Ministerul Mediului lansează în dezbatere publică un nou Cod Silvic. Mircea Fechet: Introducem două infracțiuni noi pentru furtul de lemne

Ministerul Mediului lansează în dezbatere publică un nou Cod Silvic. Mircea Fechet: Introducem două infracțiuni noi pentru furtul de lemne
Publicat: 01/08/2023, 12:15
Actualizat: 01/08/2023, 14:07

Ministerul Mediului lansează, marți, în dezbatere publică proiectul de Cod Silvic. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunță că este un act normativ scris de la zero. Era nevoie de un astfel de proiect, întrucât, până acum toate modificările legislației privitoare la silvicultură au fost „peticeli, au fost improvizații pe care le-am tot făcut în urma unor evenimente concrete”, conform declarațiilor ministrului. Noul Cod Silvic face parte din Strategia Națională pentru Păduri 2030.

La elaborarea acestui act normativ au lucrat specialiștii de la Universitățile din Brașov și Suceava, împreună cu experții din minister.

Pădurile sunt cel mai bun aliat pe care îl putem avea în lupta cu schimbările climatice, a declarat ministrul Mircea Fechet, la conferința de presă.

Una dintre noutățile cu care vine acest proiect se referă la tăierile de păduri. Astfel, în prezent, tăierile la ras sunt interzise în aproximativ 5% din suprafața împădurită a României, iar prin proiectul de Cod Silvic această interzicere se va aplica unei suprafețe care va fi aproape de 50% din întreaga suprafață împădurită din România, a precizat ministrul Mediului.

Această măsură va avea efecte benefice nu doar pentru biodiversitate, nu doar din punct de vedere social, dar cu siguranță va ajuta Statul român să depășească cu mai multă ușurință și dosarul de infringement referitor la păduri, pe care îl avem în acest moment în desfășurare.

Noul Cod Silvic va permite statului să își asume împădurirea terenurilor care au fost în trecut despădurite și ulterior au fost abandonate de proprietari. Este voba despre aproximativ 5000 de hectare identificate până în acest moment, dar bineînțeles că această cifră poate să și crească, a spus ministrul Mediului.

Există foarte multe astfel de suprafețe, iar prin noul cod silvic vom înlesni practic intervenția statului pe terenul acestor proprietari necunoscuți pentru a le readuce la starea inițială, specifică anilor 90, poate o perioadă și mai îndelungată, înapoi în timp.

5 ani de închisoare dacă introduci date false în SUMAL

Ministrul Mediului anunță ca noul Cod Silvic introduce două noi infracșiuni pentru furtul de masă lemnoasă. Întrucât există un anumit grad de inventivitate în ceea ce privește ocolirea prevederilor SUMAL,  introducerea în sistemul electronic a unor date falsificate va fi asimilată infracțiunii de fals în declarații și poate fi pedepsită cu închisoare de până la 5 ani, conform declarațiilor lui Mircea Fechet.

Trebuie să reglementăm foarte clar falsul în declarații, pentru că astăzi există foarte multe metode neortodoxe prin care se folosește aplicația SUMAL, că discutăm despre poze la poze, că discutăm despre fotografii falsificate introduse în SUMAL.

La articolul 144 Falsificarea datelor informatice de natură silvică”, noul proiect prevede:

(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani fapta de a introduce, modifica sau șterge date informatice silvice în sistemul național integrat referitoare la numărul de arbori destinați recoltării și diametrele arborilor destinați recoltării  ori referitoare la proveniența și circulația materialelor lemnoase, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii de consecințe juridice.

(2) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani fapta de a introduce sau modifica date informatice silvice în sistemul național integrat referitoare la volumul înscris în avizul de însoțire al transportului de material lemnos rezultând o diferență de cel puțin 20% față de volumul constatat în urma controlului efectuat asupra mijlocului de transport.

(3) La încadrarea faptelor ca infracțiuni se au în vedere toleranțele reglementate prin actele normative.

Tot ministrul Mediului a anunțat că se introduce o sancțiune complementară pentru furtul de lemne. Noul cod silvic se raportează nu doar la volumul de masă lemnoasă, ci și la un procent de 20% din valoarea declarată, a spus ministrul.

Articolul 145 Fals în declarații

(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani, utilizarea propriilor credențiale informatice aferente sistemului informațional integrat la emiterea documentelor specifice de transport prevăzute la art. 108, utilizând date neconforme cu realitatea, în scopul producerii de consecințe juridice.

(2) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani, utilizarea credențialelor informatice aferente sistemului informațional integrat ale unei alte persoane la întocmirea documentelor specifice de transport prevăzute la art. 108, în scopul producerii de consecințe juridice.

Tot ce este peste 20% lemn furat va însemna infracțiune. Și, complementar acestui procent de 20%, vom propune în noul cod silvic și măsura confiscării autoturismului cu care se efectuează acel transport, a declarat ministrul Mediului. Conform articolului 148 din același proiect agentul constatator este cel care dispune confiscarea mijlocului de transport.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?