Mihai Precup, numit în fruntea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice

Mihai Precup, numit în fruntea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice
Sursa/ GOV
Publicat: 17/11/2023, 11:14
Actualizat: 17/11/2023, 18:24

Fost secretar de stat la Cancelaria premierului până mai ieri şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în perioada ministeriatului lui Adrian Câciu, Mihai Precup a fost numit la cârma noii Agenții pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Potrivit unei decizii publicate joi în Monitorul Oficial, propunerea de numire a lui Mihai Precup a venit de la secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.

Având în vedere propunerea formulată de secretarul general al Guvernului prin Adresa nr. 20/40.588/M.A. din 13 noiembrie 2023, înregistrată la Cabinetul prim-ministrului cu nr. 5/9.022 din 15 noiembrie 2023, realizată în baza Raportului final al Comisiei de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ai AMEPIP nr. 112 din 8 noiembrie 2023, înregistrat la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 20/40.588/M.A. din 9 noiembrie 2023, întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 20 alin. (4) lit. l) din Hotărârea Guvernului nr. 617/2023 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, în temeiul art. 29 şi al art. 31 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 42 alin. (1), (3) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările şi completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie: Articol unic. — La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Mihai-Călin Precup se numeşte în funcţia de preşedinte al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice pentru un mandat de 4 ani”, se arată în Monitorul Oficial.

Cine este Mihai Precup?

În vârstă de 37 de ani, Mihai Precup este bancher de profesie și a urmat cursurile ASE şi ulterior pe cele ale Universităţii Sorbona Paris, unde a obţinut Masterul şi titlul de Doctor în finanţate corporative. Doctoratul a durat opt ani şi a urmărit tema „Impactul crizei financiare asupra evoluţiei investiţiilor în companiile necotate din Europa Centrală şi de Est‟.

Precup a predat timp de cinci ani cursuri de fonduri private, fonduri de investiții, crize bancare și financiare, criza zonei euro și politica monetară a BCE la prestigioasa Universitate din Sorbona și a fost cadru didactic la Universitatea de Vest din Timișoara.

A lucrat la Banca Europeană de Investiții (consilier al vice-președintelui BEI pe probleme privind Europa de Sud-Est – Grecia, Cipru, Bulgaria, România și FYROM). În această calitate, a contribuit la tranzacții în valoare de peste 10 miliarde de euro pentru a sprijini dezvoltarea infrastructurii și alte proiecte-cheie.

A mai lucrat în cadrul grupului BNP Paribas, pe funcția de Corporate Credit Analyst. Între 2018 și 2022 a fost directorul de investitii al fondului de private equity Progressio Capital Partners din Luxembourg. Din iunie 2023 este membru în Consiliul de Administrație al Băncii Europene de Investiții.

Mihai Precup a condus până în 2020 organizația sectorului 1 a partidului condus de Victor Ponta, Pro România și este autorul cărții  „Private Equity – Viitorul finanțărilor alternative în Europa de Est”.

Această lucrare este un compendiu al unor note de curs și al unor articole științifice publicate pe parcursul anilor. Este totodată rodul unor cercetări complementare realizate pe parcursul anilor în care am lucrat în domeniul investițiilor în instituții financiare internaționale, a scris Mihai Precup pe pagina sa.

Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost înfiinţată prin Hotărârea de Guvern 617/2023, ca răspuns la angajamentele României atât în faţa OECD, cât şi în faţa Comisiei Europene.

Aproape 1.500 de companii de stat care se află, sub o formă sau alta, în subordinea Guvernului sau a Autorităţilor Publice Locale vor fi monitorizate în termeni de indicatori de performanţă şi management de nou înfiinţata agenţie.

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice va avea în jur de 100 de angajați cu salarii lunare nete de pese 2.000 de euro. Banii vor fi asigurați de companiile de stat care vor oferi 0,1% pentru funcționarea AMEPIP, conform proiectul de lege aprobat joi de guvern.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Soții Iohannis, primiți cu covor roșu și cântece tradiționale în Tanzania/ 3 zile va sta președintele României în țara din estul Africii

MAE: Alți 16 români și membrii ai familiilor lor au fost evacuați din infernul din Gaza/ 237 de români și familiile au fost evacuați până acum

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar