Miniștrii Agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au semnat o declarație comună prin care subliniază necesitatea menținerii interdicției importurilor pentru cerealele din Ucraina, cel puțin până la finalul anului 2023.
Măsura se aplică pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui originare din Ucraina.
Miniștrii de resort s-au întâlnit la Varșovia, unde au discutat despre situația de pe piețele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și măsurile posibile pentru a formula reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE și țările candidate, transmite EFA News.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri că fermierii români vor fi sprijiniți să își valorifice corect producția.
Suntem hotărâți să-i sprijinim pe fermierii noștri să își valorifice corect producția și rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Fermierii români au fost puternic afectați de războiul din Ucraina, la fel cum au fost afectați și fermierii din statele din apropierea conflictului, a susținut ministrul Florin Barbu.
Anul acesta, fermierii din Polonia și din alte țări de la granița cu Ucraina au fost supuși presiunii grâului ucrainean. Varșovia și-a închidă granița pentru importuri.
Iar Bruxelles-ul a fost de acord să oprească importurile de grâu ucrainean peste granițele vecinilor Ucrainei, permițând doar transporturile în tranzit.
În documentul semnat, miniștrii au propus ca lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive să rămână deschisă pentru a permite ca utilizarea acestora să răspundă eficient la probleme similare din alte sectoare.
Vom merge în fața Comisiei Europene cu această poziție comună și am încredere că decizia va fi cea corectă pentru viitorul agriculturii românești, parte importantă a agriculturii europene, a transmis ministrul Agriculturii.
Foto: facebook/Florin Barbu