Ministerul Muncii a finalizat recalcularea PENSIILOR din sistemul public: Peste 3,8 milioane de pensionari vor primi pensii mai mari din septembrie

Publicat: 01 09. 2024, 16:01
Actualizat: 01 09. 2024, 16:10

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale anunță că, prin intermediul Casei Naţionale de Pensii Publice, a finalizat la timp recalcularea pensiilor din sistemul public. Drept urmare, peste 82% dintre pensionarii din sistemul public vor beneficia de o creştere a pensiei începând din această lună și nicio pensie nu va fi redusă.

Concret, peste 3,8 milioane de pensionari vor avea o majorare a pensiei din septembrie 2024, media de creştere fiind de 26,65%. Această creştere se adaugă indexării de 13,8% aplicată la 1 ianuarie 2024 tuturor pensiilor, rezultând într-o creştere cumulată de peste 40% pentru cei mai mulţi dintre pensionari în acest an, anunță Ministerului Muncii.

Totodată, reprezentanţii Ministerului Muncii ţin să precizeze că nicio pensie sau indemnizaţie socială pentru pensionari nu va scădea, chiar dacă în decizia de recalculare este înscrisă o sumă mai mică faţă de ultima pensie încasată, respectiv cea din luna august.

Subliniem cănicio pensie nu scade. Chiar dacă în decizia de recalculare primită recent apare o sumă mai mică decât #pensia din luna august 2024, se menţine cuantumul cel mai favorabil, adică pensia în plată

Pentru cei care beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, dacă decizia de recalculare indică o valoare mai mică de 1.281 de lei, aceștia vor continua să primească suma de 1.281 de lei, precizează instituția.

Potrivit Legii 360/2023, atunci când s-a realizat recalcularea s-au avut în vedere trei factori esenţiali, şi anume contributivitatea, stabilitatea şi punctele asimilate.

Recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza a trei componente esențiale: punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele asimilate. Punctele de contributivitate, determinate de valoarea contribuțiilor plătite pe parcursul carierei, au avut cea mai mare influență asupra cuantumului final al pensiei.

Scopul Legii 360/2023 a fost recalcularea pe contributivitate și predictibilitatea pentru stagiile complete de cotizare care să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii, explică specialiştii.


CITEȘTE ȘI:

Simona Bucura-Oprescu, întrebată dacă neimpozitarea PENSIILOR sub 3.000 de lei este o competiţie politică între PSD şi PNL: Exclus!

Ministrul Muncii dezvăluie care este cea mai mare PENSIE din România, după recalculare: „Un stagiu de cotizare cu contribuții foarte mari”