UPDATE 14:21„Nu am nicio umbră de îndoială că Tudose ar avea dublă comandă”, a răspuns Liviu Dragnea întrebărilor legate de faptul că Mihai Tudose, propunerea de premier cu care coaliția de guvernare merge la Cotroceni, ar putea fi „omul sistemului”, argumentând că au fost colegi de guvern și că, dacă ar fi fost așa, ar fi simțit el ceva.
UPDATE 13:40Lia Olguța Vasilescu a anunțat, imediat după ședința Comitetului Executiv Național al PSD, că Mihai Tudose, propunerea pentru funcția de premier, va trebui să arate că nu are „dublă comandă”, asta după ce a absolvit un curs post-universitar în domeniul securității naționale.„Va avea obligația să ne arate că nu are dublă comandă. De altfel a fost întrebat de membrii CEx-ului și a dat garanții că singura comandă e la PSD”, a spus luni Lia Olguța Vasilescu.
UPDATE 13:25 Ședința grupurilor reunite ale PSD-ALDE este în plină desfășurare.
UPDATE 13:15 Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că propunerea de premier în persoana lui Mihai Tudose a fost agreată de membrii ALDE.
„Am plecat de la un considerent pe care l-am avut în vedere și agreat de la început. Având în vedere că, în această coaliție parlamentară, cu pondere mai mare e PSD, noi de la început am convenit ca premierul să fie desemnat de către PSD. În zilele trecute am făcut o evaluare a posibilelor candidaturi, discutasem și ramăsese această candidatură și colegii mei au fost de acord să susținem, astăzi, aceasta candidatură când vom merge la consultările de la Cotroceni”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după ședința Biroului Politic Central al ALDE.
În ceea ce privește eventuala legătură a lui Tudose cu serviciile, invocată în spațiul public, fiind unul dintre „doctorii” Academiei de Informații a SRI, Tăriceanu a spus că nu se poate baza pe „speculații” și că social democrații sunt cei mai îndreptățiți să îl evalueze.
„Sigur că sunt tot felul de speculații care apar în spațiul public. Nu pot să stau să mă bazez pe speculații, pe bârfe care nu au niciun fel de suport și nu în felul ăsta se face analiza unei persoane. În ceea ce privește calitatea care îl recomandă pentru funcția de prim-ministru, v-am spus: PSD e cel mai îndreptățit să facă această analiză și propunerea pe care o consderă potrivită”, a mai spus Tăriceanu.
Șeful Senatului e evitat să răspundă la întrebarea dacă deține o garanție că președintele Iohannis va accepta această nominalizare și că nu s-a discutat, încă, despre structura Guvernului.
UPDATE 13:10 Mihai Tudose, votat de majoritatea membrilor CExN al PSD, fiind înregistrate doar patru abțineri, va fi propunerea PSD și ALDE pentru funcția de premier, au declarat surse politice pentru Mediafax.
UPDATE 11:50 Liviu Dragnea l-a propus pe Mihai Tudose, ministrul Economiei în Cabinetul Grindeanu, ca variantă de premier cu care PSD și ALDE să meargă la consultările de la Cotroceni, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX, fiind singurul nume propus în ședință de Dragnea. Toți ceilalți care ar fi fost variante pentru funcția de premier- Olguța Vasilescu, Carmen Dan, Mihai Fifor, Adrian Țuțuianu și Marcel Ciolacu au refuzat nominalizarea. Prin urmare, în ședința Comitetului Executiv al PSD se va da un singur vot, pentru susținerea lui Mihai Tudose, au mai declarat surse politice.
UPDATE 10:30 Liviu Dragnea a confirmat, la sosirea la ședința CExN al PSD, că ministrul demisionar de la Interne, Carmen Dan, este dintre propunerile pentru funcția de premier, care vor fi dezbătute cu membrii forului.
„Carmen Dan a fost una din propuneri si am rugat-o să vină (n.r – la ședința CExN”, a declarat liderul PSD, precizând faptul că toți cei care au fost propuși pentru a-i urma lui Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria, sunt de față la această ședință.
Dragnea a mai declarat că a avut și în cursul zilei de duminică, dar și astăzi discuții „cu aproape toți președinții de organizație, cu două excepții, care sunt plecați din țară, cu o serie de parlamentari, cu colegi din țară și au reieșit cinci-șase variante pentru postul de premier”.
„Am discutat aseară, azi-noapte și azi-dimineață cu fiecare dintre ei și împreună și se degajează o soluție pe care aș vrea să o propun în CEx și cei care au ieșit din discuțiile cu președinții de organizație vor vorbi și ei”, a mai spus Dragnea.
Întrebat ce va face dacă prima propunere de premier va fi respinsă de președintele Klaus Iohannis, Dragnea a răspuns că „teoretic”, având în vedere ultimele sale luări de poziție, ar trebuie să accepte.
„Poziția mi s-a părut corectă. Nu s-a implicat, chiar dacă au fost tentații în această speță și cred că vrea stabilitate ca și noi”, a mai spus liderul PSD.
După eșecul numirii unilaterale a lui Sorin Grindeanu în urmă cu șase luni, Liviu Dragnea va merge, luni la Cotroceni, cu o propunere de premier discutată și votată în Comitetul Executiv. Forul de conducere al social democraților se întrunește dimineață pentru discuții, decizia urmând să fie adusă la cumoștința partenerilor din ALDE, la prânz, și formalizată în fața lui Klaus Iohannis, la ora 15.00.
