Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și fost ministru al Finanțelor, a declarat că, atunci când PSD a preluat guvernarea, ratingul acordat României de agenția Fitch era BBB-, cu perspectivă negativă. Ulterior, perspectiva a fost adusă la „stabilă”, ”nivel menţinut până acum câteva zile, până la momentul când politicienii zglobii care au pierdut alegerile, ieşind pe locul 4, au început să cânte prohodul României şi să facă balet politic cu asumarea unei stabilităţi politice”.
”Pentru cei care nu ştiu de când este România la ratingul BBB- al Agenţiei Fitch le recomand să citească site-ul MFP, pentru că informaţia este publică. România este la BBB- din 4 iulie 2011, de pe vremea austerităţii lui Boc/Băsescu. În zilele precedente, pe final de an 2024, Fitch a confirmat ratingul de ţara al României la BBB-. Nu avem downgrade de rating, aşa că orice afirmaţie pe zona nivelul ratingul este un fake-news (ca să fiu elegant şi să nu o numesc de-a dreptul habarnism sau prostie)!!!”, a transmis Adrian Câciu, vineri, într-o postare pe Facebook.
Fostul ministru de Finanţe a precizat că Fitch a schimbat însă perspectiva, de la „Stabilă” la „Negativă”, ”pe fondul incertitudinii politice în contextul unei fragilităţi a deficitelor gemene”.
”Când PSD a venit la guvernare, şi eram ministru de Finanţe, am preluat acest rating la BBB- cu perspectivă negativă şi am adus perspectiva la nivelul de «Stabilă», nivel menţinut până acum câteva zile, până la momentul când politicienii zglobii care au pierdut alegerile, ieşind pe locul 4, au început să cânte prohodul României şi să facă balet politic cu asumarea unei stabilităţi politice. Pe vremea lui Orban şi Cîţu, balansul între anticipate, simplă răceală şi apoi stare de urgenţă şi închiderea economiei a condus la schimbarea perspectivei de către Fitch de la «Stabilă» la «Negativă» (au văzut şi oamenii ăia de la Fitch ce filozofi conduceau ţara)”, a adăugat Câciu.
Conform ministrului Proiectelor Europene, PSD lăsase perspectiva stabilă.
”Au venit bâlbâiţii şi au dat-o de gard la negativă. După care s-au înmulţit (bâlbâiţii) şi au menţinut-o negativă. Acum urlă că a devenit din nou negativă. Mai şi mint că a fost scăzut ratingul… Le spun doar atât (că nu cred că au bani de oglindă): vreţi perspectivă stabilă şi rating în creştere? Terminaţi cu baletul politic, cu «sila» şi «murdărirea», eventual puneţi mâna pe carte şi ieşiţi din impostură şi analfabetism şi faceţi ceva performant pentru România. Cât de puţin, că până acum nu aţi făcut nimic”, a explicat el.
Câciu a abordat și situația de pe bursă.
”Şi când mai vorbiţi de bursă, vedeţi că şi acolo datele sunt publice, iar capitalizarea este mai sus cu peste 1 mld euro faţă de ziua de dinaintea turului I la prezidenţiale. Faceti o balanţă contabilă, ceva, vedeţi cum vă iese (pe brut sau pe net, cum vreţi). Dacă nu ştiţi, vă ajut din altruism!”, a adăugat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Agenţia de rating Fitch a revizuit, marţi, perspectiva ratingului de credit pe termen lung în valută străină al României de la „stabilă” la „negativă”, menținând totodată calificativul la nivelul „BBB-”.
Decizia a fost determinată de o serie de factori economici și politici care amplifică riscurile pentru stabilitatea fiscală și macroeconomică a țării. Următoarea dată programată pentru revizuirea ratingului Fitch pentru România este februarie 2025.
Foto: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX
CITEȘTE ȘI: