Ministrul Comunicațiilor Alexandru Petrescu, chemat luni la „Ora Guvernului” în Camera Deputaților
„Dezbateri politice, la solicitarea Grupului parlamentar al PNL, cu tema „Strategia 5G – principalele vulnerabilități pentru România în acest domeniu, lipsa de transparență și comunicare a ministerului, precum și care este stadiul de implementare a proiectelor de digitalizare a României”, arată ordinea de zi a Camerei Deputaților.
Pe 20 august, președintele Klaus Iohannis a anunțat, după întâlnirea cu omologul său american Donald Trump, că, în cadrul vizitei sale de la Washington, a fost semnat un memorandum de înțelegere între guvernele României și SUA referitor la tehnologia 5G.
Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că memorandumul între România și SUA privind tehnologia 5G a fost semnat de către ambasadorul României la Washington George Maior și ambasadorul SUA la București. MAE nu a oferit însă detalii despre conținutul și prevederile documentului.
Administrația Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane și a îndemnat țările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranței naționale. Washingtonul a avertizat că ar putea revizui cooperarea cu națiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate.
Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relațiilor cu instituțiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activități de spionaj.