Că există dezbatere în partid, liderii PSD au transmis mesaje în acest sens pe toate canalele în ultimele zile, susținând chiar că sunt până la opt propuneri de premier din care vor alege. Chiar și așa, cele mai mari șanse se pare că le-ar avea senatorul Mihai Fifor, ministrul de Interne Carmen Dan, dar și europarlamentarul Viorica Dăncilă. După o întâlnire duminică, în cerc restrâns, pe listă a intrat și Mihai Tudose, vicepreședinte PSD și ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu. Varianta lui Florin Georgescu pare să fi ieșit din cărți.
Scos în față cu insistență în ultima perioadă, Mihai Fifor, unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Dragnea, are totuși un punct sensibil. El a fost respins de Klaus Iohannis în 2015, când fusese propus ministru al Transporturilor de premierul la acea vreme, Victor Ponta. Șeful statului își motiva refuzul prin faptul că Fifor„nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex” precum cel al transporturilor.
Carmen Dan, ministru de Interne, este o apropiată și ea a lui Liviu Dragnea, fiind primul nume vehiculat în momentul în care s-a pus problema schimbării lui Sorin Grindeanu.
Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD, a fost în cărți și în urmă cu șase luni pentru postul de premier. Prezentă duminică la o emisiune televizată, Dăncilă a fost foarte evazivă când a fost întrebată dacă vrea să-și asume funcția de prim-ministru. Ea a spus că „ar fi nedrept” pentru colegii săi care figurează pe lista potențialilor premieri să discute un asemenea scenariu și a precizat că încă nu i s-a propus postul. „Voi vedea în CEx. Decizia se va lua prin vot”, a precizat ea.
Andronescu: Cei care n-au venit la moțiune, au anunțat că vor vota Guvernul
Varianta cu care delegația condusă de Liviu Dragnea va merge la Cotroceni trebuie să îndeplinească o serie de condiții anunțate public de președintele Klaus Iohannis: să fie un om integru, fără probleme penale și să strângă o majoritate în Parlament. Chiar dacă la votul de ola moșiunea împotriva Guvernului Grindeanu, la numărătoare reiesea să PSD+ALDE nu mai au jumătate plus unul dintre parlamentari, această problemă pare că ar fi fost rezolvată. Cel puțin asta susține vicepreședintele PSD Ecaterina Andronescu, care anunță că parlamentarii care nu au venit la vot la moțiune au anunțat că vor susține un nou Guvern al PSD, „fără niciun fel de rezerve”.
„Categoric da, avem majoritate Și cei care, să spunem, au fost convinși sau au avut și motive sentimentale, că au aparținut unei organizații din care făcea parte premierul, n-au venit la vot, vin la votul Guvernului, fără niciun fel de rezerve. Au anunțat că vor vota Guvernul. Avem voturi peste ceea ce este necesar ca să trecem un guvern”, a declarat Andronescu, la Digi 24.
În contextul discuției despre ce majoritate mai are PSD împreună cu ALDE, Klaus Iohannis a insistat doar pe faptul că depinde de cel nominalizat să demonstreze că are sau nu susținere.
„O să rezolv această problemă foarte repede, voi desemna o persoană și acea persoană va prezenta o listă de miniștri și se va duce în fața Parlamentului. Acolo se votează, e simplu! Nu e nicio complicație”, a spus Iohannis fără a face vreo referire la PSD și ALDE.
Șeful statului a precizat că, la consultările de luni, „va asculta toate părțile” și va trage concluziile după. „Președintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părțile și să tragă propriile concluzii. Acelea, pe urmă, se verifică, pe real, în Parlament”, a spus președintele.
Vasilescu: Iohannis va accepta propunerea PSD
Vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu a declarat, duminică, că președintele Klaus Iohannis va accepta propunerea de premier care va fi făcută de liderii PSD-ALDE, dar că, în cazul în care nu va desemna reprezentantul PSD-ALDE, sunt „un milion de tertipuri parlamentare” pentru blocarea lui.
„Să știți că sunt un milion de tertipuri parlamentare cât să nu ajungem la vot și a doua oară. Pur și simplu, Biroul Permanent nu trece pe ordinea de zi. În Biroul Permanent este majoritate pe actuala coaliție. Dar nu se va ajunge acolo, pentru că nu este cazul să se ajungă acolo”, a declarat Lia Olguța Vasilescu la Antena 3.
În ultimele zile, comunicatorii PSD au transmis insistent că partidul nu are o problemă cu găsirea unui premier, dimpotrivă.
„Din câte știu eu, până la această oră, sunt circa patru-cinci propuneri de candidați, și colegi din partid, și oameni de stânga, chiar dacă nu au carnet de partid, care au colaborat cu noi. Sunt și doamne”, a declarat Gabriela Firea, într-o intervenție telefonică la România Tv.
Edilul a precizat că noul lider de la Palatul Victoria trebuie să știe să-și alcătuiască echipa.
„Un om care să aibă o reputație de netăgăduit, să fie un om onest, un profesionist, un om care, aș adăuga eu, să știe să coordoneze echipe, să știe să își impună respectul pentru că, dacă este ceva de reproșat fostului manager al a Guvernului este această lipsă a calității de a crea echipe integrale”, a mai spus Firea.
Președintele Klaus Iohannis menține suspansul în privința desemnării noului premier.