Mihai Chirica, contestatarul lui Liviu Dragnea, pierde funcțiile de conducere din PSD

Publicat: 22 02. 2017, 17:35
UPDATE 16:30 În urma ședinței Comitetului Executiv Național, membrii PSD au decis, în unanimitate, ca lui Mihai Chirica să-i fie retrase toate funcțiile de conducere din cadrul partidului, acesta rămânând simplu membru. La rândul său, Chirica a recunoscut că s-a discutat și înainte despre acest aspect și că se aștepta la o asemenea hotărâre, precizând că se simte în continuare ca făcând parte din formațiunea social-democrată și că acum trebuie „lărgit cadrul de comunicare” cu Liviu Dragnea, pentru că au existat multe dezinformări. 
 
 
„Sunt membru PSD, sunt primarul municipiului Iași, am o comunitate de administrat. Decizia a fost să rămân membru al PSD, fără funcții de conducere politică. (…) Votul a fost unanim, eu sunt dezamăgit că s-au spus foarte multe lucruri neadevărate referitoare la pozițiile mele. 
A fost un act de dezinformare a președintelui partidului, sunt convins că au contribuit mai mulți acolo. Mă simt în continuare membru și cred că va trebui să lărgim un pic cadrul de comunicare între mine și președintele Liviu Dragnea”, a spus Chirica. Întrebat dacă a luat în calcul această decizie, primarul municipiului Iași a răspuns afirmativ. „Mă așteptam, sincer da, pentru că lucrurile s-au discutat înainte”, a spus acesta. 
 
Liviu Dragnea l-ar fi scăpat, însă, de excludere pe Chirica, sau cel puțin asta dă de înțeles șeful PSD, care a declarat la finalul Comitetului Executiv Național, că „în jur de 90%” dintre cei prezenți i-au cerut să supună la vot excluderea primarului din Iași, dar că el însuși a refuzat, știind că este vorba despre o propunere care ar fi fost votată într-o „majoritate zdrobitoare”.
 
„Cred că în jur de 90% (n.r. dintre cei prezenți) mi-au cerut să supun la vot excluderea lui Chirica, fiecare argumentând așa cum a crezut, dar expunând ceea ce s-a discutat în organizațiile județene. O parte dintre colegi i-au cerut să-și dea demisia din calitatea de membru de partid, dar asta ar fi atras și pierderea mandatului de primar, încă 3 au propuneri au fost să fie doar sancționat cu privire la pierderea funcțiilor. Eu am refuzat să supun la vot excluderea, care ar fi fost votată într-o majoritate zdrobitoare, explicând și sperând ca domnul Chirica să înțelagă de ce PSD-ul a fost așa de nervos în urma acestor ieșiri publice, toți explicându-i că aceastea se pot spune la Biroul Politic Național, la care, sigur, trebuia să și vină. N-a venit”,  a precizat Dragnea. Referitor la excluderea lui Cătălin Ivan din rândurile formațiunii, șeful PSD a răspuns că unei persoane nu-i poate fi retrasă calitatea de membru dacă nu mai face parte din partidul respectiv, lucru care se aplică și în cazul lui Ivan: „Le-am explicat că nu poate fi exclus cineva care nu e membru, nu mai e de mult membru Ivan, a fost exclus de organizația Sectorului 1, deci nu e cazul”, a spus liderul social-democraților. 
 
UPDATE 16:08 După patru ore de discuții, primarul din Iași, Mihai Chirica, a transmis că dezbaterile sunt încă în toi, iar ședința „mai durează”. Întrebat dacă până acum s-a decis vreo excludere, senatorul Claudiu Manda a răspuns că, deocamdată, nu este vorba despre o astfel de măsură.  
 
„Lucrul pe care l-am aflat, (excluderea-n.r.) este o manieră mai puțin potrivită pentru România de astăzi. Excluderea trebuie să vină din interiorul organizației din care faci parte. Sigur, va trebui să le explic că nu sunt în afara PSD, dimpotrivă cred că am reușit să aduc o notă nouă, un suflu normal, european în PSD în care putem să comunicăm democratic, liber, constiuțional și, în cele din urmă, se pare că am avut dreptate”, a declarat primarul PSD al municipiului Iași, Mihai Chirica, la intrarea în ședința CEX.
 
