„Confirm că astăzi, 10 mai, la ora 13:15, Ministerul Justiției a primit de la instanțele competente, respectiv Curtea de Apel București și ÎCCJ documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru a se solicita extrădarea lui Radu Ștefan Mazăre”, a declarat Ana Birchall, la sediul Ministerului Justiției.
Potrivit ministrului interimar al Justiției, cadrul legal care va fi aplicat este următorul: „Covenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției. (…) Republica Madagascar este parte la ambele convenții. În ceea ce privește cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată cu modificările și completările ulterioare, colaborată cu dispozițiile Codului de Procedură Penală al României”.
„Am dispus ca în baza documentelor primite să înceapă la Ministerul Justiției în regim de urgență imediat procedurile și demersurile legale pentru formularea și trimiterea cererii de extrădare, totodată am decis mobilizarea tuturor resurselor de care dispune Ministerul pentru îndeplinirea formalităților legale”, a mai spus Birchall.
Radu Mazăre a fost capturat, săptămâna aceasta, de către autoritățile din Madagascar, el urmând să execute un mandat de arestare de 6 zile.
Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanței supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanței. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alți funcționari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje și faleze din Constanța), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanței a venit după nouă ani de procese și alte opt amânări consecutive de pronunțare a unei sentințe.