Președintele Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, vineri, la GÂNDUL LIVE, că decizia sa de a candida la prezidențiale rămâne valabilă și că ar renunța la acesta doar dacă ar fi o condiție pentru unitatea dreptei, obiectiv spre care acum își îndreaptă toată atenția.
Întrebat dacă decizia sa de a candida la prezidențiale rămâne valabilă, în acest moment, Mihai Răzvan Ungureanu a spus: „Evident că da, este un mandat de partid, dar toată atenția mea se duce acum spre altceva, către unitatea dreptei”.
Cu toate acestea el a precizat că e dispus să renuțe la candidatură pentru succesul proiectului dreptei. „Aș renunța la candidatura la președinție pentru unitatea dreptei.Niciun sacrificiu nu e prea mare pentru ajungerea la acest obiectiv”, a spus președintele Forței Civice, admițând că ar renunța la candidatura la președinție, dacă aceasta ar fi condiția pentru unitatea dreptei.
El a mai spus că, până pe 25 mai s-a vorbit despre partide, iar din 26 mai se vorbește de persoane, și nu despre el, ci despre tiparul candidatului pentru prezidențiale, și mai apoi despre cine va fi acest candidat.
Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că a avut discuții și cu Vasile Blaga și cu Crin Antonescu și a precizat că mijloacele cum se ajunge la această colaborare este o chestiune tehnică, ținând să menționeze că nu are un mandat de partid pentru a vorbi despre acest aspect.
Despre fuziunea PDL-PNL, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că „este un lucru la cunoștința tuturor astăzi, că pe jumătatea de centru-dreapta ar trebui să se ajungă la constituirea unui partid unic”, a declarat liderul Forței Civice, adăugând că „fuziunea este o cale corectă” și că niciun vot din partea dreaptă nu trebuie irosit.
Întrebat dacă ar renunța la Forța Civică, pentru a intra pe un post, într-unul din cele două partide, PNL sau PDL, Mihai Răzvan Ungureanu a repetat faptul că nu are un mandat din partea partidului. „Urmează un Colegiu Director, care va analiza rezultatele alegerilor, vom schimba părți din conducerea executivă a partidului, e un lucru normal”, a continuat el.
Cele mai importante declarații:
– Decizia mea de a candida la prezidențiale rămâne valabilă. Atenția mea merge către unificarea dreptei.
– Până pe 25 mai am vorbit despre partide, din 26 mai se vorbește de persoane. Nu de nume de persoane vorbim, ci de tiparul, abia apoi numele.
– E un experiment în politica românească, îl privesc cu luciditate. Eu am avut dicuții și cu Vasile Blaga și cu Crin Antonescu, vedem, lucrurile trebuie să evolueze. Mijloacele cum se ajunge la această colaborare este o chestiune tehnică.
– Pe jumătatea de centru-dreapta trebuie să se ajungă la constituirea unui unic partid. Fuziunea este o cale corectă.
– Cred că este de notat vă există voința acestei colaborări.
– Niciun vot din partea dreaptă nu trebuie irosit. Doar două partide nu reușesc să promoveze un câștigător.
– Nu cred că vă imaginați că dacă aș intra în PDL sau PNL se va elibera un loc de președinte pt MRU.
– Aș renunța la canidatura la președinție pentru unitatea dreptei.
– Domnul Iohannis e un foarte bun primar. M-ar bucura să-l văd pe domnul Iohannis în postura de președinte al PNL are același pe care l-a avut Antonescu: unitatea dreptei.
– Dintre Antonescu și Iohannis, voi susține candidatul care va corespunde tiparului agreat de toți.
– Divorțurile se produc când partidele unei alianțe ajung la putere. Miza este acum proiectul pentru România.
– Un guvern care pornește de la câteva criterii de competență va colecta oameni buni de peste tot. Aș fi onorat să lucrez cu oricine. Nu e preocuparea mea un post.
– Când te asezi la masa negocierilor nu vorbești de ceea ce te desparte, ci de numitorul comun.
– despre Udrea? – eu pot lucra cu oricine. Orice vot e un vot util. Felul meu de a fi nu funcționează în termenii excluziunii. Eu vorbesc despre vot. Unitatea dreptei înseamnă mult mai mult decât atât. După europarlamentare, e necesară o doză de discreție și tact, e bine să tăcem ceva mai mult și să să lucrăm proporțional cu tăcerea noastră.
– Traian Băsescu a ajutat PMP. Obiectivul preocupărilor mele este altul.
– Nu mă interesează în acest moment ce se întâmplă în PMP. A face analize despre ce s-a întâmplat în alte partide, din partea mea ar suna prost.
– Contează mai mult voința de a pune două mari partide laolaltă și mult mai puțin culorile sau numele.
– Au fost discuțiile purtate la sfârșitul anului trecut de a mă alătura PMP. Nu am mers mai departe pentru că mult prea repede s-a vorbit de fuziune prin absorbție. Discuția era să fiu capul de listă la europarlamentare.
– Am discutat și cu Eugen Tomac, și cu Elena Udrea.
– Momentul cel mai bun pentru a fi anunțat un candidat la președinție ar fi până la începutul Campionantului Mondial de Fotbal, mai în glumă, mai în serios.