Ministerul Finanțelor și cel al Economiei s-ar putea transforma în alte 5 ministere: „Cred că asta e varianta spre care ne îndreptăm”

Publicat: 12 12. 2012, 10:14
Actualizat: 04 02. 2019, 14:03

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marți seară, că cea mai probabilă propunere a USL în ceea ce privește noua structură guvernamentală va fi ca Ministerul Finanțelor să se împartă în două portofolii, după modelul francez, iar Ministerul Economiei în alte trei ministere.

Antonescu a fost întrebat, într-o emisiune RTV, dacă pentru noua structură a Guvernul se va opta pentru modelul francez, în care Finanțele sunt separate de un minister al Bugetului.

„Este o discuție. Asta este propunerea premierului, dar pe care PNL este gata să o discute, pentru că fiecare dintre aceste modele are rațiunea sa. Într-o anumită logică, în care Guvernul deși fără creșterea cheltuielilor publice și-ar putea lărgi structura, deci ar putea fi mai multe ministere, în ideea pe care domnul Ponta a prezentat-o, cu bune argumente de a face cumva pe cât posibil un paralelism, o oglindă între Guvernul nostru și Comisia Europeană, o asemenea formulă, formula franceză – care s-a practicat de altfel și în România în 1991 și puțin în 1997 la începutul guvernării CDR – PD – se poate. Cred că asta e varianta spre care ne îndreptăm”, a spus Antonescu.

El a precizat că ANAF ar urma să rămână în structura unui minister al Finanțelor.

De asemenea, el a admis faptul că o altă modificare în structura guvernamentală vizează împărțirea Ministerului Economiei într-un Minister al Economiei, altul al Comerțului și un alt treilea al Mediului de Afaceri.