Prima pagină » Știri politice » Miniștrii lui Marcel Ciolacu au negociat jaloanele din PNRR la Bruxelles. Comisia nu a dat niciun răspuns. Premierul ajunge joi la Comisia Europeană

Miniștrii lui Marcel Ciolacu au negociat jaloanele din PNRR la Bruxelles. Comisia nu a dat niciun răspuns. Premierul ajunge joi la Comisia Europeană

Miniștrii lui Marcel Ciolacu au negociat jaloanele din PNRR la Bruxelles. Comisia nu a dat niciun răspuns. Premierul ajunge joi la Comisia Europeană

Trei miniștri ai Cabinetului Marcel Ciolacu sunt și marți, la Bruxelles, unde discută cu reprezentanți ai Comisiei Europene pe reformele pe care le au de îndeplinit. Miercuri, premierul Marcel Ciolacu, așteaptă rezultatele vizitelor într-o întâlnire, pe care o va avea la Guvern, cu Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, conform unor surse guvernamentale.

De departe, cele mai importante discuții se poartă pe creșterea țintei de deficit asumată de România. „Comisia înțelege că nu putem atinge ținta de deficit”, precizează surse guvernamentale.

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a prezentat experților de la Bruxelles planul de măsuri fiscale și reducerea cheltuielilor bugetare. Propunerea României a fost de creștere a țintei de deficit cu un punct procentual, la 5,5%, iar Comisia nu a dat niciun răspuns deocamdată, afirmă sursele.

Am arătat care sunt calculele noastre în ce privește partea de impact, în termeni de impact bugetar, și urmeeză să fie analizate toate aceste măsuri și felul în care au fost gândite de Coaliție și, de asemenea, să primim feedback pe marginea lor, a declarat ministrul pentru Digi24.

De reamintit că deficitul bugetar a coborât de la 9,6% din PIB în 2020, la 6,7% în 2021 și la 5,6% anul trecut. Pentru 2023, ținta propusă este de 4,4% din PIB, dar deja este estimat să ajungă la 6% din PIB.

Ministrul Marcel Boloș a spus, pe 24 iulie, la sediul PNL, că România nu va depăși 5% deficit, anul acesta.

Este exclus să depăşim 5% din PIB”, a declarat Boloș.

Tot ministrul Boloș spunea ce viziune are în plan pentru a nu pierde fondurile europene.

O ţintă de deficit de până în 5%, cu un plan de măsuri fiscale şi un plan robust de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem, de suspendare a fondurilor europene, a declarat Marcel Boloș, la finalul lunii iulie.

De la Bruxelles, Marcel Boloș a spus, marți, că un deficit de 5,5 este corect, întrucât România s-a confruntat cu categorii de cheltuieli „care n-au depins de noi și care sunt argumentul nostru ca să avem un deficit bugetar realist”.

Dacă luăm în calcul aceste categorii de cheltuieli și ținta asumată de 4,4% corect pentru România, fără să fie sancționată cu suspendarea fondurilor, ar fi 5,5% din PIB, a spus Marcel Boloș, pentru sursa citată.

Dialogul cu instituțiile Uniunii Europene este important în avansarea obiectivelor europene ale României, a scris pe Facebook Victor Negrescu, europarlamentar PSD, care a participat la discuții. Negrescu face apel la cetățeni să înțeleagă că trebuie să îndeplinim aceste jaloane.

Implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență reprezintă o prioritate în contextul în care fondurile accesate și reformele realizate ajută la modernizarea și dezvoltarea României. La fel de relevant este ca aceste jaloane să fie înțelese și sprijinite de populație pentru că scopul este ca aceste demersuri să întărească reziliența și coeziunea societății.

 

Premierul Marcel Ciolacu ajunge joi seara, la Bruxelles, unde va începe seria reuniunilor politice, la nivel de comisar.

Conform surselor guvernamentale, premierul va avea, vineri, întâlniri cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri.

 

Autor

Citește și