doar despre problemele penale. Dacă facem doar asta, înseamnă că avem o problemă în partid. Partidul nu are probleme penale, sunt problemele dumneavoastră”, a fost mesajul lui Victor Ponta în ședința Comitetului Executiv, potrivit unor surse participante la întâlnire.
Președintele PSD a închis apoi discuția, propunându-le pesediștilor să voteze o serie de măsuri organizatorice: înlocuirea lui Cătălin Ivan de la șefia PSD Sector 1 cu Dan Tudorache, desemnarea lui Cristian Rizea ca președinte interimar la PSD Sector 5 și reprimirea lui Dan Șova în partid.
Liderii de organizații au plecat rând pe rând la câteva minute după terminarea Comitetului Executiv din hotelul Mara din Sinaia, fiind extreme de nemulțumiți că la ședință nu s-a luat nicio decizie importantă pentru partid. Supărat pe situația din partid, senatorul Nicolae Bădălău a spus că s-ar putea retrage din fruntea organizației PSD Giurgiu. Radu Mazăre a plecat și el, afirmând ironic: „vom vedea, a spus orbul”.