Prima pagină » Știri politice » Ministerul Justiției supune dezbaterii publice proiectul privind transferul costurilor readucerii fugarilor în țară către deținut

Ministerul Justiției supune dezbaterii publice proiectul privind transferul costurilor readucerii fugarilor în țară către deținut

Ministerul Justiției supune dezbaterii publice proiectul privind transferul costurilor readucerii fugarilor în țară către deținut

Potrivit Ministerului Justiției, proiectul de lege pus în transparență miercuri pentru completarea Legii nr. 302/2004 prevede ca persoanele care se sustrag urmăririi penale sau judecății, respectiv executării pedepsei vor trebui să suporte costurile readucerii lor în țară de către autoritățile competente.

Măsură este propusă în contextul în care unul dintre obiectivele politicii actuale ale Ministerului Justiției este creșterea încrederii societății în actul de justiție, în capacitatea autorităților române de a asigura înfăptuirea acestuia.  Actul de justiție trebuie să fie credibil și complet, inclusiv prin asigurarea funcției de exemplaritate a pedepsei.

Referitor la acest aspect, ministra justiției, Alina Gorghiu, a declarat că elementul de noutate este că „fugarul va suporta costurile aducerii sale în țară”.

Din momentul în care legea va fi adoptată, elementul de noutate este că fugarul va suporta costurile aducerii sale în țară. Strategia pe care am avut-o în vedere este aceea ca în anul 2024 statul român să meargă pe prevenție, să găsească acele pârghii legislative astfel încât fenomenul fugarilor să fie diminuat și, speram ca într-o bună zi să fie blocat. Premisa care a stat la baza acestui proiect este că trebuie să legiferăm măsuri de descurajare a fenomenului fugarilor, a precizat Alina Gorghiu.

Ce prevede noul proiect de lege?

Proiectul de lege precizează că în cazul persoanelor s-au sustras urmăririi penale sau judecății, cheltuielile care revin statului român pentru aducerea în țară vor fi avute în vedere de către instanța de executare la stabilirea cheltuielilor judiciare.

În cazul persoanelor care s-au sustras executării pedepsei, pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în țară a persoanelor solicitate autoritățile române au drept de regres, la instanța civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate și este scutită de taxă de timbru.

În acest context, menționăm faptul că în anul 2023 a fost cheltuită, de la bugetul de stat al României, o sumă aproximativă de 10.025.000 lei pentru aducerea în țară a persoanelor solicitate.

Proiectul de lege pus în transparență publică la MJ, poate fi consultat integral – AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | „Revoltă” într-un orășel din Rusia / Manifestația a început după ce un activist a fost arestat în Bașchiria

VIDEO | Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Camerei de Comerț Româno-Franceză: „Îmi doresc un dialog permanent cu mediul de afaceri”

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele