Miniştrii de Externe din statele Alianţei Nord-Atlantice se întâlnesc, marți și miercuri, la Bucureşti, pentru a discuta despre modalităţile de suplimentare a susţinerii pentru Ucraina şi pentru alte state partenere supuse presiunilor Rusiei, inclusiv Republica Moldova, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Este prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea sa la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de Bucureşti, după Summitul din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, de la declanşarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va conduce reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO.
În paralel, luni şi marţi, tot la Bucureşti are loc Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting – MLM).
UPDATE ora 22:55 – Jens Stoltenberg, după ce Klaus Iohannis a cerut planuri concrete pentru „ca, în cazul unui atac, să se ştie foarte exact cine, ce trupe şi unde trimite”: NATO are planuri concrete stabilite pentru a apăra toţi aliaţii
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți, la București că „NATO are planuri deja stabilite pentru a apăra toţi aliaţii, care sunt revizuite constant, în funcţie de situaţia din teren”, fiind întrebat de jurnaliști dacă la reuniunea miniştrilor de externe au existat discuţii concrete despre cine, cum şi unde trimite trupe, aşa cum a cerut preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, că doreşte ca planurile de descurajare şi apărare de la Flancul Estic, stabilite la Summitul de la Madrid, să fie puse în practică. Şeful statului le-a cerut miniştrilor de Externe NATO planuri concrete, pentru „ca, în cazul unui atac, să se ştie foarte exact cine, ce trupe şi unde trimite”.
Întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă la reuniunea miniştrilor de externe s-a discutat această problemă şi dacă implică în vreun fel România, Jens Stoltenberg a răspuns că NATO are deja planuri stabilite pentru a apăra toţi aliaţii, iar în prezent este pus în aplicare planul care a fost activat în ziua în care Rusia a invadat Ucraina.
UPDATE ora 21:45 – Declarație în 5 puncte, adoptată la reuniunea NATO de la București. Miniştrii de Externe au reconfirmat sprijinul pentru Ucraina şi au condamnat agresiunea Rusiei
Miniştrii de Externe ai NATO au adoptat o declaraţie în cinci puncte, marți, în timpul reiuniunii de la Bucureşti, prin care se reiterează ideea că alianța nord-atlantică este una defensivă, dar au subliniat că orice atac asupra oricărui aliat va primi un răspuns unit şi hotărât.
De asemenea, au reconfirmat sprijinul pentru Ucraina şi au condamnat agresiunea Federaţiei Ruse. Mai mult, NATO va continua să sprijine Ucraina, în timp ce va continua să se extindă, urmând ca, astfel, să devină mai puternic, iar statele mai sigure.
UPDATE ora 14:30 – Antony Blinken salută angajamentele României în cadrul NATO şi cooperarea pentru susţinerea Ucrainei
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a mulţumit României, în cursul vizitei la Bucureşti, pentru cooperarea strânsă cu Statele Unite şi cu Alianţa Nord-Atlantică în materie de securitate şi apărare, inclusiv în eforturile de susţinere a Ucrainei, în contextul invaziei militare ruse.
„Statele Unite nu şi-ar putea dori un partener mai loial şi mai dedicat. România găzduieşte mii de militari din SUA şi din alte naţiuni membre NATO la baze aeriene şi navale aflate în serviciul alianţei noastre NATO. Colaborăm strâns în operaţiunile din zona Mării Negre, care sunt şi vor continua să fie în atenţia strategică a NATO. Şi suntem uniţi în faţa războiului brutal al preşedintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Începând din februarie, prin colaborarea strânsă cu zeci de aliaţi şi parteneri din întreaga lume, am acţionat cu rapiditate, coordonare, determinare pentru a susţine Ucraina în faţa acestei agresiuni ruse. Am oferit asistenţă în materie de securitate Ucrainei şi am contribuit la modificarea raportului de forţe pe teren în favoarea Ucrainei”, a afirmat Antony Blinken, potrivit agenţiei MEDIAFAX, în conferinţa de presă organizată împreună cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.
Secretarul de Stat american a evocat sancţiunile masive aplicate de Occident Rusiei şi asistenţa militară şi în materie de energie acordată Ucrainei.
„În toate aceste eforturi, conducerea exercitată de România a fost esenţială. Românii şi-au deschis porţile, şi-au deschis inimile în faţa a milioane de civili nevinovaţi, cei mai mulţi femei şi copii care au fugit de violenţele lui Putin, dintre care zeci de mii rămân aici, în România. Românii le-au furnizat alimente, apă, produse medicale şi combustibili ucrainenilor aflaţi în nevoie. România a facilitat exportarea a peste şase milioane de tone de cereale ucrainene, ajutând la evitarea foametei pentru milioane de oameni din întreaga lume. Şi bineînţeles că România găzduieşte cartierul general al Diviziei multinaţionale NATO de sud-est şi alte comandamente importante care vor contribui la consolidarea apărării NATO pe flancul de est.
