Ministrul Afacerilor Externe: Asistăm la o creștere fără precedent a antisemitismului în societățile noastre
Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, în cadrul intervenției sale din deschiderea evenimentului, importanța activității organizației în contextul internațional curent, marcat de creșterea îngrijorătoare a fenomenelor de antisemitism și intoleranță, conform unui comunicat de presă.
Șeful diplomației române a exprimat susținerea neechivocă a României pentru adoptarea, în cadrul reuniunii, a unei Declarații ministeriale prin care să fie reafirmate principiile Declarației de la Stockholm, documentul fondator al IHRA din anul 2000.
,,La douăzeci de ani de la adoptarea Declarației de la Stockholm, asistăm, în mod profund regretabil, la o creștere fără precedent a antisemitismului și negării Holocaustului în societățile noastre. Avem, așadar, responsabilitatea de a acționa pentru asigurarea unui climat de respect, toleranță și diversitate pentru comunitățile evreiești din țările noastre. România depune eforturi importante pentru a deveni un adevărat model regional în ceea ce privește asumarea trecutului și promovarea memoriei Holocaustului. Totodată, pe durata recentei Președinții a României a Consiliului UE, am promovat cu prioritate tema luptei împotriva antisemitismului și sperăm că și alte președinții ale Consiliului UE ne vor urma exemplul”, a subliniat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.
În cadrul sesiunii, ministrul Afacerilor Externe a făcut referire și la mandatul de succes al Președinției-în-exercițiu române a IHRA, în perioada martie 2016 – martie 2017, care s-a axat pe trei priorități: consolidarea educației despre Holocaust, încurajarea cercetării academice și combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și discriminării. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evocat personalitatea diplomatului Mihnea Constantinescu, care a coordonat programul Președinției române a Alianței, aducând un omagiu memoriei sale.
„Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat totodată demersurile concrete întreprinse de România, în perioada recentă, în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul IHRA în timpul președinției române, reconfirmând angajamentul continuu al României în aceste domenii”, se arată în comunicatul remis duminică.
Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) este o organizație internațională cu sediul la Berlin, care numără 34 de state membre. IHRA a fost fondată în anul 1998 și își desfășoară activitatea pe baza Declarației de la Stockholm, acționând în scopul consolidării memoriei, cercetării și educației despre Holocaust.
România a deținut în perioada martie 2016 – martie 2017 Președinția-în-exercițiu a IHRA. Cele trei priorități ale României au fost consolidarea educației despre Holocaust, încurajarea cercetării academice și combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și discriminării.
Cel mai semnificativ rezultat obținut de Alianță pe durata Președinției României a constat în adoptarea Definiției de lucru a antisemitismului, în cadrul reuniunii plenare a organizației de la București, din luna mai 2016.