Prima pagină » Știri politice » Ministrul Bogdan „Coco” Stanoevici aruncă sala în aer: „Românii din Serbia sunt vlahi”. Deputat PNL: „Sunteți varză de Bruxelles!”

Ministrul Bogdan „Coco” Stanoevici aruncă sala în aer: „Românii din Serbia sunt vlahi”. Deputat PNL: „Sunteți varză de Bruxelles!”

Ministrul Bogdan „Coco
Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, a fost avizat de Parlament, după o serie de gafe.

Fostul membru al grupului muzical Song, poreclit „Coco”, va deveni ministrul cu cel mai lung nume din Guvernul României: Bogdan-Dragoș-Aurelian-Marian Stanoevici. El a fost votat în mod fantomatic de Comisia pentru românii de pretutindeni, din Parlament: mai întâi scorul a fost 12 la 6 pentru, apoi 13 la 6 pentru, aflându-se că un parlamentar plecase din sală lăsând cu limbă de moarte că el votează pentru. Un alt parlamentar a votat și pentru, și împotrivă, pentru a asigura probabil feng-shui-ul ședinței.

Viitorul ministru delegat pentru Politicile pentru Relația cu Românii de Pretutindeni a avut parte de un start degajat, lăsând impresia că este cu lecțiile făcute, însă a călcat în străchini, oricât a încercat să evite cifrele și datele exacte din întrebările pe care i le-au adresat parlamentarii din Comisie. La un moment dat, vicepreședintele Comisiei, deputatul PNL Mircea Dolha, nu a mai rezistat și a izbucnit: „Sunteți varză de Bruxelles! Sunteți pe lângă subiect total!”.

Stanoevici vorbise despre minoritatea românească din Serbia și despre faptul că sârbii le zic vlahi la toți românii, pentru că nu au tradus termenul român în limba sârbă, și că asta și sunt de fapt românii din Serbia – vlahi.

„Sârbii tocmai asta doresc, ca românii să se înregistreze vlahi la referendum, este o găselniță a lor ca să nu le mai acorde drepturile. Vă rog să vă închideți într-o cameră, 24 de ore, cu specialiștii dumneavoastră de la minister. Nu este o problemă a nu ști, problema este când jucați un rol ca și cum știți. Acest Departament nu este o glumă”, l-a pus la punct Dolha pe viitorul ministru al Românilor de Pretutindeni.

Luând-o deoparte pe consiliera viitorului ministru, fosta jurnalistă Cristina Liberis, care l-a consiliat și pe liberalul Cristian David în aceeași funcție, deputatul PNL i-a zis exasperat: „Să-l învățați! Cum, domne, să zică că românii sunt vlahi?! Vrea să ne omoare? Dacă le zice asta sârbilor…”.

Dolha l-a corectat pe ministrul-actor și pentru faptul că a spus că românii din Franța, țară în care Stanoevici a trăit în cea mai mare parte a anilor de după Revoluție, trăiesc în comunități dispersate. „Ei trăiesc în trei mari comunități mari și late: Paris, Bordeaux și Marsilia”, i-a zis Dolha. Deputatul s-a enervat și pentru faptul că Stanoevici nu a știut că plănuitul Congres al Românilor de Pretutindeni trebuie organizat de MAE cu bani alocați de către Comisia parlamentară a Românilor de Pretutindeni, viitorul ministru începând să peroreze despre cât de important este pentru ministerul său acest viitor organism.

„Mă bucur foarte mult de șutul pe care l-am primit. Vlahii sunt români și așa trebuie să fie, eu încercam să spun cum văd sârbii problema”, a încercat Stanoevici să dreagă busuiocul, el explicându-i lui Dolha, după ședință, că a spus de trei ori că vlahii sunt români și nu invers, dar că probabil nu a fost înțeles.

Stanoevici a vobit despre dor, glie, limbă și biserică

Viitorul ministru a încercat să impresioneze asistența făcând apel la cuvinte mari: glie, dor, limbă, biserică. „Ați ajuns în postura de a nu mai juca teatru!„, l-a avertizat de la bun început vicepreședintele comisiei, liberalul Dolha, care de altfel împreună cu o altă colegă liberală, Maria Grecea, au încercat permanent să îl pună în încurcătură pe Bogdan Stanoevici, cerându-i date și cifre exacte.

„Dorul de țară, acest fir care ne leagă de glia asta a noastră…”, și-a început strămoșește discursul viitorul ministru. „Eu încerc să nu consider că intru în politică, ci că fac în continuare ce am făcut ca actor, să mă pun în folosul românilor de pretutindeni și să contribui la mai bine pentru ei. Cea mai mare dorință a românilor din afara granițelor este accesul la limba românească, la școala românească”, a mai spus Stanoevici.

Ministrul desemnat a mai spus că are în plan să se ocupe de copiii românilor plecați la muncă în Italia și Spania, care când se întorc aici au probleme cu integrarea la școli, pentru că au început studiile la școli italiene sau spaniole, însă a precizat că acest subiect depinde mai mult de Ministerul Educației decât de el. Întrebat despre situația românilor din Ucraina, țară aflată în conflict deschis cu Rusia, ministrul a ajuns să recunoască faptul că domeniul depinde mai degrabă de Ministerul Afacerilor Externe, decât de el.

Stanoevici a mai spus și că Biserica Ortodoxă Română „este liantul perfect pentru comunitățile de români”, stârnit fiind de deputatul PSD Bogdan Diaconu, cunoscut pentru opiniile sale care susțin puternic BOR.

Până la urmă, văzând că întrebările tot curg, secretarul comisiei, deputatul PSD Ninel Peia, a început să dea din mâini enervat la culme, cerând votul pentru avizarea ministrului desemnat. Vot care s-a dat rapid, s-a repetat pentru că avea un rezultat incert, și a ieșit cât trebuia ca Stanoevici să ajungă ministru avizat.

Citește și