România nu doar că întruneşte, ci şi depăşeşte angajamentele aliaţilor de a aloca 2% din PIB pentru apărare până în 2024. Ştim că modul în care România şi-a condus eforturile în acest sens a generat costuri pentru români, aşa cum sunt costuri pentru oamenii din întreaga Europă şi din întreaga lume. Războiul Rusiei a condus la creşterea costurilor pentru energie, alimente şi alte produse esenţiale pentru familiile de români, mai ales în contextul începerii iernii, iar instituţiile guvernamentale din România au fost vizate de ameninţări şi atacuri cibernetice lansate de grupuri ruse. Cred că este corect să spunem că puţine naţiuni înţeleg mai bine decât România de ce este atât de important să ne mobilizăm pentru susţinerea drepturilor tuturor naţiunilor, mari şi mici, de a le fi respectate suveranitatea şi integritatea teritorială”, a precizat Blinken.
UPDATE ora 14:00 – Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken: SUA rămân angajate în a sprijini eforturile României de a-şi consolida mai mult statul de drept şi a combate corupţia. SUA nu pot să îşi dorească un aliat mai marcant şi angajat ca România
Secretarul general al SUA, Antony Blinken a declarat marţi în cadrul declaraţiilor de presă comune cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu că Statele Unite ale Americii rămân angajate în a sprijini eforturile României de a-şi consolida mai mult statul de drept şi a combate corupţia şi nu pot să îşi dorească un aliat mai marcant şi angajat ca România, o ţară care găzduieşte mii de militari americani şi NATO.
”Prima mea vizită la Bucureşti a avut loc în 1997, când am însoţit pe preşedintele Clinton cu ocazia lansării partaneriatului. Îmi amintesc acea zi ca şi când ar fi fost ieri, zeci de mii de români care au umplut Piaţa Universităţii, sub un soare strălucitor, tricolorul pe care preşedintele Clinton l-a desfăşurat şi angajamentul pe care şi l-a asumat, când a spus: de-a lungul parcursului lung către democraţie, America va fi alături de voi”, a spus Blinken în cadrul conferinţei de la sediul MAE.
El a arătat că de aceea este o plăcere să se reîntoarcă la Bucureşti, după 25 de ani de la aniversarea acestui parteneriat dar mai ales pentru că contruim acum parteneriatul pentru următorii 25 de ani, transmite News.ro.
”Când ne gândim la cei 25 de ani care au trecut, e remarcabil ce strânsă relaţie avem, cum s-a consolidat această relaţie. Este un parteneriat susţinut de relaţii robuste în domeniul economic, energetic, de investiţii, este aprofundat de colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale, ca Iniţiativa celor trei Mări, în relaţii persoane care se regăsesc în decenii”, a mai spus secretarul de astat al SUA, arătând că acest parteneriat este unul bazat pe valori comune, dreptul internaţional, valori democratice, pe ordine, statul de drept.
”SUA rămân angajate în a sprijini eforturile României de a-şi consolida mai mult statul de drept şi a combate corupţia. SUA nu pot să îşi dorească un aliat mai marcant şi angajat ca România, o ţară care găzduieşte mii de militari americani şi NATO, pe bazele aeriene şi navale, în serviciul alianţei. Ţările noastre colaborează strâns la operaţiunile la Marea Neagră care sunt şi vor fi un focus important strategic pentru NATO”, a afirmat Blinken.
UPDATE 13:40 – Stoltenberg îl acuză pe Putin, la Bucureşti, că vrea să folosească iarna ca ”armă de război” pentru a le cauza cât mai multă suferinţă civililor ucraineni, pe care vrea să-i lase fără ”încălzire, lumină, apă, gaze natirale”
Preşedintele rus Vladimir Putin vrea să folosească iarna ca ”armă de război” împotriva Ucrainei, prin ”atacuri deliberate” asupra infrastructurii civile menite să lasa ţara fără încălzire, electricitate şi apă, denunţă marţi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP, citat de News.ro.
UPDATE ora 12:00 – Mircea Geoană: „Ne asigurăm că riscul unei escaladări a conflictului NATO – Rusia rămâne scăzut”
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, spune că NATO se asigură că riscul unei escaladări a conflictului NATO – Rusia rămâne scăzut.