Mihai Chirica a spus că nu crede că va fi exclus și că va face trimitere la „un pic de rațiune”: „Eu mă gândesc că nu se va întâmpla, fac și eu trimitere un pic la rațiune, la felul în care s-a întâmplat cu adevărat ceea ce am spus și, în cele din urmă, cred că contează foarte mult ceea ce văd românii în general și ieșenii pe care îi reprezint. (…) Este prima dată când organizația Iași aduce nouă parlamentari în Parlamentul României”, a spus Chirca.
 
Mihai Chirica a afirmat că nu i-a cerut scuze lui Liviu Dragnea, dar l-a rugat pe Grindeanu „să-și preia haina de prim ministru”, afirmând că, din cauza reputației proaste pe care a dobândit-o România la nivel internațional, pe fondul ultimelor evenimente de pe scena politică, acum e nevoie ca toți să muncească pentru a o îndrepta. 
 
„Să mă scuz pentru ce? Sigur, dacă ar fi fost o opinie total deformată față de ceea ce s-a întâmplat în guvernarea Grindeanu, ar fi trebuit să-mi cer scuze. Domnul Grindeanu a înțeles că eu susțin guvernarea, l-am rugat să-și preia haina de prim ministru așa cum se cuvine. Ieri s-a abrogat OUG 13 prin ordonanța 14, am reușit să ne facem o imagine proastă internațional, trebuie să muncim să o reparăm”, a declarat Chirica înainte de aflarea deciziei în ceea ce privește soarta sa în partid. 
 
Primarul din Iași a precizat că nu a vorbit cu Liviu Dragnea, dar că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla astăzi. Acesta a adăugat că are sprijinul total al organizației din care provine și că există lideri din teritoriu care l-au sunat să-l asigure de sprijinul lor, cu toate că cea mai relevantă încurajare i s-a părut cea venită din partea premierului Grindeanu și a organizației PSD Timiș pe care o reprezintă. 
 
„Istoria o fac oamenii, tot ei o schimbă. Nu am vorbit cu Dragnea, cel mai probabil acest lucru se va întâmpla astăzi. De la organizație am sprijinul total. Cel mai relevant este ce a spus premierul Grindeanu și organizația Timiș pe care o reprezintă. (…) Partidul social-democrat este un partid de care e nevoie. Nu sunt infiltrat de nimeni, pentru că nu am făcut-o conjunctural. Am făcut ce am crezut, așa voi face în continuare”, a adăugat Chirica. 
 
Referitor la zvonurile potrivit cărora acesta este „infiltrat” în PSD, Mihai Chirica a transmis că discuțiile pe marginea acestui subiect nu fac decât să construiască „o diversiune KGB-istă care ar putea justitifca faptul ca unii colegi să ceară excluderea”. 

CExN al PSD se reunește, miercuri, la București, pentru a discuta despre numirile unor noi miniștri, dar și despre sancționarea lui Mihai Chirica, pentru atitudinea critică la adresa conducerii PSD.

Președintele interimar al PSD Iași, Mihai Chirica, s-a impus ca „vârf de lance” al atacurilor publice la adresa lui Liviu Dragnea.

În ultima perioadă, un număr substanțial de filiale au convocat CEx județene, unde au adoptat trei rezoluții, pe care le-au comunicat public: o rezoluție de sprijin politic a lui Liviu Dragnea în funcția de președinte al PSD, o rezoluție de susținere a Guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, și o rezoluție prin care cer CExN excluderea din partid a lui Mihai Chirică.

Dragnea a declarat, ulterior, că el nu vrea să pună problema excluderii din partid a vicepreședintelui Mihai Chirica în cadrul ședinței CExN, dar a vorbit explicit atât despre sprijinul pe care îl are în județe, inclusiv în filiala PSD Iași, unde aproximat 60 de primari s-au disociat de Chirica, cât și despre „infiltrați” în partid, care „fac jocurile lui Iohannis” și care „vor fi păstrați de sămânță”.

În ceea ce privește excluderea lui Chirică, Dragnea a spus că la CExN se poate adopta și o sancțiune minimă, dar și una maximă, decizia în cazul acestuia urmând a fi „înțeleaptă, dar fermă”.