Mihai Fifor, după audierile de la DNA Timișoara: Întotdeauna am fost un om care a respectat legea / Nu am cunoștință de ce s-a întâmplat în acest dosar
„Am fost citat astăzi la DNA în calitate de martor în cazul de la Arad. Era absolut firesc să răspund solicitărilor procurorului de caz pentru că nu am avut niciodată nimic de ascuns. Întotdeauna am fost un om care a respectat legea și întotdeauna am spus că dacă vreodată este nevoie fără niciun fel de problemă mă pun la dispoziția organelor de cercetare. Vreau să spun cu toată fermitatea că nu am cunoștință de ceea ce s-a întâmplat în acest dosar. Am văzut în presă. Sunt lucruri pe care nu pot decât să le dezavuez la modul cel mai ferm”, a spus Fifor la ieșirea din sediul DNA Timișoara.
Fostul ministru a adăugat că a încercat de-a lungul carierei sale să respecte legea și rămâne în continuare ferm în a susține aceste lucruri: „sprijin fără niciun fel de rezervă activitatea instituțiilor abilitate, pentru că eu cred că este foarte important ca lucrurile să fie analizate și lămurite”.
Întrebat de ziariști dacă Emilian Pintea, un fost șef de cabinet al său, i-a cerut vreodată ceva legat de DRDP Timișoara, în condițiile în care numele acestuia ar apărea în discuții, Fifor a răspuns: „Nu, niciodată nu mi-a cerut cineva să îmi exercit influența sau autoritatea în favoarea cuiva pentru angajări sau pentru orice fel de altă problemă”.
Fostul ministru de Interne Mihai Fifor a ajuns vineri dimineața la DNA Timișoara, anunțând că a fost citat în calitate de martor în dosarul mitei de la PSD Arad.
Surse din anchetă declară că urmează să fie audiat și fostul ministru Cuc.
În acest dosar, în care sunt cercetați și trei parlamentari PSD, au fost reținute inițial opt persoane, printre care și șeful Direcției Regionale de Drumuri Timișoara, Cristian Ispravnic, însă, ulterior, au fost eliberate de către judecători. Ispravnic a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Procurorii DNA îl acuză pe șeful Direcției Regionale de Drumuri Timișoara de 9 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, 5 infracțiuni de luare de mită, 5 de abuz în serviciu și de complicitate la folosirea influenței sau autorității. În acest caz sunt cercetați și alți angajați ai DRDP Timișoara.
În acest dosar sunt cercetați și doi deputați PSD, Dorel Căprar și Florin Tripa, dar și senatorul PSD Ioan Narcis Chisăliță.
Potrivit procurorilor, persoanele cu funcții de conducere ofereau protecție controlorilor de trafic contra unor sume de bani. „În cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora. Spre exemplu, pentru a oferi
De asemenea, conform procurorilor, angajările pe posturi de controlori de trafic în cadrul DRDP Timișoara s-ar fi făcut prin fraudarea concursului. „De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină suspectului Căprar Dorel Gheorghe”, mai spus procuroii DNA.
Procurorii mai susțin că șefii din cadrul DRDP Timișoara sau din alte instituții locale sau regionale, susținuți de partid în funcții, „ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”. „Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia”, mai arată procurorii în comuncat.
Tot în acest dosar, fosta șefă a ISJ Arad este cercetată pentru abuz în serviciu, după ce ar fi dispus „din considerente politice și cu încălcarea Legii educației naționale, eliberarea din funcție a unui inspector școlar pentru criticile aduse partidului”.
În acest dosar, procurorii DNA și ofițerii DGA au făcut luni mai multe percheziții, inclusiv la sediul PSD Arad.