„Vom rămâne alături de Ucraina atâta timp cât este necesar. Această țară, oamenii din Ucraina, conducătorii Ucrainei beneficiază de sprijinul nostru și noi vom continua să îl oferim. De aceea, aici, la București, sunt foarte mândru că orașul meu găzduiește o astfel de întâlnire.
De asemenea, și întâlnire avute pe marginea acestei întâlniri inter-ministeriale, și întâlnirile din cadrul G7, și întâlnirile cu aliații noștri germani care dețin președinția G7, și coordonatorii pentru Ucraina, NATO este pe prima poziție când vine vorba de acordarea sprijinului către Ucraina, ca ajutor neletal.
Asta face NATO. Ne asigurăm că nu există risc de escaladare a tensiunilor dintre NATO și Rusia. Mulți parteneri au auzit ce a spus domnul secretar general, și anume că 50 de națiuni sprijină Ucraina în mod ritmic și clar pe parte de apărare.
Desigur, noi, ca aliați și parteneri ai NATO, oferim un sentiment al urgenței și a cererii și ofertei venite din partea Ucrainei, majoritatea lucrurilor de care avem nevoie. Totodată, învățăm și noi lecții, și anume că rezervele noastre din țările NATO încep să scadă. Nu doar rezervele Rusiei scad, ci și ale noastre, așa că acum avem un apel din partea industriei și asta facem noi ca NATO.
NATO este singura organizație în care industria poate să aibă claritate cu privire la cerere, iar asta nu după o perioadă de 6 luni sau 1 an, ci după aproximativ un deceniu”, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, citat de Antena 3.
Mircea Geoană a făcut declarații în cadrul reuniunii ministeriale NATO, care se desfășoară la București, în perioada 29-30 noiembrie.
UPDATE ora 11:00 – Antony Blinken, întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat american Antony Blinken. Şeful statului a spus că este o plăcere să îl primească pe oficialul american şi că este ”un moment perfect” pentru a face această vizită, ţinând cont de războiul din Ucraina dar şi pentru că trebuie luate decizii dificile şi importante, în cadrul NATO.
„Avem de asemenea de discutat aspecte bilaterale”, a mai spus Klaus Iohannis.
Antony Blinken a afirmat că a fost prezent la Cotroceni şi alături de Joe Biden, în urmă cu mai mulţi ani şi a amintit parteneriatul strategic dintre cele două ţări care s-a dezvoltat de-a lungul timpului, de la semnarea lui, de către preşedinţii Bill Clinton şi Emil Constantinescu.
Secretarul general al SUA a mai spus că sunt multe lucruri urgente de discutat, bilaterale şi globale. ”Suntem recunoscători să avem în România un aliat atât de puternic şi un partener”, a mai spus Blinken în cadrul întâlnirii, scrie News.ro.
UPDATE ora 10:00 – Nicolae Ciucă, după înâlnirea cu Antony Blinken: Parteneriatul strategic dintre SUA şi România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol
„Este o mare bucurie şi onoare să urez bun venit şefului Departamentului de stat al SUA, Antony Blinken, în Bucureşti. Este un moment foarte important, în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România-SUA”, a spus Nicolae Ciucă, care a adăugat că este mândru să afirme că „parteneriatul strategic dintre SUA şi România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol”.
„25 de ani reprezintă un jalon extrem de important, care ne determină să conştientizăm că în 1997 s-a născut o generaţie care a crescut şi s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic”, a mai afirmat Ciucă, exprimându-şi convingerea că această generaţie va face tot ce îi stă în putinţă pentru a apăra libertatea, drepturile câştigate şi valorile democratice.
De asemenea, sunt convins că această generaţie, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanţă a partaneriatului strategic dintre SUA şi România, precum şi apartenenţa noastră la NATO şi UE”, a spus șeful Executivului.
La rândul lui, secretarul de stat american Antony Blinken, a spus că între SUA și România este o alianță bazată pe valori comune, „pe care le vom apăra când vom fi atacați”.
„A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți ar fi putut în acel timp să își închipuie cum va fi situația 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale”, a precizat Blinken, citat de Mediafax.
El a spus că România și SUA au „o alianță de neclintit bazată pe valori comune, pe care le vom apăra când vom fi atacați”.
„Într-adevăr am construit și relații puternice în domeniul economic, inclusiv în cel energetic. De asemenea, aș vrea să menționez relațiile interpersonale, schimburile în domeniile academic și cultural care au dus la atâtea schimburi de persoane, de idei între țările noastre”, a mai spus Antony Blinken.
Secretarul de stat american Antony J. Blinken, alături de premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, precum şi reprezentantul Ambasadei SUA la Bucureşti, însărcinatul cu afaceri Davin Muniz au participat, marţi, la expoziţia „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, eseu fotografic care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american.
