Miniștrii de externe din cele 30 de țări membre NATO vin astăzi la București. Accesul va fi restricționat în jurul Palatului Parlamentului, iar pe arterele principale ale Capitalei au fost arborate drapelele României şi cel al NATO.
Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO care va avea loc, marţi şi miercuri, la Bucureşti, reconfirmă profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, luni, pe șeful NATO, Jens Stoltenberg, la Palatul Cotroceni
Totodată, luni şi marţi, tot la Bucureşti va avea loc Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting – MLM). Ministerul Afacerilor Externe este co-organizator al acestui eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinţei de Securitate de la Munchen (Munich Security Conference – MSC).
„Vom avea o agendă politico-diplomatică şi de securitate extrem de încărcată şi dinamică săptămâna viitoare, începând cu Reuniunea Liderilor de Munchen, pe 28-29 noiembrie, şi continuând cu Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, pe 29-30 noiembrie. Bucureştiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomaţiei europene, euroatlantice şi dincolo de aceste regiuni.
Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru ţara noastră şi cu participare internaţională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională şi euroatlantică, marcat de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, dar şi importanţa strategică a Mării Negre”, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat MAE.
Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, de la declanşarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.
Accesul în Palatul Parlamentului, în curtea şi perimetrul acestuia va fi restricţionat în perioada 29 – 30 noiembrie, când va avea loc, la Bucureşti, Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO.
Conform unei informări a Secretariatului General al Camerei Deputaţilor, în zilele de 29 şi 30 noiembrie, în zona intrării C1, parcarea şi staţionarea autovehiculelor vor fi permise doar delegaţiilor participante la evenimentul NATO, iar în zona Izvor S2 şi în zona S1 accesul şi parcarea se vor efectua fără restricţii.
De asemenea, în cele două zile prin intrarea C1 accesul va fi permis exclusiv delegaţiilor participante la evenimentul NATO, iar accesul personalului Camerei Deputaţilor, Senatului sau altor instituţii ce îşi au sediul în Palatul Parlamentului se va efectua pe la intrările B3, A3I (vizite) şi S1.
Pe intrarea A3S2 accesul se va face în condiţii normale, fără restricţii, în paralel cu accesul reprezentanţilor mass-media acreditaţi la evenimentul NATO.
Tot în perioada 29 – 30 noiembrie, accesul în spaţiile alocate evenimentului NATO se va efectua astfel: accesul personalului Camerei Deputaţilor la nivelurile P, P1, S1 şi S2 va fi restricţionat. Oprirea ascensoarelor din zona C4 va fi permisă exclusiv la etajele P şi P1 doar participanţilor la evenimentul NATO.
„Pe perioada desfăşurării evenimentului NATO, având în vedere nivelul de securitate ridicat, accesul pe spaţii va fi restricţionat tuturor angajaţilor serviciilor Camerei Deputaţilor, Senatului şi altor instituţii cu sediul în Palatul Parlamentului. (…) În cazul urgenţelor medicale accesul echipajului SMURD se va efectua fără restricţii, conform procedurilor în vigoare”, se precizează în documentul Secretariatului General, citat de Agerpres.
Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei adoptat la Summit. Reuniunea va oferi oportunitatea primei discuţii aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid şi pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023.
Potrivit MAE, alături de şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre, secretarul general al NATO şi ceilalţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la Reuniunea de la Bucureşti vor participa miniştrii Afacerilor Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO. Totodată, la sesiunile deschise partenerilor din cadrul Reuniunii vor participa miniştrii afacerilor externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina şi state partenere ale Alianţei.
Reuniunea va începe marţi după-amiază, când se vor desfăşura două sesiuni de lucru, inclusiv o sesiune cu participarea ministrului de Externe al Ucrainei, în calitate de partener al Alianţei. De asemenea, prima zi a Reuniunii va oferi oportunitatea marcării, printr-un eveniment de diplomaţie publică, a 20 de ani de la Summitul de la Praga din 2002, la care România, alături de alte şase state membre, a fost invitată să se alăture Alianţei Nord-Atlantice.
Ministeriala va continua miercuri, cu alte două sesiuni de lucru în format aliat, la care vor participa cei doi invitaţi – miniştrii afacerilor externe din Finlanda şi Suedia, iar la ultima sesiune şi partenerii Alianţei – Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.