În urma alegerilor locale din 5 iunie, UDMR a obținut cele mai multe mandate în Consiliul Județean Mures, respectiv 15, însă acestea nu i-au adus majoritatea. În schimb, PNL și PSD s-au ales cu câte zece mandate de consilieri. În acest context, liberalul Ciprian Dobre, încă președinte al Consiliului Județean Mureș, s-a văzut nevoit să „arunce” pe Facebook, după cum el însuși a afirmat, pentru Gândul, următoarea „ipoteză”: „PNL Mureș oferă funcția de Președinte al Consiliului Județean către PSD, propune un vicepreședinte pentru PNL și evident un vicepreședinte către formațiunea UDMR”.
„Decât să meargă la UDMR…Este o ofertă. PSD poate să o refuze. Eu am aruncat o ipoteză, exclusă până acum de PSD, din ceea ce vedem. Eu mă aștept măcar la un răspuns”, a declarat Ciprian Dobre.
Ce a stat la baza acestei propuneri? Faptul că „nu sună telefonul”. Nici din partea PSD, nici din partea UDMR, deși liberalii tot așteaptă, susține Dobre. De aceea, oferta a fost făcută publică „ca un ultim demers”, în condițiile în care cei din UDMR „nu au vrut să stea de vorbă în niciun fel”, iar social-democrații „poartă negocieri numai cu UDMR” și astfel își dorește să-i aducă, pe cei din urmă, „într-un fel” la discuții.
La pol opus, președintele UDMR Mureș, Brassai Zsombor, se declară surprins de propunerea avansată, punctând faptul că negocierile nu s-au încheiat.
În schimb, Dobre afirmă că nu poate fi vorba de o refacere a USL, la nivel local, în urma propunerii avansate social-democraților.
„În USL nu era UDMR. Iar alianța e și cu UDMR. Sunt, totuși, niște cetățeni în acest județ care au votat 20 de consilieri din 35, care sunt PSD-PNL, și cred că și cele două formațiuni politice ar trebui să stea de vorbă. Pe de altă parte, anumiți cetățeni ai județului Mureș au votat pentru UDMR. Ei au dat 15 consilieri. Nu poate fi exclusă o discuție între două forțe politice în județul Mureș care dau 20 de consilieri din 35”, a declarat, pentru Gândul, Ciprian Dobre, președintele al CJ Mureș.
Întrebat de ce propunerea privind funcția de președinte al CJ Mureș a fost făcută către PSD și nu UDMR, care deține cele mai multe mandate în Consiliul Județean Mureș, Dobre a răspuns: „Decât să meargă la UDMR…Ce să le mai cedăm altceva (n.r – social-democraților)? Ce să facem dacă ei nici măcar nu ne sună. Vreau să-i aduc într-un fel la discuții. Eu am făcut publică o variantă de ofertă”.
În schimb, președintele UDMR Mureș, Brassai Zsombor, consideră că Ciprian Dobre „a intrat în panică”, avansând această declarație „prea repede”, având în vedere că negocierile nu s-au încheiat.
„Avem două posibilități: să negociem ori cu PSD, ori cu PNL. Eu cred că săptămâna asta o să terminăm negocierile, chiar dacă văd că unii dintre parteneri, cum e domnul Ciprian Dobre, a ieșit cu o declarație prea repede, dar eu aștept până ce terminăm discuțiile, dat fiind faptul că am fost invitat și de PNL și de PSD să stăm de vorbă, așa cum e normal. Nu se cuvine să o iei înainte de discuții și să faci declarații de acest gen. Eu respect atitudinea și poziția dânsului față de această problemă, dar eu cred că a fost prea repede ce a declarat”, a afirmat, pentru Gândul, Brassai Zsombor.
De cealaltă parte, Dobre susține că cei din UDMR nu au vrut să stea de vorbă cu liberalii „în niciun fel”.
„Nu ne-a sunat telefonul. Nu sună telefonul. Noi tot așteptăm. Nici PSD nu prea a vrut, daia am făcut-o publică (n.r – oferta). Ca un ultim demers. Când stai de o săptămână și nu îți sună telefonul…și PSD poartă negocieri numai cu UDMR…”, a adăugat Dobre.
Mai mult, Brassai Zsombor susține că se află în negocieri „cu toți” și că nu s-a mai întâlnit cu o astfel de situație.
„O să ieșim și noi cu declarația noastră în momentul potrivit. Totuși este vorba de patru ani de administrație și este vorba și despre atmosfera politică a județului Mureș. Trebuie să ne gândim, să negociem, să tratăm, să vedem cum putem duce la bun sfârșit. Scopul nostru, de fapt: am vrea să terminăm cu luptele politice din județul Mureș”, a detaliat Brassai Zsombor.
Întrebat dacă și-ar reconsidera oferta, în contextul în care „ar suna telefonul” din partea UDMR, Dobre a răspuns că o pronunțare, în acest sens, este „prematură”. Totodată, întrebat ce altă variantă ar lua în calcul liberalii, Dobre a punctat că „asta nu se poate desprinde decât în urma discuțiilor”.
În schimb, Dobre a ținut să precizeze că „cel puțin pe plan local există o logică a lucrurilor”, făcând referire la declarația președintelui PSD, Vasile Gliga, făcută în debutul campaniei electorale, când propunea „ca forțele politice din județul Mureș românești să construiscă un „UDMR românesc””.