UPDATE ora 09:30 – Antony Blinken și premierul Ciucă au vizitat expoziția „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”, la Ateneul Român
Secretarul de Stat american Antony Blinken și premierul Nicolae Ciucă vizitează, marți dimineață, expoziţia „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”, de la Ateneul Român. Cei doi oficial sunt însoțiți de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și de David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.
Ei au fost primiți la Ateneul Român cu un concert muzical.
UPDATE 08:10 – Blinken va anunța asistență pentru rețeaua electrică ucraineană
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va anunța marți o nouă asistență pentru restabilirea capacității de transmisie a energiei electrice a Ucrainei după atacurile rusești care vizează rețeaua energetică a țării, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, conform Reuters, citată de Mediafax.
Blinken a sosit în România luni seara, înaintea unor întâlniri cu aliații din NATO și cu miniștrii de externe din Grupul celor șapte economii avansate.
Ministrul ucrainean de externe le-a spus unor diplomați NATO aflați în vizită la Kiev mai devreme în cursul zilei că transformatoarele sunt cel mai mare element al infrastructurii energetice care trebuiesc reparate.
Oficialul american, care a informat reporterii sub rezerva anonimatului, a declarat că Washingtonul a colaborat cu furnizorii americani de utilități și hardware și cu națiunile europene pentru a localiza echipamente care pot ajuta la refacerea stațiilor de înaltă tensiune avariate de loviturile rachetelor rusești.
Blinken va folosi o întâlnire de marți a unui nou grup de coordonare în domeniul energiei, care include G7 și alte națiuni, pentru a „prezenta o parte din ceea ce Statele Unite au reușit să mobilizeze și planurile noastre de a trimite aceste echipamente în Ucraina cât mai repede posibil, în următoarele câteva săptămâni”, a declarat oficialul.
Oficialul nu a precizat ce formă va lua asistența sau cât de mult va valora aceasta.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns în noaptea de luni spre marţi la Bucureşti, unde va participa la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, anunţă Ambasada SUA.
În cursul dimineţii, premierul Nicolae Ciucă şi secretarul de stat american Antony Blinken vor vizita expoziţia itinerantă „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, realizată de Ambasada SUA în parteneriat cu Ministerul român al Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.
La ora 10,30, oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.
Blinken are programate, ulterior, consultări politice cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la finalul cărora cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună, la sediul MAE.
Conform Ambasadei SUA, secretarul de stat Antony Blinken va avea o întrevedere şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află la Bucureşti pentru Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe, scrie Agerpres.
Secretarul general NATO a fost luni de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Prezidențială.
Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO are loc, marţi şi miercuri, la Bucureşti, reconfirmă profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
Totodată, luni şi marţi, tot la Bucureşti are loc Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting – MLM). Ministerul Afacerilor Externe este co-organizator al acestui eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinţei de Securitate de la Munchen (Munich Security Conference – MSC).
„Vom avea o agendă politico-diplomatică şi de securitate extrem de încărcată şi dinamică săptămâna viitoare, începând cu Reuniunea Liderilor de Munchen, pe 28-29 noiembrie, şi continuând cu Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, pe 29-30 noiembrie. Bucureştiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomaţiei europene, euroatlantice şi dincolo de aceste regiuni. Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru ţara noastră şi cu participare internaţională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională şi euroatlantică, marcat de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, dar şi importanţa strategică a Mării Negre”, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat MAE.
Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, de la declanşarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.
Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei adoptat la Summit. Reuniunea va oferi oportunitatea primei discuţii aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid şi pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023.
Potrivit MAE, alături de şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre, secretarul general al NATO şi ceilalţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la Reuniunea de la Bucureşti vor participa miniştrii Afacerilor Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO. Totodată, la sesiunile deschise partenerilor din cadrul Reuniunii vor participa miniştrii afacerilor externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina şi state partenere ale Alianţei.
Reuniunea va începe marţi după-amiază, când se vor desfăşura două sesiuni de lucru, inclusiv o sesiune cu participarea ministrului de Externe al Ucrainei, în calitate de partener al Alianţei. De asemenea, prima zi a Reuniunii va oferi oportunitatea marcării, printr-un eveniment de diplomaţie publică, a 20 de ani de la Summitul de la Praga din 2002, la care România, alături de alte şase state membre, a fost invitată să se alăture Alianţei Nord-Atlantice.
Ministeriala va continua miercuri, cu alte două sesiuni de lucru în format aliat, la care vor participa cei doi invitaţi – miniştrii afacerilor externe din Finlanda şi Suedia, iar la ultima sesiune şi partenerii Alianţei – Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.