Miniștrii USR PLS și-au depus demisiile din Guvern. Dan Barna: „Mergem mai departe” / Cine e în cărți pentru preluarea mandatelor
Miniștrii USR PLUS au ajuns, marți dimineața, la Guvern, pentru a înregistra documentele de încetare a mandatelor, după ce și-au anunțat public demisiile luni seara. Primul care a ajuns a fost vicepremierul Dan Barna. Premierul ar avea lista interimarilor pregătită, conform unor surse politice. O ședință de Guvern este programată marți, la ora 14:00.
Miniștrii din USR PLUS, care au anunțat, luni seara, că demisionează din Guvern, au venit, marți dimineața, la sediul Guvernului. Aici vor înregistra documentele de încetare a mandatelor, potrivit Mediafax. Primul care a ajuns la Guvern a fost vicepremierul Dan Barna.
Traseul deciziei
Demisiile au fost anunțate după ce nici a treia ședință a Birourilor permanente reunite (BPR) ale celor două camere nu a a avut cvorum pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu pe care au depus-o USR PLUS și AUR vineri seara. O nouă ședință a BPR, a patra, e progamată marți, la ora 11:00.
„În această dimineață am făcut ceea ce am anunțat. Am înregistrat și depus demisiile, împreună cu miniștrii USR PLUS, la cabinetul premierului. Mergem mai departe”, a scris, pe Facebook, Dan Barna.
Dan Barna și miniștrii USR PLUS au anunțat, luni seara, că demisionează din Guvern. „Am decis că nu putem merge mai departe cu un premier care nu are un minim respect pentru adevăr”, a spus Dan Barna, vicepremier și copreședinte al USR PLUS
Anunțul miniștrilor USR PLUS că demisionează este cel corect în situația în care PNL și PSD blochează moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS, a scris și al doilea copreședinte al USR PLUS, Daian Cioloș.
Cine ar fi interimarii
După ce demisiile vor fi înregistrate, premierul Florin Cîțu va trebui să numească miniștri interimari care să preia portofoliile rămase libere.
Premierul Florin Cîțu, a declarat luni seară că partenerii de coaliție de la USR PLUS s-au comportat ca niște „copii răsfățați”, alegând să iasă de la guvernare într-o perioadă atât de dificilă în care se află România. Acesta a susținut că încă își dorește să se așeze la masa discuțiilor pentru a găsi o soluție și așteaptă să vadă dacă își vor depune marți demisiile.
USR PLUS are în Guvern, conform algoritmului coaliției, șase mandate:
- Dan Barna – vicepremier
- Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
- Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor și Infrastructurii
- Ioana Mihăilă – ministrul Sănătății
- Cristian Ghinea – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
- Ciprian Sergiu Teleman – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Al șaptelea membru USR PLUS din Executiv, Stelian Ion, a fost demis din funcție de ministru al Justiției, săptămâna trecută, în contextul tensiunilor privind avizarea proiectului de OUG privind aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Potrivit unor surse politice, PNL a stabilit deja cine vor fi interimarii. Toți miniștrii interimari vor fi de la PNL, deși din guvern mai face parte și UDMR.
Astfel, premierul Florin Cîțu preia interimar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în locul lui Cristian Ghinea. Șeful Executivului anunțase această decizie, sâmbătă, în cazul în care, spunea Florin Cîțu, Cristian Ghinea decide să plece.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, va prelua interimar Ministerul Sănătății, în locul Ioanei Mihăilă. În weekend au fost schimburi de replici acide între premier și titularul de la Sănătate, pornind de la plata personalului din centrele de vaccinare, care au culminat cu declarația lui Florin Cîțu: „A venit cu demisia domniei sale sau nu? Eu nu știu de ce lumea vrea să-și arate incompetența pe ultima sută de metri”.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, va fi interimar la Ministerul Economiei, în locul lui Claudiu Năsui. Ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu, va prelua Ministerul Transporturilor, în locul lui Cătălin Drulă. Sorin Cimpeanu, ministrul educației, preia Ministerul Cercetării, în locul lui Ciprian Teleman.
Ministerul Justiției este deja condus interimar de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, după demiterea lui Stelian Ion. În locul vicepremierului Dan Barna nu este nevoie de numirea unui interimar, acesta neavând un portofoliu.
Rectificarea bugetară, pe agenda Guvernului
O ședință de Guvern este programată pentru marți, la ora 14:00, fără a fi anunțată o agendă oficială. Din declarațiile premierului, azi se va discuta prima rectificare bugetară din acest an.
Un proiect final nu este publicat pe ordinea de zi a ședinței. Conform documentelor puse în dezbatere pe site-ul Ministeului Finațelor, bugetul de stat pe anul 2021, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2021 nr.15/2021, a fost elaborat în contextul cadrului internațional și intern marcat de pandemia de COVID-19, luând în calcul o creștere reală a produsului intern brut de 4,3% și o valoare nominală de 1.116,8 miliarde lei pentru acest an.
Execuția bugetară pe primele șase luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 33,81 miliarde lei, respectiv 2,96% din PIB în scădere față de deficitul de 45,17 miliarde lei, respectiv 4,28% din PIB înregistrat la aceeași perioadă a anului 2020, potrivit proiectului MFP.
Având în vedere evoluția indicatorilor macroeconomici din prima parte a anului și execuția bugetară pe primele șase luni ale anului, se impune rectificarea bugetului de stat pe anul 2021. Proiectul MFP vizează că veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 15.523,2 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 18.747,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 3.224,5 milioane lei.