Prima pagină » Știri politice » Mihai Fifor: „PNRR, un «Plan Sinistru de Austeritate pentru România»”

Mihai Fifor: „PNRR, un «Plan Sinistru de Austeritate pentru România»”

Mihai Fifor: „PNRR, un «Plan Sinistru de Austeritate pentru România»”

Preşedintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor, afirmă că PNRR ascunde un „Plan Sinistru de Austeritate pentru România”. În context, fostul ministru al Apărării anunță că „PSD nu va susţine niciodată acest plan care taie venituri – pensii, salarii, alocaţii, care amputează grav puterea de cumpărare, anulează facilităţi, creşte taxe şi impozite”.

Într-un comunicat de presă, Mihai Fifor arată că „nu mai e vorba de un Plan de Redresare şi Rezilienţă, ci un Plan Sinistru de Austeritate”.

Câți bani primește România, în realitate, prin PNRR

„Este o mare minciună că România are 29 de miliarde din PNRR, o minciună întreţinută de Iohannis, Cîţu şi Ghinea. În realitate, România are doar 14 miliarde de la UE pentru PNRR. Diferenţa, de 15 miliarde de euro, este un împrumut de tip FMI, care va pune un jug social crâncen pe România. Acesta este adevărul pe care guvernarea Cîţu voia să-l ascundă, motiv pentru care a şi secretizat totul. PSD l-a aflat şi avertizează că acest împrumut, condiţionat de acceptarea unor politici dure de austeritate, va avea efecte nocive grave asupra populaţiei, firmelor româneşti şi nivelului de trai.

Practic, Guvernul Cîţu revine la politica strânsului curelei din timpul acordurilor FMI”, susţine Mihai Fifor.

Pericolul din spatele acordului pentru PNRR

În acelaşi comunicat, liderul PSD Arad susține că „acest plan de austeritate înseamnă îngheţarea pensiilor şi salariilor pe cinci ani, dar şi a alocaţiilor” copiilor.

„Creşterea vârstei de pensionare, negată formal, dar confirmată pe fond, atât de documente, cât şi declarativ, de ministrul Turcan; creşterea unor taxe în zona IT şi în zona IMM-urilor, unde se ofereau stimulente pentru susţinerea acestor sectoare; cel puţin dublarea impozitelor pe proprietate la persoanele fizice. Din toate aceste motive/condiţionalităţi dure, restul celorlalte state UE, cu excepţia Italiei şi României, au refuzat împrumutul din PNRR, pentru că nu vor să-şi pună acest jug social şi s-au rezumat doar la accesarea grant-urilor, respectiv a sumelor nerambursabile”, subliniază Mihai Fifor.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și